«Εχουμε υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είπε ο υπουργός, ενώ παράλληλα είναι δραματικές οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό».
«Εχουμε», σημείωσε, «υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών μέσα στο ΕΣΥ αλλά έχουμε και ελλείψεις γιατί οι υπάρχοντες γιατροί πελατειακά κατανεμήθηκαν, και στις άγονες περιοχές, τις νησιωτικές ή όπου δεν είναι προνομιούχο το μέρος, δεν πάνε οι υποψήφιοι και δεν πληρούνται οι θέσεις. Εκεί, το ΕΣΥ, όχι μόνο στην πρωτοβάθμια μορφή του, αλλά και στη δευτεροβάθμια μορφή του θα συνεργάζεται με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μέσω του οποίου 22.000 γιατροί της Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι στη διάθεση των νοσοκομείων.
Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τους γιατρούς του ΙΚΑ, από τους συμβεβλημένους γιατρούς των άλλων Ταμείων, που θα είναι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, και από τους 5.000 γιατρούς καινούργιους που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, συν των 2.000 γιατρών των Κέντρων Υγείας».
Χθες, μεταξύ άλλων ο υπουργός ανέφερε ότι:
* Ορίζεται η τήρηση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.
* Με προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται παράταση της υπηρέτησης του προηγούμενου γιατρού στα αγροτικά ιατρεία μέχρι την άφιξη του επόμενου, για διάστημα έως και 12 μήνες, καθώς και δυνατότητα προσωρινής κάλυψης της θέσης από άλλο γιατρό.
* Θεσμοθετείται συμμετοχή των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
* Δημιουργείται σύστημα εσωτερικού ελέγχου σε όλες τις μονάδες υγείας για την παρακολούθηση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους, ιδίως σε διαχειριστικό και οικονομικό επίπεδο.
* Θεσμοθετείται η ίδρυση και λειτουργία των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας (one-day clinics) που θα συνεργαζόνται με τον ΕΟΠΥΥ.
* Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης των αδειών λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, που έως σήμερα γινόταν από τις πρώην Νομαρχίες και νυν Αντιπεριφέρειες, μεταφέροντας την αρμοδιότητα στους κατά τόπους Ιατρικούς και Οδοντιατρικούς Συλλόγους.