Έφοδος ΣΕΥΥΠ. στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Προσωπικό, εφημερίες και ασφάλεια τα προβλήματα του Νοσοκομείου

καλαματα νοσοκ.Οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας που πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική μεταμεσονύχτια έφοδο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, έμαθαν από πρώτο χέρι τα σοβαρά προβλήματα του ιδρύματος.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης που επιβεβαιώνει την έφοδό τους στις 3 στα ξημερώματα της Τετάρτης και τη διαπίστωση πως «όλοι οι εφημερεύοντες γιατροί και νοσηλευτές ήταν παρόντες», τονίζει ότι τους επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών  και του νοσοκομείου. Διευκρινίζει ότι «σκοπός τους ήταν η διαπίστωση της εύρυθμης ή μη λειτουργίας του νοσοκομείου» και σημειώνει πως τους επεσήμανε τα ακόλουθα σοβαρά προβλήματα:
«1) Ελλιπής φύλαξη του χώρου του νοσοκομείου. Διαπιστώθηκε η παρουσία  ανθρώπων που δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο του νοσοκομείου. Αναφέρθηκαν επίσης τα συχνά επεισόδια κλοπών και διαρρήξεων που συμβαίνουν στο χώρο του νοσοκομείου, αλλά και του προαύλιου χώρου. 2) Το πρόγραμμα εφημεριών, όπως καταρτίζεται από τη διοίκηση, δεν καλύπτει όλες τις ειδικότητες, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες (π.χ. δεν υπάρχει ορθοπαιδικός σε 24ωρη εφημερία). 3) Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι σημαντικές, αφού πάνω από το 35% των προβλεπόμενων θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού είναι κενές. 4) Σε περίπτωση ασθένειας ή παραίτησης κάποιου ιατρού δεν γίνεται αντικατάσταση αυτού σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ετσι ακόμα και τώρα δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. 5) Λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό καταστρατηγείται κατ’ επανάληψη η ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει εβδομαδιαία εργασία 48 ωρών. Επιμελητές αλλά και ειδικευόμενοι καλούνται να εργαστούν 70, 80 ή και 90 ώρες εβδομαδιαίως. Η αναγκαστική υπερεργασία όχι μόνο επιβαρύνει την υγεία των ιδίων, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την υγεία  των ασθενών». 6) Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στελεχώνεται κυρίως από ειδικευόμενους ιατρούς, χωρίς τη συνεχή παρουσία των ειδικών ιατρών, οι οποίοι έχοντας την ευθύνη  των αντίστοιχων κλινικών πρέπει να παρευρίσκονται σε αυτές».
Ο κ. Μάκαρης παρατηρεί ότι το σωματείο των νοσοκομειακών γιατρών, του οποίου έχει την τιμή να προΐσταται, «βρίσκεται πάντα στις επάλξεις της δημόσιας υγείας με προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών». Και τονίζει πως καλούν «το υπουργείο Υγείας να προβεί σε ουσιαστικούς ελέγχους στις μονάδες υγείας για να διαπιστώσει τα σοβαρά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας».

http://www.eleftheriaonline.gr

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/28137-nosokomeio

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *