Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ γιατρών και ηγεσίας του υπουργείου υγείας με αφορμή τα στοιχεία περί υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων από γιατρούς, σίγουρα δεν ήρθε τυχαία…
Από τη μία ο Άδωνις Γεωργιάδης φρόντισε να δημοσιοποιήσει περιπτώσεις γιατρών οι οποίοι φέρονται να έχουν κάνει “μπίζνα” με αμέτρητες συνταγές φαρμάκων, από την άλλη οι γιατροί (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και ΙΣΑ) ζητούν εδώ και τώρα στοιχεία και ονόματα ώστε να μη διασύρεται όλος ο κλάδος.
Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας προσέφυγε και στον εισαγγελέα σχετικά.
Βέβαια η αποκάλυψη των στοιχείων αυτή τη χρονική στιγμή προφανώς και δεν είναι τυχαία καθώς κατά τη συνήθη τακτική των πολιτικών, πριν από νέα θύελλα μέτρων διαρρέονται στοιχεία επιβαρυντικά για έναν κλάδο. Γι αυτο και οι συνδικαλιστές γιατροί ζητούν ονόματα εδώ και τώρα.
Ωστόσο η αλήθεια για την υπερσυνταγογράφηση φαίνεται ότι είναι καλά κρυμμένη στα αρχεία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όπου οι ιθύνοντες της εταιρείας του δημοσίου της ΗΔΙΚΑ γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιος γιατρός συνταγογραφεί και τι.
Πολλές περιπτώσεις πάντως διαφθοράς και απάτης με φάρμακα είναι σε γνώση και των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών. Σε γνώση του κλάδου όμως είναι και το γεγονός ότι πολλοί γιατροί, ειδικά όσοι υπηρετούν σε μικρές υγειονομικές μονάδες και σε χωριά, είναι υποχρεωμένοι να συνταγογραφούν αμέτρητα σκευάσματα επειδή δεν υπάρχει άλλο ιατρείο ή νοσοκομείο σε κοντινή απόσταση.
Ενδεικτική είναι η περιγραφή που κάνει γιατρός από την Κρήτη σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρη Βαρνάβα εξηγώντας γιατί ο ίδιος μπορεί να εμφανιστεί να υπερσυνταγογραφεί ενώ στην ουσία καλύπτει ανάγκες μεγάλου πληθυσμού.
“Εργάζομαι ως γιατρός γενικής ιατρικής σε Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου στην Κρήτη.
Καθημερινά συνταγογραφώ για 40-50 ασθενείς κυρίως τρίτης ηλικίας.
Η πλειοψηφία αυτών λαμβάνει χρόνια αγωγή με περισσότερα από τρία φάρμακα.
Για να ανταπεξέλθω στο φόρτο εργασίας που επιβάλει η χρονοβόρος ηλεκτρονική συνταγογράφιση, εκδίδω τρίμηνες συνταγές για τους περισσότερους ασθενείς.
Κάθε ηλεκτρονική συνταγή “χωράει” τρία φάρμακα.
Άρα για έναν ασθενή που λαμβάνει τέσσερα φάρμακα εκδίδονται 2 συνταγές επί 3 ίσον 6 για το τρίμηνο. (Έτσι τις μετρά η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά τις εμφανίζει όλες στον ίδιο μήνα!!!).
Κάθε μέρα εξυπηρετώ “συνταγογραφικά” 40 περίπου ασθενείς.
Συνεπώς 40(ασθενείς) Χ 6(2 τρίμηνες συνταγές ανά ασθενή) Χ 22 εργάσιμες ημέρες = 5800 συνταγές
Έτσι λοιπόν βγαίνουν τα νούμερα τα οποία ο ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός και οι αδιάβαστοι δημοσιογράφοι βαφτίζουν “ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ” σημειώνει ο γιατρός από την Κρήτη.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
http://iatropedia.gr/articles/read/4843
Αλλο ενα παραδειγμα και αποδειξη οτι στην ηλιθια αυτη χωρα ,ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ ,δεν προκειται να υιοθετηθει ενα σωστο συστημα !!!
Ειναι σαν μια κουβεντα που μου ειχε πει ,καποτε ,ενας θειος μου ,οταν με περισση περηφανεια του ειχα δειξει τα φτηνα παπουτσια που αγορασα μισοτιμης .
” Ποτε μην αγοραζεις φτηνοπραγματα ,γιατι θα χαλασουν γρηγορα …” ,μου ειχε πει .
Ετσι πραττουν επι αιωνες οι ταγοι αυτης της ταλαιπωρης χωρας ,υποστηριζομενοι απο τα ανοητα προβατα – για να μην βγαλει κανενας την ουρα του απ’ εξω – τους ψηφοφορους τους!!!
Αγοραζουν ή εφαρμοζουν τα φτηνοτερα συστηματα ,με σκοπο βεβαιως να καρπωθουν τη μιζα ,και το αποτελεσμα ειναι γνωστο τοις πασοι .
ΑΠΟΤΥΧΙΑ !!!
Το κακο βεβαια ειναι οτι η αποτυχια βαραινει ολοκληρη τη χωρα και οχι αυτους τους ηλιθιους που εκαναν τη συναλλαγη !
Δυστυχως …
Αλλα εσεις μην απογοητευεστε .Να ξαναπατε να τους ψηφισετε …