Κίνητρα σε εργαζόμενους από τον χώρο της Υγείας που επιθυμούν να μετακινηθούν

 

εσυ & νεκροταφεια«Μπόνους» για τους εργαζομένους στο ΕΣΥ που επιθυμούν να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, δίνει το υπουργείο Υγείας. Όπως δήλωσε στην «ΗτΣ» ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε φορείς – «δεξαμενές» κινητικότητας από τον χώρο της Υγείας και επιθυμούν να μετακινηθούν, θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν κατά προτεραιότητα τον φορέα που θα επανατοποθετηθούν. Μάλιστα γι’ αυτούς τους εργαζομένους προβλέπεται διαδικασία – εξπρές, αφού η κινητικότητα θα γίνει με απλή υπεύθυνη δήλωση και χωρίς αποτίμηση των προσόντων τους.

«Πρόκειται για ένα κίνητρο, που διευκολύνει τους εργαζομένους οι οποίοι θα επιλέξουν τη νέα θέση εργασίας τους, και επιτρέπει την ομαλή μετάβαση από τον έναν φορέα στον άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Κίνητρα σε εργαζόμενους από τον χώρο της Υγείας που επιθυμούν να μετακινηθούν

Παράλληλα, είπε, συμβάλλει στο να γίνει εγκαίρως και χωρίς αντιδράσεις ένα μέρος των μετακινήσεων των υπαλλήλων ώστε να μην παρατηρηθεί «συνωστισμός» της τελευταίας στιγμής από εργαζομένους που θα διεκδικούν όλοι επανατοποθέτηση σε ίδιες θέσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνει κανονικά για όλους τους εργαζομένους και επανέλαβε ότι «δεν θα υπάρχει καμία απόλυση».

Όπως είπε, με απόλυση κινδυνεύουν μόνον όσοι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά κατά την πρόσληψή τους και όλοι όσοι βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα. «Οι καλοί και τίμιοι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτε». Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα νοσοκομεία – υποδοχείς στην Αττική είναι ο Ευαγγελισμός, το ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», το Σισμανόγλειο, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το «Αττικόν» και το Τζάνειο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός για το Νοσοκομείο Μεταξά, «στο οποίο παραμένουν κλειστές αρκετές κλίνες και γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσουν».

Η κινητικότητα στην Υγεία σε αυτή τη φάση αφορά 1.618 εργαζόμενους (στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και περίπου 210 γιατροί που υπηρετούσαν στα νοσοκομεία του ΙΚΑ και με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ «απορροφήθηκαν» στο ΕΣΥ) από 10 φορείς σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι τέλος του έτους τον ίδιο «δρόμο» θα ακολουθήσουν επιπλέον 1.000 ? 1.500 άτομα από μονάδες της περιφέρειας.

«Στόχος είναι την 1η Ιανουαρίου 2014 οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στις νέες θέσεις εργασίας τους», σημειώνει ο υπουργός. Για τους πρώτους 1.618 η διαδικασία προβλέπει ηλεκτρονική υποβολή αίτησης που θα περιλαμβάνει τρεις επιλογές επανατοποθέτησης, που θα κριθούν με βάση τα μόρια που προκύπτουν από τα χρόνια προϋπηρεσίας και τα χρόνια παραμονής στην τελευταία θέση εργασίας.

Πιο αναλυτικά, οι φορείς και οι δομές που συμμετέχουν στην πρώτη φάση είναι η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, η Πολυκλινική, το νοσοκομείο «Πατησίων», το «Αμαλία Φλέμινγκ», το «Σπηλιοπούλειο», η «Αγία Βαρβάρα» και στην Θεσσαλονίκη, το Αφροδισίων, των Ειδικών Παθήσεων, το παράρτημα «Παναγία» του «Άγιος Παύλος» και το Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας:

  • Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φορέων ώστε την Παρασκευή 23 Αυγούστου να έχει εκδοθεί ο ονομαστικός κατάλογος του προσωπικού που τίθεται σε κινητικότητα.
  • Από τις 24/8 έως τις 30/8 οι εργαζόμενοι θα έχουν το περιθώριο του χρόνου να καταθέσουν την προτίμησή τους για το σε ποιο από τα κοντινά νοσοκομεία επιθυμούν να μετακινηθούν.
  • Στις 31/8 ξεκινά η διαδικασία της κινητικότητας. Η αξιολόγηση θα γίνει από τριμελές ειδικό υπηρεσιακό Συμβούλιο που αποτελείται από δυο μέλη του υπουργείου Υγείας και ένα μέλος από το ΑΣΕΠ.
  • Στις 16 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας και η τοποθέτηση των εργαζομένων στις νέες τους θέσεις.

Παράλληλα, έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για την εξυπηρέτηση των ασθενών κατά την εξέλιξη της διαδικασίας. Μεταξύ άλλων το σχέδιο περιλαμβάνει αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων στις μονάδες που αποτελούν «δεξαμενές» κινητικότητας, ενώ ήδη δεν δέχονται νέες εισαγωγές ασθενών και δίδονται εξιτήρια. Εκτός από την κινητικότητα των εργαζομένων, τα νοσοκομεία θα υποστούν «λίφτινγκ» με το σχέδιο αναμόρφωσης της λειτουργίας.

ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ

Το συγκρότημα της Πολυκλινικής προτείνεται να μετατραπεί σε Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας και Χρόνιων Νοσημάτων στο κέντρο της Αθήνας και στο πλαίσιο αυτό να στεγάσει επιπλέον μία Καρδιολογική Μονάδα (ήδη διαθέτει μονάδα εμφραγμάτων) και μία Παθολογική Μονάδα Αποθεραπείας. Επιπλέον, η Πολυκλινική θα λειτουργεί ως σημείο εξυπηρέτησης πολιτών για έκδοση πιστοποιητικών υγειονομικής φύσεως. Θα υποστηρίζεται με προσωπικό (ιατρικό και λοιπό) από τον «Ευαγγελισμό». Επιπλέον προτείνεται η μεταφορά των κάτωθι τμημάτων και μονάδων:

1. Παθολογικό Τμήμα: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

2. Ενδοκρινολογικό Τμήμα: μεταφορά στο Λαϊκό

3. Γαστρεντερολογικό Τμήμα: μεταφορά στο Θριάσιο

4. Νευρολογικό Τμήμα: μεταφορά στον Τζάνειο

5. Καρδιολογικό Τμήμα: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

Λειτουργία Καρδιολογικής Μονάδας, υποστηρικτική στον Ευαγγελισμό

6. Γενικό Χειρουργικό Τμήμα: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

7. Οφθαλμολογικό: μεταφορά στο Λαϊκό

8. ΩΡΛ: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

9. Διαβητολογικό Κέντρο: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

10. Αναισθησιολογικό: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

11. Μικροβιολογικό ? Βιοχημικό ? Αιματολογικό εργαστήριο: συγχώνευση με το αντίστοιχο του Ευαγγελισμού

12. Ακτινολογικό Τμήμα: συγχώνευση με το αντίστοιχο του Ευαγγελισμού

13. Φαρμακείο: συγχώνευση με το αντίστοιχο του Ευαγγελισμού και συν-λειτουργία με τον ΕΟΠΥΥ

14. Αιμοδοσία: έχει ήδη ενοποιηθεί με την αντίστοιχη του Ευαγγελισμού

15. Γυναικολογικό: μεταφορά στον Ευαγγελισμό

ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ

Αλλαγή χαρακτήρα του νοσοκομείου Φλέμιγκ από Γενικό Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο Αποκατάστασης. Προτείνεται το νοσοκομείο να λειτουργήσει σε καθεστώς μερικής εφημερίας. Η πρόταση διαμορφώνεται ως εξής:

1. Λειτουργία Τμημάτων στο πλαίσιο υποστήριξης του Σισμανογλείου.

2. Δημιουργία Κλινικής Ημερήσιας Νοσηλείας (one day clinic).

3. Λειτουργία Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων.

4. Λειτουργία Μονάδας Αποκατάστασης.

Επιπλέον προβλέπονται συγχωνεύσεις στο Παθολογικό Τμήμα (Συγχώνευση των Α’ και Β’ Παθολογικών Τμημάτων σε ένα Τμήμα) στο Καρδιολογικό Τμήμα (Συγχώνευση των Α’ και Β’ Καρδιολογικών Τμημάτων σε ένα Τμήμα), διατήρηση της υφιστάμενης Καρδιολογικής Μονάδας, μεταφορά του Ορθοπεδικού Τμήματος στο Σισμανόγλειο, μεταφορά του Οφθαλμολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και διατήρηση της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας και του Κέντρου Νεφρικής Υποστήριξης, της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Α. Φλέμινγκ.

Το Ενδοκρινολογικό Τμήμα θα μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο, το Πνευμονολογικό Τμήμα στο ΓΟΝΚ. Για τον Εργαστηριακό Τομέα προβλέπεται συγχώνευση και συν-λειτουργία με τον αντίστοιχο του Σισμανογλείου.

Για το Ακτινολογικό Τμήμα και τη Μονάδα Αξονικής Τομογραφίας, διατήρηση στο Α. Φλέμινγκ.

Η Μονάδα Ενδοσκοπήσεων και το Ουρολογικό Τμήμα θα μεταφερθούν στο Σισμανόγλειο, ενώ μεταφορά ? συγχώνευση με Σισμανόγλειο προβλέπεται για το ΩΡΛ Τμήμα, την Αιμοδοσία, το Νεφρολογικό Τμήμα, τη Μονάδα Ενδοσοκομειακών Λοιμώξεων και τις Διοικητικές – Οικονομικές – Τεχνικές Υπηρεσίες.

ΓΝ Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα»

Προβλέπεται πλήρης ανάπτυξη τακτικών εξωτερικών ιατρείων όλων των ειδικοτήτων. Η λειτουργία τους θα γίνεται σε 2 βάρδιες.

Η Α΄ και Β΄ Παθολογική, η Καρδιολογική, η Μονάδα Εντατικής και η Νεφρολογική ενοποιούνται σε μια Παθολογική κλινική με καρδιολογική μονάδα

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού παραμένει και ενισχύεται για να μπορεί να καλύψει 6 επιπλέον ασθενείς την ημέρα.

Η Αιματολογική κλινική και η Αιμοδοσία παραμένουν στην Αγία Βαρβάρα ενώ η Α΄ και Β΄ Χειρουργικές, η Ουρολογική, η Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ κλινική μεταφέρονται στο ΓΝ Νίκαιας.

Στην Αγία Βαρβάρα παραμένουν το Μικροβιολογικό τμήμα, το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα. Η Αναισθησιολογική κλινική, η Κλινική Επ. Λοιμώξεων, η Παιδοψυχιατρική κλινική, το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Το τμήμα φυσιοθεραπείας παραμένει στην Αγία Βαρβάρα και το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας παραμένει και εντάσσεται στην Μονάδα Ανακουφιστικής Θεραπείας.

Οι ψυχολόγοι παραμένουν και εντάσσονται στην Μονάδα Ανακουφιστικής Θεραπείας ενώ θα δημιουργηθεί και Μονάδα Ανακουφιστικής θεραπείας η οποία θα περιλαμβάνει Μονάδα Κατ’ οίκον Νοσηλείας, Ημερήσια Νοσηλεία, Ιατρείο Πόνου.

Η δημιουργία Μονάδας χρόνιων παθήσεων θα είναι ενταγμένη και θα λειτουργεί με το προσωπικό της κλινικής του Παθολογικού τομέα.

Το Ηπατολογικό Κέντρο θα αναβαθμιστεί με ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή της Αττικής. Επίσης, η δημιουργία οδοντιατρικής μονάδας και ολοκληρωμένου οδοντοτεχνικού τμήματος θα στελεχωθούν σε δεύτερο χρόνο από προσωπικό του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα προβλέπεται αξιοποίηση μέρους του ακινήτου για τη μεταστέγαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 110.000 ευρώ / έτος καθώς και αξιοποίηση μέρους του ακινήτου μέσω της παραχώρησής του στον ΕΟΠΥΥ για τη δημιουργία πολυιατρείου με όλες τις ειδικότητες.

ΓΝ Πατησίων

Το προσωπικό του ΓΝ Πατησίων προτείνεται να ενισχύσει κυρίως τις δομές του νοσοκομείου «Αγ. Ανάργυροι» και του «Παμμακάριστος», όπως η οφθαλμολογική κλινική. Το Πατησίων στεγάζεται σε δύο κτίρια, ένα ιδιόκτητο και ένα μισθωμένο. Το ιδιόκτητο κτίριο μπορεί να δοθεί για χρήση στον ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει ανάγκες του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό κτιριακό πρόβλημα, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα ενσωματώθηκαν πολυάριθμες ιατρικές και διοικητικές υπηρεσίες του Παραρτήματος Καυταντζόλγου (πρώην 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ). Ειδικότερα, προτείνεται η λειτουργία των εξής υπηρεσιών: α) Των εξωτερικών ιατρείων του Παραρτήματος Καυταντζόγλου και πιο συγκεκριμένα τη λειτουργία Παθολογικού, Καρδιολογικού, Διαιτολογικού, και Χειρουργικού εξωτερικού Ιατρείου.

β) Της Μονάδας Λιθοτριψίας. γ) Των υπηρεσιών ιματισμού και καθαριότητας, καθώς και του αρχείου των νοσοκομείων αυτών.

δ) Τη λειτουργία νέων εξωτερικών ιατρείων του Γ.Ν. Κωνσταντοπούλειου .

Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη»

Προτείνεται η δημιουργία Παθολογικού Ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδας (Palliative Care – Hospice), καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στα Δημόσια Νοσοκομεία. Επίσης, η δημιουργία Κέντρου Ακτινοθεραπείας και Ακτινοχειρουργικής καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στα Δημόσια Νοσοκομεία, καθώς και η λειτουργία εξωτερικών Ιατρείων μιας στάσης (One stop) για έκδοση πιστοποιητικών.

Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος, Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας (ΙΕΝΘΥΑΕ)

Το υπηρετούν προσωπικό θα μεταφερθεί σε δομές του ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «η Σωτηρία» και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Άγιος Σάββας», παρέχοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες και ενισχύοντας σημαντικά τμήματα των νοσοκομείων αυτών. Το κτίριο είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το υπουργείο Υγείας θα επανεξετάσει τη χρήση του.

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης

Προτείνεται η ενίσχυση νοσοκομείων της περιοχής της Θεσσαλονίκης με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους και καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η μεταφορά προσωπικού από το Νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», η μεταφορά προσωπικού από το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και η μεταφορά προσωπικού από το ΓΝΘ «Άγιος Παύλος» – παράρτημα «Παναγία» στο Πανεπιστημιακό ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».

Πέραν της μεταφοράς του προσωπικού θα υπάρξει και αντίστοιχη μεταφορά των κλινικών, όχι όμως με τη μορφή της κινητικότητας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν εμπίπτει στην κινητικότητα (ιατροί του ΕΣΥ, ειδικευόμενοι).

Ο στόχος της 4ης ΥΠΕ, στον άξονα των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα είναι η βελτίωση της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού και η αύξηση παροχής υπηρεσιών στα μεγάλα νοσοκομειακά συγκροτήματα.

  • 1.618 εργαζόμενοι θα πρέπει να μετακινηθούν σε αυτή τη φάση
  • 1.500 άτομα από την περιφέρεια έως το τέλος του χρόνου
  • Της Ελένης Πετροπούλου
  • http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113094669

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *