Αν χρωστάτε σε τράπεζα, να είστε έτοιμοι. Προσεχώς θα δεχτείτε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις για ρύθμιση του δανείου σας. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καυτό» για τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε καθυστέρηση, για διάστημα 30 ημερών και πάνω.
Θα δεχθούν μπαράζ τηλεφωνικών κλήσεων από τις τράπεζες ή τις εισπρακτικές εταιρείες –με τις οποίες συνεργάζονται οι τράπεζες- που τους χορήγησαν τα δάνεια.
Διότι το μήνυμα έχει σταλεί σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα από την τρόικα και είναι σαφές: Ρυθμίστε όλες τις καθυστερούμενες οφειλές, ακόμα και αν οι καθυστερήσεις είναι 30 ημερών. Οι ρυθμίσεις οφειλών πρέπει να έχουν δρομολογηθεί –ει δυνατόν στο σύνολο τους- μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το αργότερο πριν από τη λήξη του Δεκεμβρίου.
Οι τράπεζες –συστημικές και μη- θα πρέπει να μπουν στο 2014, με ρυθμισμένα δάνεια. Στο τέλος του 2012, τα προβληματικά δάνεια, δηλαδή τα «σκασμένα» και αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες, έφτασαν τα 66 δις ευρώ.
Έχει ρυθμιστεί ένα στα τρία καθυστερούμενα δάνεια
Το καλό είναι πως το 1/3 αυτών των δανείων έχει ρυθμιστεί.
Το κακό είναι επίσης πως έχει ρυθμιστεί μόλις το 1/3 αυτών.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στο κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επίσης σε σημαντικό τμήμα των δανείων οι ρυθμίσεις που γίνονται, συχνά χρειάζονται επαναρρύθμιση.
Οι πολίτες, λόγω των αυστηρών ποινών που επιβάλλονται πλέον από την πολιτεία, επιλέγουν πρωτίστως να είναι ενήμεροι –μέσα από ρυθμίσεις- σε ότι αφορά τα χρέη τους προς την εφορία. Τους επόμενους μήνες, οι τράπεζες θα ακολουθήσουν αυστηρή στάση απέναντι στους δανειολήπτες. Με στόχο να τακτοποιηθούν όλες οι οφειλές. Ακόμα και καθυστερούμενες δόσεις της τάξης των 100 ή 150 ευρώ.
Οι επίτροποι
Όλα τα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες, θα πρέπει να εμφανίζονται στα συστήματα των τραπεζών ότι εξυπηρετούνται. Η δόση μπορεί να είναι μικρή, πρέπει όμως να καταβάλλεται στην ώρα της.
Οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις τράπεζες, έχουν ήδη τα στοιχεία στα χέρια τους για την πολιτική που ακολουθείται από τα πιστωτικά ιδρύματα για την ρύθμιση των οφειλών. Και σύντομα οι δανειστές θα έχουν καταλήξει στο νέο μοντέλο αυτών των ρυθμίσεων και τι παραμέτρους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους, ώστε να μην «σκάνε» εκ νέου τα ρυθμισμένα δάνεια. Οι ρυθμίσεις θα είναι διαφορετικές ανάλογα με την κατηγορία του δανειολήπτη στην οποία ανήκει ο δανειολήπτης.
Διαφορετικές κατηγορίες
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
* Θα υπάρχουν ρυθμίσεις για όσους είναι ενήμεροι σήμερα, όμως λόγω περικοπών (σε μισθούς, συντάξεις, κλπ), ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου τους.
* Ρυθμίσεις, για ανέργους και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες προβλέπονται τόσο από το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, όσο και από το νόμο Κατσέλη.
* Ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπαχθούν στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί.
* Ρυθμίσεις για αυτούς που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής, και έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ το χρόνο.
* Μία από τις παραμέτρους που θα λαμβάνεται υπόψη, είναι το κόστος διαβίωσης του νοικοκυριού. Και εδώ θα εισαχθούν κάποια ελάχιστα κριτήρια.
* Επίσης η τρόικα ζητά, η ομπρέλα προστασίας να καλύπτει μόνο εκείνους που προσπαθούν να βρουν λύση για την εξυπηρέτηση των οφειλών τους, και όχι τους κατά σύστημα κακοπληρωτές.
πηγή money-money.gr