Με σύνθημα «Η μάνα Θράκη μάς καλεί», η ηρωίδα δασκάλα του ακριτικού Μεγάλου Δέρειου, Χαρά Νικοπούλου, απευθύνει σε όλους τους κατοίκους της Ελλάδας έκκληση για οικονομική ενίσχυση προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή και δημιουργία του παραδοσιακού οικισμού φιλοξενίας ορφανών παιδιών στην ορεινή Ροδόπη.
Επίσης, καλεί όλους όσοι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με σχολικά είδη τα παιδιά του πνευματικού κέντρου «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη», που η ίδια έχει ιδρύσει και παρέχει δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου άπορων οικογενειών.
Οπως έγινε γνωστό από τον σύλλογο ΟΓΥΣΩ (Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων), αν και πέρυσι κατάφεραν να σταθούν στο πλευρό της Χαράς Νικοπούλου και να της στείλουν περί τις 70 τσάντες και γραφική ύλη, φέτος έχουν πραγματικά δυσκολευτεί στη συγκέντρωση του υλικού, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 45 σχολικές τσάντες.
Πριν από λίγες ημέρες η γενναία εκπαιδευτικός, μαζί με τους συναδέλφους της και το προσωπικό που προσφέρουν εθελοντική εργασία στην «Κιβωτό της Δόμνας Βιζβίζη» κατάφεραν να μοιράσουν σχολικά είδη σε 400 παιδιά. Οι ανάγκες, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερες…
Οπως είχε αποκαλύψει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Espresso», η Χαρά Νικοπούλου με τον σύζυγό της Γιάννη Φριτζαλά προχωρούν στη δημιουργία του χωριού Ακρίτα, το οποίο θα λειτουργεί στα πρότυπα των παιδικών χωριών SOS. Σε μια έκταση 150 στρεμμάτων θα φιλοξενούνται ορφανά ή εγκαταλειμμένα παιδιά από όλη την Ελλάδα. Παιδιά που θα φύγουν από το ιδρυματικό περιβάλλον και θα νιώσουν την αγκαλιά της μητέρας και του πατέρα που τους λείπει. Οπως ανέφερε στην παρουσίαση του μεγαλόπνοου σχεδίου η Χαρά Νικοπούλου, για να συνεχίσει η σημαντική προσπάθεια που επιτελείται τόσο στο πνευματικό κέντρο όσο και για τη δημιουργία του παραδοσιακού οικισμού χρειάζεται ακόμη και να δώσει κάποιος ένα ευρώ. «Εχουμε ανάγκη από κάθε προσφορά και του ενός ευρώ» ανέφερε η κυρία Νικοπούλου, τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί σε καταστήματα της Κομοτηνής και της υπαίθρου κουμπαράδες της Κιβωτού ζητώντας κυρίως τη συμμετοχή των Θρακιωτών στο εγχείρημα δημιουργίας παραδοσιακού οικισμού φιλοξενίας και αγωγής εγκαταλειμμένων βρεφών.
Στην «Κιβωτό» λειτουργούν τμήματα μουσικής παιδείας με πιάνο, βιολί, χορωδιακά τμήματα, αρχαίων ελληνικών, φιλοσοφίας, στρατηγικής αγωγής κ.ά, ενώ πραγματοποιούνται ταξίδια σε μη τουριστικούς προορισμούς της Θράκης, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις πληθυσμιακών ομάδων, διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες και διανομή σχολικού εκπαιδευτικού υλικού σε παιδιά.
Πηγή espressonews.gr