Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία «τι 30, τι 40, τι 50» αναρωτιέται αν η Ρίκα Διαλυνά έχει φάβα στο μυαλό της, υπονοώντας ότι ’υπολειτουργεί’.
Κατά την αρχαιότητα η φάβα αντιμετωπιζόταν υποτιμητικά, όμως φαίνεται ότι μιλάμε για ένα τρόφιμο πολύ θρεπτικό.
Η φάβα αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων, μπορεί να αποτελέσει και κύριο πιάτο, καθώς στις περισσότερες συνταγές παρασκευής φάβας περιλαμβάνεται η προσθήκη ελαιολάδου.
Έτσι καθίσταται ένα γεύμα ισορροπημένο στα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά που δίνουν θερμίδες (υδατάνθρακες– λίπη-πρωτεΐνες). Μάλιστα αυτός είναι ο λόγος που περιλαμβάνεται στο μενού των χορτοφάγων ή της Νηστείας. Σε συνδυασμό με ρύζι ή/και ξηρούς καρπούς αυξάνεται η πληρότητα σε απαραίτητα αμινοξέα, με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για πιάτο με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Γεμάτος υγεία, χρήμα, αλλά και κόπο λοιπόν ο ..λάκκος της φάβας..
Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Λόγω της μαλακής της υφής πέπτεται σχετικά πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα όσπρια. Γι’ αυτό το λόγο θα μπορούσε να διατυπωθεί ότι αποτελεί το πρώτο όσπριο επιλογής στην ένταξη της εν λόγω κατηγορίας τροφίμων στο μενού ατόμων με γαστρεντερικά προβλήματα ή δυσκολίες.
Είναι μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου, όπως και καλίου, ενώ περιέχει και υψηλή δόση σιδήρου.
Η μαλακή υφή της φάβας (σαν πουρές) την καθιστά εύκολο συνοδευτικό σε σαλάτες, ορεκτικά, γεύματα που περιέχουν ψάρι ή κρέας. Αποτελεί πλέον τροφή-γκουρμέ με παρουσία στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας και του κόσμου ολόκληρου.
Η πασίγνωστη φάβα Σαντορίνης μαζεύεται κατά το μήνα Ιούνιο κυρίως και πωλείται το κιλά στα 9-12 ευρώ, μάλιστα στο ράφι μπορεί αυτή την τιμή να τη δούμε πιο υψηλή. Η υψηλή της τιμή δικαιολογείται από το γεγονός ότι απαιτεί πολύ χειρωνακτική εργασία, σε δυσμενείς καιρικές και μορφολογικές συνθήκες.
Η φάβα Σαντορίνης αποτελεί προϊόν ΠΟΠ πλέον (2010). Στη Σαντορίνη
η φάβα γίνεται από ένα ειδικό όσπριο και μόνο, το Λαθούρι το κλύμενο (peliti.gr).
Αυτή είναι η βασική της ιδιαιτερότητα, όπως και το ότι το φυτό αυτό καλλιεργείται σε οριοθετημένη περιοχή. Κάθε χρόνο η φάβα καλλιεργείται σε ολοένα και περισσότερα εδάφη, έχοντας κερδίσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών εντός και εκτός Ελλάδας.
Η φάβα είναι πλέον διάσημη και θα μπορούσε να πει κανείς ότι
αποτελεί, λόγω του χρώματός της, το «χρυσάφι των Κυκλάδων».
Δένει εκπληκτικά με ελαιόλαδο, με ωμό ή καβουρδισμένο κρεμμύδι,
με κάπαρη, αλλά και με ολίγη ρακή.
Συσταση ΦΑΒΑΣ (ΩΜΗΣ)/ 100γρ: Θερμιδεσ: 328 KCAL ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: 10,7 γρ ΥΔΑΤΑΝ/ΚΕΣ: 58,2 ΓΡ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ: 22,1 ΓΡ ΣΙΔΗΡΟΣ: 5,4 ΓΡ
Πηγη: «πινακες συνθεσης τροφιμων», α. τριχοπουλου
Το μικρο μεγεθος της σε συνδυασμο με τον πλουτο υδατανθρακων την κανουν ευκολομαγειρευτη |
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
-«Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων», Α. Τριχοπούλου
-Στοιχεία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε” 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
e-mail: info@bertzeletos.gr
site: www.bertzeletos.gr