Στα τέλη του Ιουλίου (30/7/2013) σφραγίστηκε η συμφωνία μεταξύ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ στην ΥΓΕΙΑ.
Άρχισε με την επίσκεψη στη χώρα μας της Μέρκελ (9/10/2012), συνεχίστηκε όλο το χρονικό διάστημα με διάφορες επιτροπές του Ράϊχενμπαχ και κλείστηκε με την επίσκεψη στην Αθήνα του Σόϊμπλε (18//7/2013).
Υπουργός Υγείας: με συνεχόμενες πράξεις – ντιρεκτίβες – εμφανίσεις στα ΜΜΕ έχει γίνει πιο «μνημονιακός» και από την τρόϊκα, μεταφέροντας το σκληρό νεοφιλελεύθερο δόγμα σε μια απάνθρωπη και βίαια πολιτική στο χώρο της υγείας (σε τριτοκοσμικά επίπεδα).
Αναγγέλλει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πρότυπο τις ασφαλιστικές εταιρείες, θεραπευτικά πρωτόκολλα παντού από ιδιωτικές εταιρείες και ιδιώτες ελεγκτές και μετατρέποντας τον ΕΟΠΥΥ από «πάροχο» υπηρεσιών υγείας σε «αγοραστή».
Η χώρα μας θα προμηθευτεί τα Γερμανικά Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), το σύστημα τιμολόγησης των υπηρεσιών στα νοσοκομεία και νέους κανόνες που θα λειτουργήσουν υποχρεωτικά παντού, για την εξοικονόμηση πόρων όπως προαναγγέλλει ο υπουργός την ώρα που από τις επιλογές – εφαρμογές του μνημονίου έχει αποκλεισθεί από την πρόσβαση στο σύστημα υγείας μεγάλο μέρος του πληθυσμού, λόγω ανεργίας (27,6%) – ανασφάλιστης εργασίας – αδυναμία πληρωμής.
ΑΞΙΖΕΙ λοιπόν να δούμε που οδηγούμαστε.
ΕΛΛΑΔΑ: Από την υγεία σαν «κοινωνικό αγαθό» και την δωρεάν πρόσβαση, φτάσαμε την υγεία ούτε «δωρεάν» ούτε «δημόσια» να είναι και να στοιχίζει ακριβά στον πολίτη, με την συνειδητή πολιτική της συρρίκνωσης – απαξίωσης – ιδιωτικοποίησης (μέσα από την υποχρηματοδότηση – κλείσιμο και αλλαγή ρόλων νοσοκομείων – κούρεμα οργανισμών και θέσεων – μείωση κατά 770 τμημάτων και κλινικών – υποστελέχωσης – διαθεσιμότητας – απολύσεων κ.λ.π.).
Έτσι εφαρμόζονται πλήρως οι μνημονιακές υποχρεώσεις.
α) Μείωση του κόστους στο χώρο της υγείας από 10,5% σε 5% του ΑΕΠ.
β) Μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στους ασθενείς και όποιος αντέξει.
γ) Δημιουργία «ζωτικού χώρου» για την ιδιωτική επιχειρηματική
δραστηριότητα.
Ταυτόχρονα το «κράτος πρόνοιας» και το «δίχτυ προστασίας» έχουν καταρρεύσει, συνεχείς περικοπές από παντού, αποκαλυπτικά τα στοιχεία για τις κοινωνικές δαπάνες σε πραγματικές τιμές (το 2009 ήταν 55,2 δις, το2013 θα κλείσουν στα 40,3 δις) μείωση κατά 27%.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το μοντέλο της Γερμανίας είναι τελείως αντίθετο με το πρώην Ελληνικό (υγεία κοινωνικό αγαθό) βλέπει «τους ασθενείς σαν πελάτες».
Αναλυτικά στοιχεία:
1) Αντιμετωπίζει την δημόσια υγεία σαν ένα κλάδο – τομέα που μπορούν να
επιτευχθούν κέρδη.
2) Δεν υπάρχουν δωρεάν παροχές σε κανέναν.
3) Οι παροχές αυτές πρέπει να πληρώνονται σε υψηλό βαθμό από τον πολίτη.
4) Τα νοσοκομεία χρηματοδοτούνται βάσει των εσόδων τους, αυτό σημαίνει:
α) Πλήρη κοστολόγηση όλων των ιατρικών πράξεων και ξενοδοχειακών
παροχών.
β) Θεραπευτικά πρωτόκολλα ανταγωνιστικά μεταξύ των νοσοκομείων.
γ) Τα δύο πιο πάνω (α και β) δημιουργούν τον απάνθρωπο ανταγωνισμό
μεταξύ «επικερδών» ασθενών και εκείνων που αποτελούν «χασούρα».
5) Δέκα χρόνια έκαναν να εφαρμοστούν σε συνθήκες «νορμάλ» τα «επιτυχημένα
ΚΕΝ» που δε θα βάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα.
- · Αποτέλεσμα της πιο πάνω πολιτικής – εφαρμογής των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) είναι η χορήγηση σε μια μαζική μορφή των «αιματηρών εξιτηρίων».
- · Αυτό σημαίνει νωρίτερα εξιτήρια από τον πραγματικό χρόνο νοσηλείας (Μ.Ο. Νοσηλείας), πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία ακόμη και χειρουργικών ασθενών με … «ανοιχτές τομές – πληγές».
- · Οι παραπάνω μέρες παραμονής στο νοσοκομείο χρεώνονται στον ασθενή πλήρως (100%), με αποτέλεσμα να εξαρτάται η σωστή αποθεραπεία – ανάρρωση του ασθενούς από την οικονομική δυνατότητά του.
- · Τα πρόωρα εξιτήρια έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ασθενών να επανέρχονται στα νοσοκομεία με διάφορα προβλήματα – επιπλοκές, με μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους και επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.
- · Η εφαρμογή του μοντέλου της Γερμανίας στη χώρα μας κάνει πλέον το σύστημα ΥΓΕΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ και όποιος ΑΝΤΕΞΕΙ.
- · Έτσι η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ είναι ΕΔΩ.
1) Καθημερινά θα αυξάνεται ο αριθμός των αποκλεισμένων πολιτών από το
σύστημα υγείας.
2) Καθημερινά θα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών και οι ουρές στα
κοινωνικά ιατρεία – φαρμακεία.
3) Καθημερινά θα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που θα διακόπτουν την
θεραπευτική – φαρμακευτική αγωγή ή δεν θα την πραγματοποιούν.
4) Καθημερινά θα υποβαθμίζεται δραματικά η ποιότητα ζωής των πολιτών.
5) Η όλη αυτή κατάσταση θα οδηγεί στην μείωση του προσδόκιμου
Επιβίωσης.
ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τους ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΤΡΑΣ