Πολλές φορές σημαντικές πρωτοβουλίες από μεμονωμένα άτομα ή συλλόγους περνούν απαρατήρητες και δεν τυγχάνουν της ανάλογης προβολής, παρόλο το ισχυρό συμβολικό φορτίο που κουβαλούν. Παράδειγμα η πρωτοβουλία του Παναθλητικού Ομίλου Τρίπολης να κάνει πράξη σύντομα ένα τμήμα ποδηλασίας, αποκλειστικά για Άτομα με Αναπηρία από την περιοχή! Τούτο, τη στιγμή που, όπως λέει και η σχετική ανακοίνωση, η κοινωνία μας έχει φροντίσει σε σημαντικό βαθμό να περιθωριοποιήσει αρκετούς ανθρώπους με Αναπηρία, απλά γιατί δεν τους δίνει τη δυνατότητα ίσως να βρουν τρόπο να δραστηριοποιηθούν με κάποιο άθλημα και μέσα από αυτό να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να δουν διαφορετικά το νόημα της ζωής.
Στον αντίποδα κάποιοι φορείς της πολιτείας, αν όχι η ίδια η πολιτεία τους δημιουργεί προσκόμματα με την αδιαφορία της σε απλά πράγματα που διευκολύνουν τη διαβίωσή τους. Όπως π.χ. συμβαίνει στην πόλη μας και σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της, στην οδό Εθνικής Αντίστασης, που εσχάτως πεζοδρομήθηκε και στον οποίο μπορούν να κυκλοφορήσουν πολίτες με προβλήματα όρασης, ακολουθώντας την ειδικά χαραγμένη ζώνη για τυφλούς. Εκεί ο δήμος τους τιμωρεί επιτρέποντας με την ανοχή του να τοποθετούνται τραπεζοκαθίμστα ακριβώς πάνω ακριβώς από το σημείο διέλευσης αυτών των ανθρώπων.
Τι να πει κανείς. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις κροκοδείλια δάκρυα χύνονται, ευαισθησίες καταγράφονται, υποσχέσεις αφειδώς μοιράζονται για τους συμπολίτες μας με διαφόρων τύπων αναπηρίες. Εύκολο, πιασάρικο, πολιτικά ορθό το ζήτημα. Μόνο που αυτός ο τόπος είναι η χαρά της εύθυμης χήρας. Με το ίδιο μαντίλι που η εξουσία σκουπίζει τα δάκρυα που αργοκυλούν στα «ευαίσθητα» μάτια της, με το ίδιο μαντίλι χορεύει τον καλαματιανό της ξενοιασιάς και της απόλυτης αναισθησίας.
Ξέρουμε, η δικαιολογία που θα επιστρατευτεί, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις είναι πως ο δρόμος δεν έχει παραληφθεί από τον εργολάβο. Οπότε ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Είναι όμως έτσι;
Ο Αϊνστάιν είπε ότι δύο πράγματα είναι μη μετρήσιμα, το μέγεθος του σύμπαντος και το μέγεθος της ανοησίας, αν και για το πρώτο διατήρησε τις επιφυλάξεις του.
Από το «Πλάτωμα» στα «Περιστέρια»;
Για μια ακόμη φορά το πρόβλημα των σκουπιδιών επανήλθε στο δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης, αυτή τη φορά με αφορμή την κατάθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επιχειρηματιών για δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Μη επικίνδυνων αποβλήτων στη θέση «Περιστέρια», παρακείμενο χώρο της παλιάς χωματερής, στο Πλάτωμα. Σύσσωμο το ΔΣ εξέφρασε την αντίθεσή του, εκφράζοντας και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της περιοχής, στη δημιουργία αυτού του χώρου και απαίτησε με απόφασή του την αποκατάσταση της χωματερής, σύμφωνα με τις υποσχέσεις και το πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Πολιτιστικό καλοκαίρι
Σημαντικές παραστάσεις λόγου και μουσικής θα λάβουν ώρα στο θεατράκι του Αγιώργη και αλλαχού, στα πλαίσια του φετινού πολιτιστικού καλοκαιριού. Ξεχωρίζουμε κάποιες εξ αυτών όπως: «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, με τους Φωτεινή Φιλοσόφου και Ζαχαρία Ρόχα, «Ελένη» του Ευρυπίδη, από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Αγρινίου, σε σκηνοθεσία Βασ. Νικολαΐδη με τους : Πέμη Ζούνη, Αντώνη Καφετζόπουλο, «Αγαμέμνων» του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνά Χατζησάββα, Θεοδώρα Τζήμου,, «Αντρες έτοιμοι για όλα» των Ρέππα – Παπαθανασίου με τους : Κώστα Κόκλα,, Θανάση Ευθυμιάδη, Κώστα Ευριπιώτη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, «Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου…», με τους Γρηγόρη Βαλτινό, Άρη Λεμπεσόπουλο, Ελισάβετ Μουτάφη, «Μια βραδιά με το Νίκο», μουσική εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Γιαβρούμη κλπ.
Τουριστική προβολή
Δυναμικά στο προσκήνιο μπαίνει το Σωματείο Επαγγελματιών Αστρους “Ο Καρυτσιώτης” και ζητά από τα μέλη του, προκειμένου να γίνουν ευρέως γνωστές οι παροχές και οι υποδομές που διαθέτουν μέσα από το νέο διαφημιστικό τουριστικό site – τουριστικός οδηγός, που προωθεί για δημιουργία ο Δήμος, να προσκομίσουν εντός 10 ημερών οποιοδήποτε διαφημιστικό υλικό διαθέτει η επιχείρηση τους , το σε ηλεκτρονική μορφή ( φωτογραφίες , λογότυπα, ιδιαίτερα στοιχεία καταστήματος σας, κλπ).
«Ο κατά φαντασίαν Ασθενής»
Κάνουν θραύση φέτος οι κωμωδίες που επιλέγονται να παιχτούν από ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα της πόλης και του νομού μας, όπως π.χ των δασκάλων χθες και κάποιων εκ των λυκείων μας σήμερα. Τούτο γιατί το ζητά διακαώς η ψυχολογία του κοινού ώστε να ξεφύγει από το καθημερινό διαρκή βομβαρδισμό με δυσάρεστες ειδήσεις και διάσπαρτη καταστροφολογία. Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε έξοχα και απολαυστικά η Θεατρική Ομάδα του Λυκείου Τεγέας που παρουσίασε προχθές στο Πολιτιστικό Κέντρο του Σταδίου , την κωμωδία του Μολιέρου « Ο κατά φαντασίαν Ασθενής» και εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού. Μπράβο τους.
Διαθεσιμότητα υπαλλήλων
Σε 30 δήμους επικεντρώνεται , σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το «ενδιαφέρον» των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων. Πρόκειται για δήμους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό το οποίο μέσω της διαθεσιμότητας είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου (το πιθανότερο) ή γειτονικούς δήμους που παρουσιάζουν ελλείψεις (το λιγότερο πιθανό), ενώ οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν από το δημόσιο. Μεταξύ αυτών αναφέρεται και ο δήμος Τρίπολης.
Αντιδράσεις
Στην παραπάνω είδηση πρώτος αντέδρασε ο αντιδήμαρχος κ. Σαββάκης, ο οποίος μιλώντας από τις συχνότητες του δημοτικού ραδιοφώνου τόνισε ότι: «Πρόκειται για ιστορίες για … αγρίους και διερωτήθη πόθεν προκύπτει το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Τρίπολης». Για να καταλήξει πως στο δήμο μας δεν περισσεύουν υπάλληλοι για κινητικότητα, γι αυτό και δεν πρόκειται να δοθούν στοιχεία για κανένα, προκειμένου να απολυθεί ή να τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Αλά και ο δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης σε συνέντευξή του απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο καθότι όπως είπε θα έπρεπε να υπηρετούν σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου 471 άτομα ενώ σήμερα υπηρετούν μόλις 289. Σημείωσε δε πως ο δήμος δεν έχει οικονομικό πρόβλημα αλλά τουναντίον πλεόνασμα το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπερνά τα 2 εκ ευρώ.
Ώρα απολογισμού
Την ερχόμενη Τετάρτη 3 Ιουλίου ο επί κεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για την Τρίπολη Πρωτεύουσα πόλη» Νίκος Δελφάκης προσκαλεί όλους στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, σε μια ανοιχτή και δημόσια Συνέλευση, για τον απολογισμό της έως τώρα δραστηριότητας της παράταξής του.
Γνωρίζατε ότι:
Γράφαμε προ ημερών πως οι Έλληνες σήμερα ασχέτως μορφώσεως μιλάμε ομηρικά, αλλά δεν το ξέρουμε επειδή αγνοούμε την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε. Επανερχόμαστε σήμερα με νέα παραδείγματα:
Το βάρος το αποκαλούσαν άχθος, σήμερα λέμε αχθοφόρος.
Από τη λέξη αιδώς (ντροπή) προήλθε ο αναιδής.
Πέδη, σημαίνει δέσιμο και τώρα λέμε πέδιλο. Επίσης χρησιμοποιούμε τη λέξη χειροπέδες.
Από το φάος, το φως, προέρχεται η φράση φαεινές ιδέες.
Αγχω, σημαίνει σφίγγω το λαιμό, σήμερα λέμε αγχόνη. Επίσης άγχος είναι η αγωνία από κάποιο σφίξιμο, ή από πίεση.
Βρύχια στον Όμηρο είναι τα βαθιά νερά, εξ ου και τo υποβρύχιο.
Φερνή έλεγαν την προίκα. Από εκεί επικράτησε την καλά προικισμένη να τη λέμε «πολύφερνη νύφη».