Ότι η «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ, ο Ευαγγελισμός λειτουργεί υπό άθλιες συνθήκες χωρίς προσωπικό και ενίοτε χωρίς τα βασικά υλικά είναι λίγο πολύ γνωστό. Το ότι όμως οι ασθενείς νοσηλεύονται σε συνθήκες που είναι πολύ κάτω από το διεθνές όριο ασφαλείας πιθανώς να μη θέλει να το δει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε τις δραματικές περιγραφές των εργαζομένων του νοσοκομείου για το τι επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.
Διασωληνωμένοι ασθενείς του Ευαγγελισμού νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, λόγω κλειστών κλινών, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις ειδικές μονάδες του νοσοκομείου. Με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, υπογραμμίζουν την επικινδυνότητα για τους ασθενείς λόγω της έλλειψης προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στην πραγματικότητα λείπουν 59 νοσηλευτές για το ελάχιστο όριο ασφαλείας και 167 για να φθάσουν τα διεθνή standard.
Όπως εξηγεί το Σωματείο των Εργαζομένων: «Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στον Ευαγγελισμό πάνω από 100 ειδικές κλίνες: 30 κλίνες ΜΕΘ, 20 ΜΑΦ, 14 εμφραγμάτων, 8 ΑΚΑ, 24 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού, Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού, μονάδα HIV, νευροχειρουργική υπομονάδα. Μέχρι πριν 4 χρόνια η κατάσταση ήταν οριακή από άποψη αναλογίας νοσηλευτή ανά κλίνη. Τώρα έχει υποχωρήσει κατά πολύ, ακόμα και απ΄ το ελάχιστο όριο ασφαλείας που έχει προσδιοριστεί από τη Διοίκηση».
Η έλλειψη αυτή του προσωπικού έχει κάνει την κατάσταση εκρηκτική μέσα στον Ευαγγελισμό. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι πλέον οι ασθενείς βρίσκονται ξεκάθαρα σε κίνδυνο. Όπως τονίζουν: «Εφόσον και αυτές οι ελάχιστες αναλογίες παραβιάζονται, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο οι ασθενείς, εξουθενώνονται οι εργαζόμενοι και το κλείσιμο ειδικών κλινών μοιάζει …φυσικό επακόλουθο».
Την ίδια ώρα, στη συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ώστε να αποπληρωθούν δεδουλευμένες εφημερίες μπορούν να προχωρήσουν οι ειδικευόμενοι της Πολυκλινικής, που διοικητικά ανήκει στον Ευαγγελισμό, βάσει σχετικής απόφασης του ειρηνοδικείου Αθηνών, με την οποία απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της διοίκησης. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την διεκδίκηση των χρημάτων τόσο για τους εν λόγω ειδικευόμενους όσο και για γιατρούς άλλων νοσοκομείων που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου