Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη.

γεωργιαδηςΚος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ως προς τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, τα είπαμε και εκεί φεύγοντας. Ο Πρωθυπουργός συντόνισε όλα τα Υπουργεία και τις δράσεις όλων των Υπουργών.

Όσον αφορά  το Υπουργείο Υγείας στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις του Αυγούστου είμαστε καθ’ ολοκληρίαν εντάξει. Στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου έχουμε κάποιες εκκρεμότητες αλλά είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

Όσον αφορά  την κινητικότητα, που είναι το δεύτερο μεγάλο κομμάτι το οποίο και σήμερα συζητήθηκε αλλά που γενικώς, όπως ξέρετε, υπάρχει η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμά μας τηρείται ακριβώς, απλώς, επειδή το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως θα γίνει την Δευτέρα, θα έχουμε την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, μετά αναγκαστικά από το Συμβούλιο.

Αύριο έχουμε το ΚΕΣΥΠΕ εδώ, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τα δικά μας γραφειοκρατικά θέματα και είμαστε από εκεί και πέρα παντελώς έτοιμοι να ξεκινήσει η διαδικασία της κινητικότητας με τον τρόπο που την έχουμε περιγράψει και στους χρόνους που έχουμε παρουσιάσει.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί είχαμε στο ΕΚΕΠΥ συνάντηση με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής, και αύριο θα έχουμε την αντίστοιχη συνάντηση όλων των διοικητών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, για την εκπόνηση του σχετικού σχεδίου της, ας πούμε, εκτάκτου ανάγκης της περιόδου της κινητικότητας, μίας περιόδου που έχει την εξής δυσκολία:

Έχουμε ανθρώπους που έχουν φύγει από δομές της υγείας, αφού είναι στην κινητικότητα αλλά δεν έχουμε προλάβει ακόμα να τους βάλουμε σε καινούριες δομές όπου θα μπουν στο νέο σύστημα των εφημεριών.

Για το σκοπό αυτό δρομολογήσαμε σήμερα το συντονισμό με το ΕΚΑΒ και όλων των διοικητών των νοσοκομείων ώστε να ξέρουμε όλοι μας ακριβώς πώς θα κινούμαστε αυτές τις 15 μέρες. Και το ίδιο θα γίνει για τη Θεσσαλονίκη.

Ξέρετε ότι έχουμε συμφωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να υποστηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτό το 15μερο και κατά τα άλλα είμαστε απολύτως έτοιμοι και συντονισμένοι.

Τώρα, άλλα θέματα που προκύπτουν. Πρώτα από όλα τα ληξιπρόθεσμα, όπου θα σας ενημερώσει πιο ενδελεχώς ο κύριος Μπέζας, και η πληρωμή τους. Έχει ανέβει ο ρυθμός. Παρά το ότι είναι Αύγουστος έχουμε αρκετά καλύτερο ρυθμό. Όταν ήρθαμε εδώ, ήμασταν περίπου στο 30% των πιστώσεων, τώρα κλείσαμε το 60% των πιστώσεων. Άρα έχουμε τρέξει με αρκετά καλό ρυθμό. Ο στόχος παραμένει στο τέλος του χρόνου να έχουν πληρωθεί όλα τα ληξιπρόθεσμα.

Άλλο θέμα το οποίο προέκυψε τις τελευταίες μέρες: Εδώ έχω την εγκύκλιο που βγάζει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ για να εφιστήσει την προσοχή στους γιατρούς να μην γράφουν την εμπορική ονομασία στις συνταγές που συνταγογραφούν παρά μόνο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που προβλέπει η νομοθεσία ότι υπάρχει η ρητή εξαίρεση, γιατί αυτό είναι θέμα το οποίο αφενός ανεβάζει την φαρμακευτική δαπάνη, αφετέρου δημιουργεί υπόνοιες για σχέση γιατρών με εταιρείες. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα το επιτρέψουμε να συμβαίνει. Γιατρός ο οποίος θα το κάνει, θα βγαίνει από το σύστημα.

Την άλλη βδομάδα θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις που εντοπίσαμε στο φάρμακο και στη δαπάνη του φαρμάκου μέσα από την καταγραφή της ΗΔΙΚΑ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπου δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές εξόφθαλμες περιπτώσεις τεχνητής ζήτησης.

Και τέλος έχουμε ζητήσει, μάλλον όχι τέλος, προτελευταίο. Όπως ξέρετε, μόλις προηγουμένως είχαμε τη συνάντηση με τους διοικητές των κυριοτέρων ταμείων, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΕΟΠΥΥ φυσικά, για να ρυθμίσουμε από τις αρχές Σεπτεμβρίου τον τρόπο της απογραφής όλων των δικαιούχων ασφάλισης από τον ΕΟΠΥΥ.

Συστήνουμε μία ομάδα η οποία θα λειτουργεί από αύριο με επικεφαλής τον κύριο Μπέζα, ο οποίος και θα συντονίσει αυτή την προσπάθεια. Στόχος μας είναι μέχρι τέλος Αυγούστου να έχουμε καταλήξει στην κοινή γλώσσα μεταξύ ημών και των ταμείων για το πώς θα γίνει αυτή η απογραφή. Και από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσουμε μία γρήγορη διαδικασία, κυρίως αξιοποιώντας τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας, αναφέρομαι στα μητρώα τα ηλεκτρονικά των ταμείων στην ΗΔΙΚΑ και στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων όπου υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αρχείο μέσω φορολογικών δηλώσεων. Επιδιώκουμε να γίνει η απογραφή με την ελαχίστη δυνατή συμμετοχή των ιδίων των ασφαλισμένων για να αποφύγουμε περιττές ταλαιπωρίες.

Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε απαραιτήτως, γιατί αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Έχουμε κατά κύριο λόγο την εικόνα των κυρίως ασφαλισμένων των ταμείων. Δεν έχουμε όμως την εικόνα των εμμέσως ασφαλισμένων και επίσης δεν έχουμε επικαιροποίηση των στοιχείων, του ποιοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη. Άρα, λοιπόν, εκεί πρέπει να γίνει μία δουλειά, της οποίας το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τα τεχνικά στοιχεία θα οριστικοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα και την άλλη εβδομάδα και θα ξεκινήσει η διαδικασία από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως θα σας ανακοινώσει ο κύριος Μπέζας, ο οποίος έχει την σχετική ευθύνη.

Και τέλος, μέχρι τις 28 Αυγούστου έχουμε ζητήσει να έχουμε από όλα τα νοσοκομεία της χώρας τα ακριβή στοιχεία για το κόστος περιθάλψεως, για το 1ο εξάμηνο του 2013, των λαθρομεταναστών. Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου, είναι να έχουμε τη πραγματική εικόνα του κόστους και να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα από την Ευρώπη, στο πλαίσιο της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής και της κοινής κοινωνικής πολιτικής της Ευρώπης, γιατί θεωρούμε ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα.

Είναι ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα και άρα πρέπει η Ευρώπη να συνδράμει την Ελλάδα και σε αυτό το επίπεδο, διότι ειδικά στη παρούσα φάση που οι πόροι του συστήματος υγείας είναι πάρα πολύ συγκεκριμένοι, δεν μπορούμε να αναλαμβάνουμε μόνοι μας αυτό το κόστος.

Είναι ζήτημα που θα το θέσουμε στη πρώτη γραμμή της ατζέντας τής διαπραγματεύσεως και με τη τρόικα, αλλά και με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Είμαστε στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θέλω να σας ρωτήσω κατ’ αρχάς για το κομμάτι των Διοικητών των νοσοκομείων κύριε Υπουργέ, πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία; Έχετε ανακοινώσει κάποια ονόματα στη Περιφέρεια. Πότε ολοκληρώνεται για τον βασικό πυρήνα που είναι  η Αττική και τι γίνεται με το πόθεν έσχες όλων των διατελεσάντων Διοικητών και Υποδιοικητών του ΕΣΥ αναδρομικά από το 2000;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Πάμε στο πρώτο. Κάναμε δύο κινήσεις όσον αφορά στους Διοικητές. Πρώτον, καλύψαμε εκείνες τις θέσεις που ήταν κενές για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί οι κενές θέσεις στις διοικήσεις δεν μπορούσαν να συνεχιστούν, καθώς δημιουργούσαν λειτουργικά προβλήματα στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, δώσαμε περιθώριο μέχρι τις 26 Αυγούστου για να καταθέσουν εκ νέου αίτηση όσοι δεν είχαν καταθέσει αίτηση λόγω του κωλύματος της εντοπιότητας που υπήρχε στη προηγούμενη προκήρυξη.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία μεγαλύτερη παρατήρηση, γιατί θέλω να το ξεκαθαρίσω. Οι επιλογές που κάναμε αυτών που ανακοινώσαμε, είναι φυσικά μέσα από τα ονόματα που εξέδωσε η Επιτροπή Αξιολογήσεως των προηγουμένων αιτήσεων. Δεν ήταν ονόματα που βγάλαμε από το μυαλό μας αλλά έγινε η επιλογή τους με την έγκριση της Επιτροπής, όπου όπως ξέρετε συμμετέχει και το ΑΣΕΠ.

Άρα, έχει τηρηθεί πλήρως η προηγούμενη διαδικασία. Ο λόγος που έγινε η επέκταση με την αφαίρεση του κωλύματος της εντοπιότητος, είναι γιατί διαπιστώσαμε κατά τη προσπάθεια να ορίσουμε αυτά τα κενά, πάρα πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ηρνήθησαν να αναλάβουν τις θέσεις επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους.

Και  μάλιστα, και ορισμένοι από αυτούς που ήδη ανακοινώσαμε, ένας αν θυμάμαι καλά, έχει ήδη στείλει παραίτηση, λέγοντας ότι αρνείται να πάει να παραλάβει.

Είναι άνθρωποι που είχαν κάνει αίτηση, που είχαν αξιολογηθεί. Που εμείς τους επιλέξαμε μετά από την αξιολόγηση της λίστας και μας είπαν ότι «εμείς κάναμε μεν την αίτηση, αλλά δεν είχαμε στο μυαλό μας», παραδείγματος χάρη η 2η ΥΠΕ έχει μία πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση, «να πάμε στη Κω, αλλά είχαμε στο μυαλό μας να πάμε στο Τζάνειο». Λέω ένα παράδειγμα.

Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι βεβαίως το θέμα της εντοπιότητας είναι μία ωραία ιδέα και διαφανής και την υποστηρίζω επί της αρχής, αλλά στη προκειμένη περίοδο, όπου όπως ξέρετε τα δημοσιονομικά μας είναι πολύ συγκεκριμένα και άρα ο μισθός των Διοικητών των νοσοκομείων είναι πολύ συγκεκριμένος και πολύ χαμηλότερος απ’ ό,τι στο παρελθόν, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Για αυτό λοιπόν, για να μη φανεί ότι αδικούμε κάποιους, δηλαδή ότι τελικά θα επιλέγαμε κάποιους παρά το κώλυμα και αυτό θα σήμαινε ότι κάποιοι μπορεί να έχουν αδικηθεί γιατί δεν είχαν κάνει αίτηση σκεπτόμενοι ότι υπήρχε το κώλυμα, έγινε αυτή η χρονική επέκταση μέχρι τις 26 Αυγούστου, ώστε να μην μπορεί να πει κάποιος, ότι σκόπιμα τον αποκλείσαμε από τη διαδικασία. Έτσι έγινε αυτή η επέκταση.

Άρα κάναμε δύο παράλληλες κινήσεις. Τοποθετήσαμε τους διοικητές στα κενά για να λειτουργούν τα νοσοκομεία και να μην μείνουμε πίσω, γιατί αυτό θα σήμαινε, αν περιμέναμε την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας, άλλους δύο μήνες περίπου από σήμερα. Και παράλληλα ανοίξαμε τη διαδικασία για να μην αδικήσουμε κάποιον και φανεί ότι υπάρχει κάποιου είδους ευνοιοκρατία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πάντως ενδέχεται να μην έχουμε σε κάποιο νοσοκομείο της Αττικής αλλαγή της διοίκησης;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όχι απλώς ενδέχεται, είναι σίγουρο. Έχω καλέσει την άλλη βδομάδα όλους τους διοικητές όλης της χώρας εδώ και η απόφαση που έχω λάβει είναι ότι οι διοικήσεις σε νοσοκομεία που έχουν πετύχει όλους τους στόχους, δηλαδή και όσον αφορά  τα έσοδα και τα έξοδα του Νοσοκομείου και όσον αφορά  την πληρωμή των ληξιπροθέσμων, την ποιότητα της παροχής υγείας και την εισαγωγή πρωτοπόρων μεθόδων, διοικητές δηλαδή οι οποίοι έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον και αποτελεσματικότητα θα παραμείνουν στη θέση τους. Αντιθέτως, διοικητές οι οποίοι έχουν πέσει έξω σε όλους τους προηγούμενους στόχους και μόνο για αυτό το λόγο θα αντικατασταθούν. Το κριτήριο της αποτελεσματικότητας θα είναι για εμάς το πρώτο κριτήριο για την επιλογή.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και το πόθεν έσχες;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Το πόθεν έσχες, όπως ξέρετε, εμείς καταθέσαμε το αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έχει δώσει την εντολή στην αρμόδια αρχή να προχωρήσει κατά προτεραιότητα σε αυτό τον έλεγχο. Δεν μπορώ να σας πω πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα διότι τα περιμένω όπως και εσείς. Είναι αρμοδιότητα που υπεκφεύγει του Υπουργείου Υγείας.

Αυτό όμως δεν θα μείνει μόνο στους διοικητές και στους υποδιοικητές αλλά έχουμε σκοπό, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογραφήσεως, να βάλουμε κάποια αντικειμενικά κριτήρια όσον αφορά  στην υπέρβαση της συνταγογράφησης από γιατρούς και σε αυτούς που είναι ανά κατηγορία επικεφαλής στη συνταγογράφηση, αφού λάβουμε υπόψη κάποια γεωγραφικά κριτήρια που πρέπει να ληφθούν, γιατί σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν γιατροί που εξυπηρετούν μία ολόκληρη περιοχή, αλλά σας το λέω από τώρα να το ξέρετε: οι πρώτοι σε συνταγογράφηση, σε αξία φαρμάκων, γιατροί ανά κατηγορία θα είναι οι επόμενοι που θα τεθούν υπό τον έλεγχο των αρμοδίων φορολογικών αρχών.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Άρα, επεκτείνετε και στους γιατρούς…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Με τη σειρά, με τη σειρά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και υπεύθυνη είναι η Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Υπεύθυνη είναι η Αρχή για τους διοικητές και τους υποδιοικητές. Για τους γιατρούς θα επιλέξει το Υπουργείο Οικονομικών πού θέλει να το αναθέσει. Δεν κάνουμε εμείς αυτούς τους ελέγχουμε, εμείς θα ζητάμε να ελέγχονται συγκεκριμένες κατηγορίες με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια. Αλλά θέλω να είναι σαφές σε όλους ότι το πάρτυ τελείωσε.

 

Κος ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ:

Κύριε Υφυπουργέ, καταγγέλλεται, επισημαίνεται μάλλον από διάφορες πλευρές παρόχων του ΕΟΠΥΥ ότι κατά τη διάρκεια του ’12 και του ’13 δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα πλέον χρέη, τα οποία ανέρχονται σε κάποια ποσά τα οποία είναι αξιόλογα. Θα ήθελα ένα σχόλιο επ’ αυτού.

 

Κος ΜΠΕΖΑΣ:

Κοιτάξτε, οι οφειλές του ’12, όσον αφορά  τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους, οι οφειλές του ’12 έχουν πληρωθεί. Με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο το 90% έχει πληρωθεί για όλους τους παρόχους.

Όσον αφορά  το ’13 έχουν πληρωθεί για κάποιους, για τις κλινικές, πριν, στον ψυχιατρικό έχει πληρωθεί ο Ιανουάριος του ’13, για τα φάρμακα έχει πληρωθεί μέχρι και ο Απρίλιος του ’13, για τις μονάδες τεχνητού νεφρού και λοιπά έχουν πληρωθεί ο 2ος του ’13.

Προσπαθούμε να λύσουμε κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ώστε το επόμενο διάστημα να έχουμε και πληρωμές των επόμενων μηνών, αναφέρομαι πάντα στο 2013.

Το 10% του 2012 θα εκκαθαριστεί και θα πληρωθεί και αυτό. Έχουμε ξεκινήσει για την εφαρμογή ενός έργου το οποίο  το έργο θα αναθέσουμε σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες να κάνουν αυτή την εκκαθάριση.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα ήθελα να μας εξηγήσετε λίγο περισσότερο το σχέδιο λειτουργίας των εφημεριών του ΕΣΥ με την υποστήριξη των στρατιωτικών νοσοκομείων. Είναι κάτι που αφορά και τους πολίτες και πρέπει να γνωρίζουν; Δηλαδή θα καταργηθεί η εφημερία του Πατησίων και θα πρέπει να πάνε στο 401 για παράδειγμα; Θα γίνει κάτι τέτοιο;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν μπαίνουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε εφημερία. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα λειτουργήσουν επικουρικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα λαμβάνουν ασθενείς που ήδη έχει γίνει διάγνωση του περιστατικού τους.

Θα αποφορτίζουν δηλαδή τα υπόλοιπα νοσοκομεία, ώστε να μπορούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα, εάν τη χρειαστούν, κατά το διάστημα της εφημερίας. Αυτή είναι η βοήθεια που μας παρέχει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Ήδη από αύριο ξεκινάει η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών από τα νοσοκομεία τα οποία τίθενται σε κινητικότητα και ένας από τους φορείς υποδοχής θα είναι και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Για νοσηλεία δηλαδή;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Για νοσηλεία βεβαίως.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Χθες επισκεφθήκαμε κάποια από τα νοσοκομεία από τα οποία είναι σε αυτή τη διαδικασία και μας είπαν άνθρωποι, πρώτον δεν έχουν πάρει ακόμα κανένα επίσημο χαρτί για το πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία, για το πότε θα σταματήσουν να δέχονται ασθενείς, για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς και υπάρχει ένα θέμα ως προς το πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό το πράγμα. Και μας είπαν, ότι ίσως τα νοσοκομεία τα οποία θα λειτουργούν από τις εφημερίες δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου. Είναι έτσι; Ποια εικόνα έχετε εσείς;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Σήμερα το πρωί είχαμε στο ΕΚΕΠΥ τη συνάντηση με όλους τους Διοικητές της 1ης και της 2ης ΥΠΕ και των εμπλεκομένων νοσοκομείων της Αττικής και αύριο θα γίνει το αντίστοιχο για τη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκε και συμφωνήθηκε το «Σχέδιο Δημοκίδης». Το σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί για αυτές τις 15 μέρες.

Ο στόχος είναι να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να σας πω, ότι από όλους τους Διοικητές σήμερα, αφού έλαβαν γνώση του σχεδίου και έκαναν τις σχετικές παρατηρήσεις και ερωτήσεις, κρίθηκε ότι το σχέδιο είναι επαρκέστατο και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Το ΕΚΕΠΥ στέλνει μάλιστα 4 Συντονιστές σε κάθε ένα από τα νοσοκομεία, για να συντονίζουν από αύριο κιόλας το πρωί όλη αυτή τη διαδικασία. Άρα, λοιπόν, όλες αυτές οι ανησυχίες έχουν ήδη από εμάς απαντηθεί με τον πλέον διεξοδικό τρόπο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να ρωτήσω. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποια παραδείγματα για τους γιατρούς με τις συνταγογραφήσεις τις υπερβολικές, αν έχετε κάποια στοιχεία συγκεκριμένα να μας πείτε;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Σκοπεύω να κάνω ξεχωριστή συνέντευξη να παρουσιάσουμε στοιχεία. Σε πρώτη φάση, χωρίς να ονοματεπώνυμα για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά με συγκεκριμένες αναφορές του τι ακριβώς έχει συμβεί.

Παραδείγματος χάρη, βλέπουμε γιατρούς όπου επί σειρά μηνών γράφουν συνταγές από μία συγκεκριμένη εταιρεία σε ποσοστό 95%. Ξεπερνούν δηλαδή τον μέσο όρο δαπάνης 2 και 3 φορές  και εκτελούν το σύνολο των συνταγών τους, το 90%, σε συγκεκριμένο φαρμακείο.

Αυτό είναι μία από τις περιπτώσεις που σίγουρα θέλουμε να ελέγξουμε γιατί συμβαίνει.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, σχετικά με 8 νοσοκομεία που πρόκειται να καταργηθούν. Ισχυρίζεστε πως τίποτα δεν θα αλλάξει, απλά θα μετακινηθεί προσωπικό σε άλλα και μάλιστα χωρίς να χαθούνε θέσεις εργασίας.

Μπορείτε να δεσμευτείτε το ίδιο και σχετικά με τα νοσοκομειακά κρεβάτια; Ότι δεν θα χαθεί κανένα και τα τμήματα που θα μετακινηθούν, θα μετακινηθούν χωρίς να συγχωνευτούν;

Και σε σχέση με τους εργαζόμενους, σε περίπτωση που μετακινηθούν ή ζητήσουν να μετακινηθούν σε νοσοκομεία που δεν υπάρχει αντίστοιχη κενή θέση, τι θα γίνει σε αυτή τη περίπτωση;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

 

Πάμε λίγο με τη σειρά. Τα κρεβάτια στο σύνολο, όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, θα είναι περισσότερα απ’ ό,τι είναι σήμερα. Τα λειτουργικά κρεβάτια τουλάχιστον.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί μεταφέρουμε προσωπικό από νοσοκομεία που είχαν χαμηλή πληρότητα και άρα το προσωπικό αυτό δεν αξιοποιείται.   Και το πηγαίνουμε σε μονάδες, στα νοσοκομεία δηλαδή που είχαν πολύ μεγάλη πληρότητα, και εκεί θα ανοίξουμε περισσότερα κρεβάτια.

Άρα, υπολογίσαμε ότι στο σύστημα της εφημερίας σήμερα, όταν ολοκληρωθεί η μετακίνηση, θα έχουμε πολλά περισσότερα κρεβάτια. Και αυτό θα φανεί και στον πολίτη πολύ γρήγορα.

Δεύτερον. Έχουμε εξηγήσει ότι δεν πρόκειται να υπάρχουν απολύσεις. Θα κάνουν αίτηση οι εργαζόμενοι για τις τρεις επιλογές πού θέλουν να πάνε. Όμως οι τρεις αυτές επιλογές δεν είναι δεσμευτικές για εμάς. Είναι η προσπάθειά μας να έχουμε μία καλή συνεννόηση και πράγματι αν μπορούμε να ταιριάξουμε τις ανάγκες μας με τις επιθυμίες τους, θα το κάνουμε.

Παρά ταύτα θα μεταφερθούν εντός της ίδιας υγειονομικής Περιφέρειας, για να προλάβω το επόμενο ερώτημα, και όταν λέω ίδια δεν εννοώ στη Β’ από την Αγία Βαρβάρα στη Ρόδο, εννοώ εντός Αττικής. Θα πάμε εκεί όπου έχουμε πραγματικές ανάγκες και θα το κάνουμε εμείς. Δηλαδή ακόμα και αν δεν είναι στις τρεις επιλογές που έχουν βάλει. Πάμε λοιπόν πρώτα να δούμε όσο μπορούμε να ταιριάξουμε τις επιθυμίες με την πραγματικότητα και ό,τι δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα, όπως συνήθως συμβαίνει, η πραγματικότητα θα το λήξει.

Απολύσεις δεν θα έχουμε, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, μη λέω τα ίδια γιατί είναι κουραστικό να το λέω, έχω βαρεθεί και εγώ να με ακούω να το λέω.

 

Κος ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δύο πράγματα. Τώρα με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων εάν θα υπάρξει κάποια αύξηση στο λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων καθώς οι ανάγκες, όπως είναι λογικό, θα αυξηθούν, αν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση από το Υπουργείο, γιατί στόχος είναι η μείωση του κόστους αλλά για να ισοσταθμιστεί το κλείσιμο ενός νοσοκομείου με τη συγχώνευση σε ένα άλλο, φαντάζομαι πως θα υπάρχει μία αύξηση στις ανάγκες των ασθενών αλλά και στην χρηματοδότηση. Θα υπάρξει χρηματοδότηση και αν ναι σε τι ποσοστό;

Και η δεύτερη ερώτηση που θέλω να κάνω έχει να κάνει με το θέμα της περίθαλψης των λαθρομεταναστών. Αλήθεια πώς μπορείτε και πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με το Δουβλίνο ΙΙ έχει κλείσει οποιαδήποτε δίοδο για τους λαθρομετανάστες στην Ευρώπη, θα μπορέσει τώρα εν μέσω ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας να δώσει χρήματα για να περιθάλψουμε εμείς τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην χώρα οι οποίοι δεν γνωρίζουμε και πόσοι είναι.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Λοιπόν, καταρχάς όσον αφορά  το πρώτο ερώτημα, είναι το απλό. Παράλληλα με τη μεταρρύθμιση και τη μετακίνηση θα γίνει εσωτερική ανακατανομή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων μέσα στην κάθε ΥΠΕ. Δηλαδή νοσοκομείο που θα πάρει περισσότερο κόσμο και θα ανοίξει περισσότερα κρεβάτια θα πάρει και περισσότερα χρήματα. Και νοσοκομείο που θα μείνει με λιγότερο κόσμο και θα έχει λιγότερα κρεβάτια θα χάσει το αντίστοιχο ποσό. Βέβαια,  προσδοκούμε και κάποιες οικονομίες κλίμακος που θα μειώσουν το τελικό κόστος. Και αυτό θα μείνει ως όφελος στα νοσοκομεία για την καλύτερή τους λειτουργία.

Στο δεύτερο τώρα. Είναι άλλο πράγμα το Δουβλίνο ΙΙ που έχει να κάνει με την μετακίνηση των λαθρομεταναστών από τη μία χώρα στην άλλη, από την χώρα εισαγωγής σε άλλες χώρες, που βεβαίως δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί μας το απαγορεύει η συγκεκριμένη Συνθήκη με την οποία εμείς διαφωνούμε ως χώρα, αλλά στην Ευρώπη ακόμα εξακολουθεί να ισχύει.

Και άλλο πράγμα είναι οι ευθύνες της Ευρώπης ως προς το κόστος. Η Ευρώπη ήδη συμμετέχει ως προς το κόστος. Συμμετέχει στη χρηματοδότηση των κέντρων φιλοξενίας. Συμμετέχει ως προς τη σίτισή τους. Έχουμε φτιάξει προγράμματα τα οποία ήδη μπαίνουν σε εφαρμογή για το θέμα της παροχής περίθαλψης μέσα στα κέντρα φυλάξεως των λαθρομεταναστών.

Αυτό το οποίο κάνουμε τώρα είναι μέσα σε αυτή την γενική χρηματοδότηση που δίνει η Ευρώπη για να επιμεριστεί το κόστος τώρα που μία χώρα δέχεται από την λαθρομετανάστευση, να βάλουμε και το θέμα της υγείας στα δημόσια νοσοκομεία.

Αυτό δεν το είχαμε διεκδικήσει μέχρι τώρα και θα το διεκδικήσουμε με πολύ μεγάλη ένταση. Και εις πάσαν περίπτωσιν αντιλαμβάνεστε ότι όταν θα καθόμαστε πλέον και θα κάνουμε συζήτηση για το θέμα των περικοπών ή του προϋπολογισμού του συστήματος υγείας, θα πρέπει αυτοί με τους οποίους μιλάμε να έχουν εικόνα ακριβή, όσο γίνεται πιο ακριβή, του πόσα χρήματα δαπανούμε το χρόνο για αυτό το φαινόμενο το οποίο επιβαρύνει τη χώρα και πρέπει να το προϋπολογίζουμε.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη νοσηλεία σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν τίθεται αυτό ως συζήτηση. Προφανώς θα τους παρέχουμε τις υπηρεσίες υγείας που μπορούμε να τους παρέχουμε στα πλαίσια του ανθρώπινου πολιτισμού. Αλλά το κόστος αυτής της νοσηλείας δεν μπορεί να το επιβαρύνεται μόνο ο Έλληνας φορολογούμενος. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έχετε αναφερθεί σε φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων φαρμάκων. Αν θα θέλατε να γίνετε λίγο πιο επεξηγηματικός. Το ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο, αν υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης ελλείψεων φαρμάκων στα νοσοκομεία. Δηλαδή το να πάνε οι ασθενείς στα νοσοκομεία και να κάνουν τις θεραπείες τους, να μην βρίσκουν φάρμακα και να κάνουν όλη αυτή τη διαδικασία που ακολουθείται, αν υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισής του;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Έχουμε ξεκινήσει όπως ίσως γνωρίζετε, έναν πολύ μεγάλο διάλογο, ο οποίος έχει προχωρήσει, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην αγορά του φαρμάκου φορέων. Το τεχνικό κλιμάκιο που έχει αναλάβει το διάλογο, έχει φτάσει σήμερα που μιλάμε σε μία συμφωνία της τάξεως του 85%. Έχουν να γίνου μια-δυο συναντήσεις ακόμα και στο τέλος θα λάβουμε τις πολιτικές αποφάσεις για το τελευταίο κομμάτι που απομένει.

Μεταξύ όλων των εμπλεκομένων θα υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεννόησης, ένα MoU, στο οποίο θα δεσμεύονται όλοι οι εμπλεκόμενοι για την τήρησή του και αυτά που θα συμφωνήσουμε, θα γίνουν και νόμος για όπου χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση.

Μέσα σε αυτό το διάλογο έχουν μπει όλα τα ζητήματα και φυσικά το θέμα της ταλαιπωρίας των ασθενών. Είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ. Γιατί όντως είναι ένα υπαρκτό γεγονός και υπάρχουν διάφορες σκέψεις και λύσεις, για το πώς μπορεί να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία, χωρίς να ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη, που είναι στόχος και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν κοινοποιηθεί στη τρόικα. Γνωρίζει δηλαδή τη πορεία αυτών των συζητήσεων, προς τα πού πηγαίνει αυτή η πρωτοβουλία. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, προσδοκούμε τα τέλη Αυγούστου, θα παρουσιάσουμε δημοσίως την τελική πρόταση, η οποία θα απαντά στα ερωτήματα που μου θέσατε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Έχετε υπολογίσει κατ’ αρχήν πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε από αυτήν την ιστορία; Αν έχετε κάποια εκτίμηση; Αν καταφέρετε με τους παράνομους μετανάστες οι οποίοι είναι στη χώρα μας και μπαίνουν στα νοσοκομεία και δέχονται κάποιες θεραπείες. Έχετε κάποια πρώτη εκτίμηση του πόσα χρήματα θα μπορέσετε να διεκδικήσετε και έτσι και να ελαφρύνετε και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Στις 28 Αυγούστου είναι η καταληκτική  ημερομηνία που ορίστηκε για να έχω τα στοιχεία. Αντιλαμβάνεστε ότι ο Υπουργός δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις. Ο Υπουργός πρέπει να σας δίνει ειδήσεις. Στις 28 Αυγούστου που θα έχω στα χέρια μου όλα τα στοιχεία, θα μπορέσω να σας πω ότι αυτό το φαινόμενο κόστισε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε αφορά φάρμακα, είτε αφορά εισαγωγές, είτε αφορά εγχειρήσεις, είτε αφορά εισιτήρια που δεν κατεβλήθησαν, το σύνολο εννοώ των δαπανών κόστισε ένα συγκεκριμένο ποσό.

Αυτό μπορούμε μετά να το προβάλλουμε σε ετήσια  βάση και να έχουμε μία εικόνα του τι μας κόστισε και θα μας κοστίσει για το έτος 2013.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Επειδή είπατε ότι τα δημοσιονομικά της χώρας είναι συγκεκριμένα και το ξέρουμε όλοι και βάλατε αυτό το ζήτημα, του κόστους νοσηλείας των λαθρομεταναστών. Έχετε σκεφτεί να δείτε το θέμα των δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται σε όλους τους τουρίστες σε όλα τα Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα μας;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Φυσικά και το έχουμε σκεφτεί. Και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε φτιάξει τους μηχανισμούς για να διεκδικούμε από τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία τα χρήματα που πρέπει να μας καταβάλλουν για τους τουρίστες. Γιατί υπάρχουν συμφωνίες. Είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία προσπαθούμε τώρα να φτιάξουμε και πολύ καλά το θέτετε. Υπάρχουν χρήματα που θα πάρουμε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το κόστος έχετε σκεφτεί να το υπολογίσετε; Ή να ζητήσετε στοιχεία για να ξέρετε.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Τα έχουμε ζητήσει ήδη.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, τη περασμένη εβδομάδα κάνατε λόγο για αύξηση του πεντάευρου εισιτηρίου στα 25 ευρώ σε κάποιες συνεντεύξεις σας. Πρόκειται για κάποιο νέο μέτρο ή πρόκειται για τη μνημονιακή δέσμευση για 25 ευρώ σε περίπτωση που γίνει εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο και ένα ευρώ ανά συνταγογράφηση;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ευχαριστώ που με ρωτάτε. Εγώ ποτέ δεν είπα για αύξηση του εισιτηρίου. Αυτό είναι κάτι που γράφτηκε στις εφημερίδες. Εγώ είχα ένα διάλογο στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 αν θυμάμαι καλά, με τον κύριο Σιωμόπουλο για τη μνημονιακή δέσμευση που είναι γνωστή, ψηφισθείσα από τον Νοέμβρη του’12 και τροποποιηθείσα λίγο μετά στη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ακολούθησε τον Ιανουάριο.

Άρα, μιλάμε μόνο για αυτό το πράγμα. Όχι για αύξηση του εισιτηρίου από το 5 στα 25. Το εισιτήριο θα παραμείνει 5 εις πάσαν περίπτωση. Μιλάμε τώρα για το τι θα γίνει και για το εάν θα ισχύσει, το πώς θα ισχύσει. Η δέσμευση που είναι αυτόματη. 1η Ιανουαρίου του 2014, όταν κάποιος κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο θα συμμετέχει στο κόστος νοσηλείας με 25 ευρώ.

Πράγματι μας απασχολεί το ζήτημα πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τουλάχιστον τους πιο αδύναμους οικονομικά από εμάς από αυτό το 25ευρω και είναι από τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε με την τρόικα στη σχετική διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.

Έχουμε ένα ισχυρό επιχείρημα ότι τα οικονομικά στοιχεία των δημοσίων νοσοκομείων πηγαίνουν το 2013 πολύ καλύτερα από το στόχο, θα κλείσουμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με περίπου 80 εκατομμύρια λιγότερες δαπάνες από τις προϋπολογισθείσες.

Εκεί έχει προβλεφθεί ότι το μέτρο αυτό θα έχει μία απόδοση της τάξεως των 114 εκατομμυρίων που αμφισβητούμε αν μπορεί να επιτευχθεί πράγματι σε αυτό τον αριθμό που έχει προϋπολογιστεί. Ίσως να είναι λίγο υπερβολική αυτή η εκτίμηση.

Και ξεκινάμε μία συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση, ει δυνατόν αυτού του ποσού είτε με τη μείωσή του είτε με τη θέσπιση κάποιων κριτηρίων είτε οτιδήποτε άλλο. Αλλά μιλάμε για αυτό, όχι για κάτι καινούριο και όχι για αύξηση του εισιτηρίου.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πάντως είναι δεδομένη η εφαρμογή του, εφ’ όσον είπατε και αυτόματα ότι …

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Ξαναλέω. Όπως ισχύει η νομοθεσία σήμερα, αν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα θα ισχύσει μόνο στις εισαγωγές 25 ευρώ συμμετοχή. Για αυτό μιλάμε. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και θέλουμε να προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε. Δεν μπορώ να σας πω πού θα καταλήξει μία διαπραγμάτευση πριν αυτή ξεκινήσει. Πάντως δεν μιλάμε για αύξηση του εισιτηρίου.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να διευκρινίσουμε κάτι; Αυτά τα 80 εκατομμύρια που λέτε θα προκύψουν στις δαπάνες των νοσοκομείων, τα λιγότερα, θα προκύψουν για το 2013; Για τη χρήση του 2013;

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Για τη χρήση του 2013, βέβαια.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Πάντως είναι γεγονός ότι μέχρι και τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα, τον Νίκο τον Πολύζο, τα πράγματα πήγαιναν καλά, εννοώ στη χαρτογράφηση των δαπανών, έσοδα έξοδα. Από εκεί και πέρα χάθηκε η μπάλα, αν μου επιτρέπετε. Δηλαδή, δυστυχώς οι διοικητές δεν συγκεντρώνουν τα στοιχεία που θα έπρεπε.

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Δεν ισχύει αυτό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εμείς τα έχουμε ζητήσει σαν οικονομική εφημερίδα και δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε του 2012, ούτε του…

 

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Πρώτα από όλα να σας πω ότι τα νοσοκομεία θα δημοσιεύσουν ισολογισμούς όλα μέσα στο μήνα Αύγουστο. Αν όχι όλα, το 98%. Άλλα στοιχεία θα είναι όλα δημοσιευμένα. Και αν θέλετε επιπλέον στοιχεία, πολύ ευχαρίστως εμείς να σας τα δώσουμε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα μας πει κάτι και ο κύριος Μπέζας για την πληρωμή των ληξιπροθέσμων; Για τη διαδικασία;

 

Κος ΜΠΕΖΑΣ:

Όπως είπε και ο Υπουργός πριν, η εντολή που έχουμε λάβει από τον Πρωθυπουργό και η δέσμευσή μας είναι το σύνολο των ληξιπροθέσμων να έχει πληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αναφέρομαι στα ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/12/2011.

Το σύνολο αυτών των ληξιπροθέσμων, με βάση τα στοιχεία που έχουμε πάρει από τα ταμεία, είναι 1 δις 900 εκατομμύρια. Οι οφειλές δηλαδή των πρώην ταμείων, των ταμείων πριν τον ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους είναι 1 δις 900 εκατομμύρια.

Η χρηματοδότηση την οποία έχουμε πάρει, στρογγυλεύω λίγο τα νούμερα, είναι 1 δις 200 εκατομμύρια, για να πληρώσουμε αυτές τις οφειλές.

Στο τέλος του Ιουνίου αυτή η χρηματοδότηση ήταν 750 εκατομμύρια. Έχουμε πάρει δηλαδή μεγαλύτερη χρηματοδότηση γιατί έχουν γίνει εκκαθαρίσεις από τα ταμεία και από τον ΕΟΠΥΥ και έχουμε ζητήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι πληρωμές οι οποίες έχουν γίνει από αυτή τη χρηματοδότηση είναι 680 εκατομμύρια με στοιχεία αυτής της εβδομάδας, της Δευτέρας. Έχουμε πληρώσει δηλαδή περίπου το 57%, έχουμε δώσει στην αγορά το 57% των χρημάτων που έχουμε λάβει σαν χρηματοδότηση.

680, λοιπόν, εκατομμύρια είναι οι εξοφλήσεις που έχουν γίνει, όταν στα τέλη Ιουνίου ήταν 370 εκατομμύρια και το ποσοστό αυτό, το 57%, ήταν περίπου 32% των πληρωμών που έχουμε κάνει σε σχέση με την χρηματοδότηση την οποία έχουμε πάρει.

Έχουμε επομένως μία σαφή βελτίωση της εικόνας. Είχαμε δεσμευτεί και για αυτό, όταν μιλήσαμε για την ανάγκη του μέτρου του claw back, ότι θα επιταχύνουμε τις πληρωμές προς τους παρόχους για να μπορέσουμε να τους διευκολύνουμε στα θέματα της ρευστότητας. Έχουμε όμως ακόμη δρόμο μπροστά μας. Υπάρχει ένας συντονισμός. Συνεχής επαφή και συνεργασία με τις διοικήσεις των ταμείων και με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου αυτές τις πληρωμές να τις επιταχύνουμε.

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, η οικονομία ζητά ρευστό για να κινηθεί και οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων μπορούν να δώσουν ένα μέρος αυτής της ρευστότητας  στην οικονομία και αυτό το έχουμε εφιστήσει σε όλους τους διοικητές των ταμείων και στον ΕΟΠΥΥ, το έχουμε καταστήσει σαφές.

Και εξάλλου, νομίζω, είχε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό και η παρουσία του Πρωθυπουργού, του κυρίου Σαμαρά, στη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγο καιρό με τους διοικητές όλων των ταμείων και όλους τους εμπλεκόμενους στην αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μία ερώτηση με αφορμή το τελευταίο που είπατε. Είπατε ότι οι οφειλές είναι στο 1 δις 900 εκατομμύρια, ορθά; Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εξοφληθεί αλλά με χρηματοδότηση στο 1 δις 200 εκατομμύρια. Υπάρχει ένα κενό 700 εκατομμύρια.

 

Κος ΜΠΕΖΑΣ:

Είναι διαθέσιμη όλη η χρηματοδότηση. Θα μας διατεθεί όλη η χρηματοδότηση αλλά αυτό εξαρτάται από τα αιτήματα πληρωμών που κάνουμε εμείς και τα ταμεία. Και για να κάνουν αιτήματα να λάβουν χρηματοδότηση θα πρέπει να έχουν κάνει αρχικές εκκαθαρίσεις. Και αυτός είναι ένας στόχος τον οποίο παρακολουθούμε, να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση που θα έρθει αλλά αυτό, όπως είπα, εξαρτάται από τη δουλειά που έχει γίνει στα ταμεία προηγουμένως. Πάντως η χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη όλη εφ’ όσον εμείς έχουμε καταφέρει και έχουμε κάνει εκκαθαρίσεις.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

1 δις 200 εκατομμύρια;

 

Κος ΜΠΕΖΑΣ:

Ναι, είναι 1 δις 200 εκατομμύρια η χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή. Ήταν 750 εκατομμύρια στο τέλος του Ιουνίου. Επομένως έχουμε και εκεί μία βελτίωση. Έχουμε καταθέσει αιτήματα πληρωμών και έχουμε πάρει περισσότερα χρήματα.

Copyright © Υπουργείο Υγείας 2013.

Σχεδιασμός & Ανάπτυξη Datahost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *