Από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές πληθαίνουν οι φήμες περί χρεωκοπίας της Ελλάδας, βασισμένες στην εκρηκτική άνοδο των CDS -αυτών των ασφαλίστρων κινδύνου των ελληνικών ομολόγων που ο πρωθυπουργός δεν ήξερε ότι υπήρχαν- τα οποία δείχνουν ότι οι αγορές παίζουν «σίγουρο» το φαλιμέντο της χώρας, η οποία με τη σειρά της βασίστηκε σε δημοσιεύματα, που ανακυκλώνονται εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και που ουσιαστικά αναφέρουν κάτι αυτονόητο.
Ότι, δηλαδή, το γερμανικό οικονομικό επιτελείο έχει στα συρτάρια του σχέδια ενίσχυσης των γερμανικών τραπεζών για την περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών. Είναι προφανές ότι κάθε οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και σενάρια καταστροφής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την επιδιώκει ή την περιμένει να έρθει με σταυρωμένα τα χέρια.
Να σημειωθεί ότι από πέρσι τον Νοέμβριο κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι το Βερολίνο μελετά μεταξύ άλλων και το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στις γερμανικές τράπεζες.
Η χαμένη αξιοπιστία
Γιατί, λοιπόν, επανήλθαν τώρα αυτά τα δημοσιεύματα; Η πιθανότερη απάντηση στο ερώτημα είναι ότι έχει βαρύνει το κλίμα για την Ελλάδα, ότι οι πιστωτές της έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης -που θεωρούν ότι δεν κάνει τίποτε για να τηρήσει τις υποσχέσεις της- ενώ βλέπουν να βαθαίνει όλο και πιο πολύ η «τρύπα» του ελληνικού προϋπολογισμού.
Κατά συνέπεια τα διεθνή μέσα ενημέρωσης -το Bloomberg, το Spiegel και άλλα- θεωρούν τώρα πιθανότερο το ενδεχόμενο της καταστροφής, γι’ αυτό και θυμούνται τα σχέδια Β, Γ ή Δ που υπάρχουν στα ευρωπαϊκά συρτάρια.
Τα ελληνικά μέσα αναμεταδίδουν τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή -κι αυτά με τη σειρά τους ασχολούνται την επόμενη μέρα με το κλίμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Βεβαίως, τα μέσα ενημέρωσης δεν τα βγάζουν από το μυαλό τους. Μεταφέρουν μια εικόνα που γίνεται καθημερινά όλο και πιο σκοτεινή.
Χωρίς ταμπού…
Για παράδειγμα για πρώτη φορά την Κυριακή ένα μέλος της γερμανικής κυβέρνησης, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, χρησιμοποίησε δημόσια τη λέξη “χρεωκοπία” αναφερόμενος στην Ελλάδα. Σε άρθρο του στην εφημερίδα Welt, έγραψε ότι «για να σταθεροποιήσουμε το ευρώ θα πρέπει να ξεχάσουμε τα ταμπού και εν ανάγκη να σκεφτούμε το ενδεχόμενο μιας συντεταγμένης χρεωκοπίας της Ελλάδας, εφόσον έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία».
Για την ακρίβεια ο Ρέσλερ εφηύρε έναν καινούργιο όρο “Resolvenz” -θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «αναπτώχευση»-, που θα είναι η ύστατη λύση με στόχο να «αναδιατάξει την ικανότητα λειτουργίας του κράτους, εν ανάγκη με έναν προσωρινό περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του» και «με σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών».
Επιπλέον συχνά – πυκνά γίνονται δηλώσεις του τύπου «δεν μπορούμε πια να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα» -όπως είπε στο Reuters ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νόρμπερτ Μπάρτλε- ή «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για εξοστρακισμό των χρεωμένων χωρών από την Ευρωζώνη», όπως εισηγείται εδώ και εβδομάδες η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας (CSU).
Και σίγουρα παίζει ρόλο το κλίμα που διαμορφώνεται στη γερμανική κοινή γνώμη. Προχθές δημοσιεύτηκε έρευνα του Ινστιτούτου EMNID, η οποία θέλει το 53% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ της χρεωκοπίας της Ελλάδας εάν δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Μόνο το 43% τάσσεται υπέρ της συνέχισης της «ευρωβοήθειας» προς την Αθήνα προκειμένου να αποτραπεί η χρεωκοπία.
Το σχέδιο Α
Ωστόσο, παρά τα βαριά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα, ακόμη όλοι στην Ευρώπη ακολουθούν το σχέδιο Α: «Σώστε την Ελλάδα, γιατί μπορεί να μας πάρει στον λαιμό της».
Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Μπαρόζο στο Βερολίνο. Η καγκελάριος και ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσαν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να επικυρώσουν ταχύτατα τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου -«μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου»-, ώστε ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF να είναι πανέτοιμος να λειτουργήσει από τις αρχές Οκτωβρίου.
Αναφερόμενος στη συζήτηση για την Ελλάδα, ο Μπαρόζο επέμεινε ότι «πρέπει να κάνει τα μαθήματά της», όπως και τα άλλα χρεωμένα κράτη μέλη. «Η βοήθεια θα συνεχίσει να δίνεται μόνο προς εκείνους που καταβάλλουν όλες τις προσπάθειες να συμμαζέψουν τα του οίκου τους» είπε και ο Μπαρόζο σιγόνταρε.
Στη συνέχεια, όσο οι φήμες περί ελληνικής χρεωκοπίας γκρέμιζαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η καγκελάριος έστειλε τον εκπρόσωπό της να δηλώσει ότι διαφωνεί με τα σχέδια της CSU για εξοστρακισμό των υπερχρεωμένων κρατών μελών από την Ευρωζώνη. «Οι ισχύουσες συνθήκες δεν προβλέπουν ούτε την εθελοντική έξοδο ούτε την εκδίωξη ενός κράτους – μέλους από την Ευρωζώνη» τόνισε ο Στέφαν Ζάιμπερτ.
«Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να σταθεροποιήσει την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Στόχος της είναι να συνεργαστεί στενά με τα 17 κράτη μέλη για να λύσει το πρόβλημα του χρέους και της μειωμένης ανταγωνιστικότητας. Κι αυτός θα είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος» πρόσθεσε.
Η κάλυψη Ρέσλερ
Πάντως ο Ζάιμπερτ δεν «άδειασε» τον Ρέσλερ λέγοντας ότι οι θέσεις του αντικαγκελαρίου απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης, αλλά επέμεινε στον σεβασμό των ισχυουσών συνθηκών. Η Μέρκελ δεν θέλει να τα τσουγκρίσει με τους κυβερνητικούς εταίρους της, πλην όμως εμφανίζεται αποφασισμένη να σώσει πάση θυσία την Ελλάδα.
Αυτό δείχνει και η προχθεσινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Tagesspiegel, με την οποία στέλνει μήνυμα προς τους Γερμανούς ότι «πρέπει να έχουμε υπομονή με την Ελλάδα» και προς την ελληνική κυβέρνηση «να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της».
Αναφερόμενη στην κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης η Μέρκελ υπογραμμίζει ότι οι παραλείψεις που συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι δυνατόν να αρθούν σε μία νύχτα. «Σκεφθείτε τη διαδικασία της γερμανικής ενοποίησης. Πόσος χρόνος χρειάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για να στηθούν νέες διοικητικές δομές, να παρασχεθούν γνώσεις και να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε υπομονή» επισημαίνει η καγκελάριος.
Ταυτόχρονα η Μέρκελ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην χαλαρώσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. «Η Ελλάδα γνωρίζει ότι η εκταμίευση των δανείων εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της» επαναλαμβάνει.
Πιέσεις από Τρισέ για πλήρη εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου
Η ομοβροντία των πιέσεων προς την Ελλάδα να εφαρμόσει κατά γράμμα το Μεσοπρόθεσμο συνεχίστηκε χθες από πολλούς αξιωματούχους, με κορυφαίο τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, που κάλεσε την Αθήνα να τηρήσει «με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» τις δεσμεύσεις της.
«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση με αποφασιστικότητα. Είναι για το συμφέρον της Ελλάδας και τη μακροπρόθεσμη ευημερία της χώρας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αμφιβολία πως αν εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε μια καλύτερη κατάσταση» τόνισε από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου είχαν μαζευτεί οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=638304