Τέστ με ξύδι εναντίον του καρκίνου

xidi.sΈνα απλό τεστ με ξίδι μείωσε κατά 1/3 τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε έρευνα με τη συμμετοχή 150.000 γυναικών στην Ινδία. Όπως αναφέρει το econews.gr, η μελέτη παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο στο Σικάγο και οι γιατροί χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα «εκπληκτικά», τονίζοντας ότι το γρήγορο, φθηνό τεστ, που υποκαθιστά το τεστ ΠΑΠ, θα μπορούσε να σώσει ετησίως δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες, εντοπίζοντας τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο και καθιστώντας δυνατή την έγκαιρη θεραπεία.

 

Το τεστ ΠΑΠ και άλλες εξετάσεις για τον ιό HPV, που ενοχοποιείται για τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει μειώσει σημαντικά τους θανάτους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ωστόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για τη χρήση τέτοιων εργαλείων.

 

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα του φθηνού τεστ, το οποίο μπορεί να γίνει από ντόπιους εθελοντές μετά από εκπαίδευση δυο εβδομάδων, χωρίς ακριβό εξοπλισμό.

 

Το τεστ γίνεται ως εξής: o τράχηλος της μήτρας αλείφεται με αραιωμένο ξίδι, το οποίο αλλάζει παροδικά το χρώμα των μη φυσιολογικών κυττάρων.

 

Όπως αποδείχθηκε, η οπτική εξέταση χαμηλής τεχνολογίας μείωσε τους ρυθμούς θανάτου από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 31%, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εμποδίσει 22.000 θανάτους στην Ινδία και 72.600 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

 

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Surendra Shastri από το Νοσοκομείο «Tata Memorial Hospital» στο Μουμπάι, ξεκίνησε το 1998.

 

Οι ερευνητές υπέβαλαν μια ομάδα 75.360 γυναικών σε έλεγχο με το τεστ ξιδιού κάθε δυο χρόνια, ενώ ενημέρωσαν μια δεύτερη ομάδα 76.178 γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δίνοντας παράλληλα κουπόνια για δωρεάν τεστ ΠΑΠ, αν οι γυναίκες αυτές της ομάδας μπορούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο

 

 

Σε περίπτωση που κάποια γυναίκα και από τις δυο ομάδες εκδήλωνε καρκίνο, τότε λάμβανε δωρεάν θεραπεία στο νοσοκομείο.

 

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες της δεύτερης ομάδας μπορούσαν να κάνουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ, ελάχιστες από αυτές μετέβησαν στο νοσοκομείο για την εξέταση, καθώς χρειάζονται άδεια από τους γονείς ή τον σύζυγό τους για να φύγουν από το σπίτι.

Στην περίπτωση της πρώτης ομάδας που οι γυναίκες υποβάλλονταν τακτικά στο τεστ ξιδιού, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

Στην εξαιρετικά συντηρητική κοινωνία της Μουμπάι, υπήρξαν και ακραία περιστατικά. Μια γυναίκα φώναζε κατά την εξέταση ότι θα της κλέψουν το νεφρό, ενώ σε μια άλλη περίπτωση οι γείτονες δάγκωσαν τον γιατρό επειδή η γυναίκα άρχισε να φωνάζει όταν κατάλαβε ότι πρέπει να γδυθεί

 

Πηγή: econews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *