Τοίχους, πίνακες ανακοινώσεων, τηλεφωνικούς θαλάμους, καθρέφτες ανελκυστήρων, χώρους υποδοχής αλλά και… κομοδίνα ασθενών κοσμούν ειδικά διαφημιστικά φυλλάδια τα οποία διακινούνται στους διαδρόμους των περισσότερων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.
Το θέμα αναδείχθηκε και από την εκπομπή του GR, «Ρεπορτάζ». Οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω αυτών στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, πλούσιες. Από ασθενοφόρα, ιατρικά προϊόντα και αναπηρικά αμαξίδια, έως τηλεοράσεις και ειδικά ορθοπεδικά στρώματα.
Κρεβάτια με το… αζημίωτο
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα αντικείμενα που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση και αποφέρουν τα περισσότερα χρήματα στους «καλοθελητές» των νοσοκομείων και στους συνεργάτες τους, είναι τα κρεβάτια και τα ορθοπεδικά στρώματα.
(Διαφημιστικές κάρτες για τηλεοράσεις και ασθενοφόρα, κοσμούν τους πίνακες ανακοινώσεων)
Κατά την εισαγωγή του ασθενούς, η ενοικίαση κρεβατιού, ορθοπεδικού στρώματος ή πολυθρόνας για τον συγγενή του έχουν αναδειχθεί σε είδη πρώτης ανάγκης. Τα χρήματα, όπως λένε στο zougla.gr οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα, ειδικά για κρεβάτια κυμαίνονται 200 έως 500 (!) ευρώ την εβδομάδα.
Ενδεικτική είναι η μαρτυρία ενός εργαζομένου σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, ο οποίος μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι στο «πάρτι» που έχει στηθεί συμμετέχουν διευθύνουσες, τομεάρχες αλλά και προϊστάμενοι.
«Τα φυλλάδια για ενοικιάσεις κρεβατιών, τηλεοράσεων και άλλων ιατρικών ειδών τα τοιχοκολλούν στις πόρτες, στο ανσανσέρ ή τα διανέμουν στους συγγενείς των ασθενών. Πρόκειται για μεγάλο φαγοπότι στο οποίο συμμετέχουν και άνθρωποι που εργάζονται στο νοσοκομείο. Σε εμάς είναι ένας που κάνει αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια. Ήταν η γυναίκα του προϊσταμένη, ενώ τώρα έβαλε στην ‘επιχείρηση’ και τον γιό του. Συνήθως νοικιάζουν κρεβάτια, με το… αζημίωτο φυσικά».
«Κρατούν κρεβάτια για τον διευθυντή»
Άκρως αποκαλυπτικά σχετικά τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομειακών παραμάγαζων, είναι τα όσα λέει ο εν λόγω άνθρωπος σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται.
«Οι συγγενείς του ασθενή είτε νοικιάζουν κρεβάτι για τους ίδιους είτε πληρώνουν για να πάρουν ένα ορθοπεδικό στρώμα για τον ασθενή. Κάποιοι εργαζόμενοι τμημάτων φυλάσσουν ένα ή δύο κρεβάτια για τον κάθε διευθυντή και περιμένουν να βρουν ενδιαφερόμενο. Όταν για παράδειγμα θα έρθει κάποιο παιδί να χειρουργηθεί, και οι γονείς του θα θέλουν κάποιο κρεβάτι για να ξεκουραστούν, θα τους υποδείξουν να νοικιάσουν κρεβάτι από συγκεκριμένο άνθρωπο. Αυτός δεν βρίσκεται μέσα στο νοσοκομείο. Πάνε οι γονείς, τον βρίσκουν και τους δίνει μια ειδική κάρτα. Την κάρτα την δείχνουν σε υπάλληλο το νοσοκομείο που τους έχει υποδείξει ο ‘ενοικιαστής’ και τους δίνει ένα κρεβάτι ή ένα ορθοπεδικό στρώμα ανάλογα με το τι έχουν ζητήσει. Οι τιμές για τα κρεβάτια κυμαίνονται από 200 έως και 500 ευρώ την εβδομάδα. Τα στρώματα κυμαίνονται από 30 έως 50 ευρώ».
(Εδώ τα καλά ασθενοφόρα)
«Αυτά είναι γνωστά»
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι το παραπάνω φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο σε ένα ή δύο νοσοκομεία αλλά στα περισσότερα ιδρύματα της χώρας.
Εργαζόμενος του Τζανείου, μιλώντας στο zougla.gr, κάνει λόγο για «συνήθεις» συναλλαγές που συνθέτουν μια παγιωμένη -πια- κατάσταση, ειδικά όσον αφορά τις ορθοπεδικές κλινικές όπου δραστηριοποιούνται κυρίως όσοι εμπορεύονται ή ενοικιάζουν πατερίτσες, αμαξίδια, βοηθήματα, ανυψωτικά τουαλέτας και άλλα βοηθητικά είδη.
(Μέχρι και… σπίτι, μπορεί να βρει κάποιος σε ένα δημόσιο νοσοκομείο)
«Αυτά είναι γνωστά. Κάνουν promotion μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων που αφήνουν στους διαδρόμους και κολλάνε στους τοίχους, στα ανσανσέρ, οπουδήποτε. Κάθε μέρα τα ξεκολλάμε και μετά κολλάνε άλλα. Έρχονται ως επισκέπτες την ώρα του επισκεπτηρίου και πλασάρουν την πραμάτεια τους. Οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με τα είδη που χρειάζεται ο καθένας».
Ασθενοφόρα ιδιωτικά αλλά… εξυπηρετικά
Παράλληλα, καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ότι το τελευταίο διάστημα -λόγω έλλειψης-, γνωρίζουν μεγάλη άνθηση οι ιδιοκτήτες ασθενοφόρων.
Πηγαίνουν οπουδήποτε επιθυμεί ο «πελάτης» και είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε διακομιδή. Οι αμοιβές είναι ανάλογες με την χιλιομετρική απόσταση που καλείται να καλύψει το όχημα.
«Για μεταφορές εντός Αττικής η τιμή κυμαίνεται από 50 έως 60 ευρώ. Όταν όμως ο ασθενής θέλει να μεταφερθεί σε περιοχές εκτός Αττικής, τότε οι τιμές είναι πιο τσουχτερές και κυμαίνονται από 200 έως και 1500 ευρώ».
Εδώ η καλή τηλεόραση
Μεγάλη ή μάλλον την μεγαλύτερη «εμπορική κίνηση» έχουν οι τηλεοράσεις. H τηλεόραση είναι το πρώτο πράγμα που μπαίνει σε ένα θάλαμο νοσοκομείο, αμέσως μετά ή και ταυτόχρονα με τον ασθενή.
Είναι η συντροφιά του. Ο «φίλος» του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Μερικά νοσοκομεία διαθέτουν στους θαλάμους τους τηλεοράσεις. Άλλα πάλι όχι. Σε αυτά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η τιμή ενοικίασής τους κυμαίνεται από 5 έως και 20 ευρώ την εβδομάδα, ανάλογα με το νοσοκομείο.
(Κάρτα για ενοικίαση τηλεοράσεων και ξαπλώστρες για συνοδούς)
Ανάμεσα σε αυτά που δεν διαθέτουν τηλεοράσεις είναι και το νοσοκομείο του Ρίου. Νοσηλευτής του ιδρύματος, μιλώντας στην εφημερίδα, εξηγεί ότι οι επικεφαλής του νοσοκομείου απαγορεύουν στους ασθενείς να φέρνουν τηλεοράσεις από το σπίτι τους, αλλά τους αναγκάζουν να νοικιάζουν από το κυλικείο που στεγάζεται εντός του ιδρύματος.
«Αν φέρεις τηλεόραση από το σπίτι σου δεν στην συνδέουνε. Σε αναγκάζουνε να πάρεις από το κυλικείο γιατί το νοσοκομείο δεν διαθέτει. Η τιμή ενοικίασης είναι τρία ευρώ την ημέρα» καταλήγει.
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος