To ΣτΕ έκρινε ότι παράνομα έκλεισε η ΕΡΤ χωρίς να υπάρχει ΝΕΡΙΤ και πρέπει να ανοίξει άμεσα

ertΤο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι κακώς έκλεισε η ΕΡΤ και πρέπει να λειτουργεί μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος φορέας. Αναστέλλει, δηλαδή την υπουργική απόφαση.

Την επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα, αποφάσισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Κ. Μενουδάκος.

Και αντίθετα με τις αρχικές πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση (το δημόσιο…) να καταθέτει αίτηση αναίρεσης της απόφασης έγκυρη κυβερνητική πηγή τόνισε στο defencenet.gr ότι “Δεν πρόκειται να κατατεθεί καμία αίτηση αναίρεσης κατά της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ”.

Και συνέχισε τονίζοντας “Είμαστε αποφασισμένοι να εξυγιάνουμε την ΕΡΤ, απλά αλλάζει ο τρόπος προσέγγισης του όλου θέματος”. Άρα η κυβέρνηση δέχεται την απόφαση και κλείνει εδώ και η παραφιλολογία περί άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ (που διατάζει επαναλειτουργία της ΕΡΤ), οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Σίμος Κεδίκογλου και Ιωάννης Στρουρνάρας θα πρέπει να προχωρήσουν σε υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μέχρις ότου δημιουργηθεί ο νέος φορέας, ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Είναι εξέλιξη που “τσαλακώνει” τον Α.Σαμαρά, αλλά του δίνει και πολιτική διέξοδο για να αποφύγει τις εκλογές: Αφού το αποφάσισε το ΣτΕ μπορεί να κάνει πίσω…

 

Ποιο συγκεκριμένα το ΣτΕ με προσωρινή διαταγή διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της κοινής υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ ως προς το σκέλος της διακοπής μετάδοσης προγράμματος και της αναστολής λειτουργίας των συχνοτήτων που έχει η κρατική τηλεόραση.

 

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας εξέδωσαν την προσωρινή διαταγή για την κοινή υπουργική απόφαση υπέρ των εργαζομένων που προσέφυγαν σε αυτό, επικαλούμενοι το άρθρο 15 του Συντάγματος που υποχρεώνει το κράτος να ρυθμίζει την απρόσκοπτη λειτουργία και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Στην απόφαση υποστηρίζεται ότι δεν μπορούν να καταγγελθούν συμβάσεις εργαζομένων και να αποζημιωθούν πριν εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση αναστολής τον Σεπτέμβριο.

 

Συγκεκριμένα:

 

– Διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται: 1) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α. Α Ε και 2) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

 

– Διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό (Σιμο Κεδίκογλου) των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για την συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση.

 

Ο κ. Μενουδάκος αποφάνθηκε επί της αίτησης για έκδοση προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει η ΠΟΣΠΕΡΤ, την οποία και έκανε εν μέρει δεκτή.

 

Κατά την ακρόαση ενώπιον του κ. Μενουδάκου -διαδικασία που διήρκεσε δυο περίπου ώρες- οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος του ΣτΕ να εκδώσει προσωρινή διαταγή για το θέμα της ΕΡΤ.

 

Παράλληλα, επισήμαναν ότι λόγοι κακοδιαχείρισης ήταν αυτοί που ώθησαν τον πρωθυπουργό να αποφασίσει το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να διατηρεί δημόσια τηλεόραση καθώς καμία συνταγματική διάταξη ή διεθνή σύμβαση δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

 

Από την πλευρά της η ΠΟΣΠΕΡΤ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι από το λουκέτο στην ΕΡΤ θα επέλθει οικονομική ζημία. Ακόμη οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας προσκόμισαν στοιχεία που κατά τους ισχυρισμούς τους αποδεικνύουν ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ καταστρατηγούνται θέματα εθνικής ασφάλειας και εθνικής άμυνας.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση αναστολής αλλά και αίτηση ακύρωσης η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *