Διάσπαρτη η χώρα μας από αρχαία, σημαντικά και σπουδαία, στη θέα των οποίων υποκλίνεται η ανθρωπότητα ολόκληρη. Πολλά δε από αυτά, μοναδικά και ανεπανάληπτα. Για τους ξένους, βέβαια και όχι για μας τους νεότερους, που ωστόσο καυχόμαστε πως είμαστε απόγονοί τους. Και καμαρώνουμε γι αυτό. Και παινευόμαστε για την κληρονομιά μας, και προσπαθούμε να τη διαφημίσουμε. Για να προσελκύσουμε τουρίστες. Όλο και περισσότερους τουρίστες. Επειδή αυτή είναι η βιομηχανία μας, η βαριά: ο τουρισμός. Εμείς φυσικά λέμε πως η βαριά βιομηχανία μας είναι ο πολιτισμός, αλλά ουδέποτε ήμασταν προσεχτικοί με τα λόγια και αυστηροί. Γι’ αυτό τις έχουμε τις λέξεις άλλωστε, για να τις σκορπίζουμε φενακίζοντες και αυτοφενακιζόμενοι.
Και πώς ακριβώς φερόμαστε στα αρχαία, στην κληρονομιά μας, στο οικονομικό μας υπερόπλο; Τα αγαπάμε, φυσικά. Στις διακηρύξεις μας, πάντα. Κατά τα λοιπά, που είναι και τα πιο κρίσιμα, παρατημένα τα έχουμε, στο έλεος του θεού. Όπως την έπαυλη του Ηρώδη Αττικού, στην Εύα Δολιανών. Ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα μνημεία της Αρκαδίας, που υπέστη επανειλημμένες καταστροφές ανά τους αιώνες, είτε εξαιτίας φυσικών παραγόντων, είτε λόγω επιδρομών και βαρβαρικών επιθέσεων είτε, το χειρότερο, λόγω της ανθρώπινης αδιαφορίας. Η περίοδος των συστηματικών ανασκαφών ευτυχώς έδωσε τέλος στις ασύδοτες ενέργειες που λάμβαναν χώρα στην περιοχή. Και η υπουργία Τατούλη στο Πολιτισμού, θεωρήθηκε ως ευκαιρία για την ολοκλήρωση του έργου, με τη δημιουργία στεγάστρου και με την χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ. Αλλά φαίνεται πως οι διάδοχοί του στο υπουργείο είχαν άλλη γνώμη και προσπάθησαν να τον απαξιώσουν, αδιαφορώντας ή εμποδίζοντας την ομαλή πορεία του έργου. Ενός έργου που αν και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει έναν από τους καλύτερους και επισκεψιμότερους χώρους της Αρκαδίας. Δεν προσπάθησαν καν, αυτοί οι άνθρωποι, να βαθυστοχαστούν για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου κι έμειναν μίζεροι και φθονεροί, κρατώντας «μανιάτικο» για τον προκάτοχό τους.
Ας είναι όμως. Το παραπάνω παράδειγμα, ένα από τα πολλά που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς, θέτει το καίριο ερώτημα: μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε ποιοι είναι τελικά οι ανθέλληνες και ποιοι συνωμοτούν εις βάρος της μεγαλοσύνης μας. Ας το προσέξουμε καλύτερα.
Για κλάματα
Στις γιορτές και στα πανηγύρια είμαστε πρώτοι και καλύτεροι. Κι όπου δεν υπάρχουν γιορτές βρίσκουμε εύκολα «πρώτη ύλη» ώστε να δημιουργούμε ιστορικές επετείους για εορτασμούς. Σε σημείο που οι επίσημοί μας να βρίσκονται σε δίλημμα που να πρωτοπάνε. Όπως προχθές με τον εορτασμό, στο Χρυσοβίτσι, αλλά και στα Δολιανά και στο Βαλτέτσι. Και να τα ψητά και να τα φαγοπότια… Δεν σκέφτεται κανείς, άραγε, ότι δεν υπάρχουν λεφτά και ότι η χώρα βρίσκεται σε χρεωκοπία κι έχει στραγγίσει από ρευστό; Γιατί προκαλούν τη νοημοσύνη μας τόσο κυνικά;
Συνεργασία
Στην ανάπτυξη μιας πιλοτικής συνεργασίας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και με αυστηρή προσήλωση στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, δήλωσε ότι στοχεύει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση για την έγκριση του προγραμματικού πλαισίου συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, για να προσθέσει ότι «θέλουμε τη συνεργασία του ΤΕΕ στις πρωτοβουλίες που έχουμε αναπτύξει, όπως χαρακτηριστικά στο Ινστιτούτο Έρευνας, Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας».
Ορκωμοσία πτυχιούχων
Σε ανακοίνωση του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών (Καθηγητής Αντώνης Μπουκουβάλας), αναφέρεται πως η τελετή ορκωμοσίας των πτυχιούχων του τμήματος θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013, στις 12:00 π.μ.
Ευχαριστήριο
Οι μαθητές, ο Διευθυντής, το διδακτικό προσωπικό και οι Γονείς του 12/θέσιου Πιλοτικού Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου (ΕΑΕΠ) ευχαριστούν την κ. Μαριάνα Βαρδινογιάννη για την συμπαράστασή της προς το Σχολείο τους με τη δωρεά των δέκα (10) Η/Υ που έρχεται να καλύψει πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών στη κοινωνία της πληροφορίας. «Το ευχαριστήριο αυτό, αναφέρεται στην επιστολή, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε ανθρώπους που βλέπουν καθαρά με τα μάτια της προσφοράς και της αγάπης».
Προσκυνηματικές Περιηγήσεις
Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων οργανώνει Ημερίδα στις 24 Μαΐου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, υπό την Αιγίδα των Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Σ.Δ.Ο., Τ.Τ.Ε. και της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας, με Θέμα: «Προσκυνηματικές και Πολιτιστικές Περιηγήσεις στην Αρκαδία, η άλλη όψη της Τουριστικής Ανάπτυξης στην Αρκαδία». Στην οργάνωση της ημερίδας συμμετέχει ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας και ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης, ενώ έχουν κληθεί να παραστούν οι Μητροπολίτες Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Γόρτυνος κ. Ιερεμίας, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου κλπ.
Λυκουρέντζος σε ΠΟΥ
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, στις 20 και 21 Μαΐου, συμμετείχε στις εργασίες της Ολομέλειας της 66ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με βασικό θέμα συζήτησης «Την ενσωμάτωση της Υγείας στους νέους Αναπτυξιακούς Στόχους», συνοδευόμενος από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στη Γενεύη, Πρέσβη κ. Α. Αλεξανδρή και την Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπο, Πρέσβη κα Κ. Αθανασιάδη. Στην ομιλία του ο κ. Υπουργός, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η υγεία αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και στον καθοριστικό ρόλο που αυτή διαδραματίζει για την ευημερία των λαών και τη βιώσιμη ανάπτυξη ενώ υπογράμμισε τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για την εξασφάλιση του αγαθού της υγείας για τους κατοίκους της Ελλάδας, με βασικό στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Τάδε έφη
-«Κάποιες φορές πρέπει να φτάσεις πραγματικά πολύ ψηλά για να συνειδητοποιήσεις πόσο μικρός είσαι» – Felix Baumgartner (Ρεκόρ ελεύθερης πτώσης – 39000 μέτρα)
-«Έχω παρατηρήσει ότι, ακόμα και οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα πάντα είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε, κοιτάζουν αριστερά-δεξιά πριν περάσουν τον δρόμο». Στήβεν Χώκινγκ, Βρετανός θεωρητικός φυσικός
-«Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε.» Μολιέρος,
-«Η μοναξιά είναι για το πνεύμα ό,τι η νηστεία για το σώμα: θανάσιμη όταν κρατήσει πολύ, αλλά αναγκαία.» Vauvenargues, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος
«Γίνε η αλλαγή που επιθυμείς να δεις στον κόσμο». Μαχάτμα Γκάντι ( 1869-1948)
«Δε μπορείς να ανακαλύψεις νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθείς από την ακτή.» André Gide