To CNN αποκαλύπτει τη βρώμικη ιστορία πίσω από τη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία ανώνυμων γενόσημων της Ινδίας, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο-μαμούθ για κακουργήματα.
Η βαριά καταδίκη για σωρεία κακουργημάτων και ένα πρόστιμο-μαμούθ ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, σε ινδική φαρμακοβιομηχανία παραγωγής ανώνυμων γενοσήμων, είναι γεγονός στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπόθεση που θα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη τους όσοι στην Ελλάδα θέλουν να γεμίσει η αγορά με τα φάρμακα-δολοφόνους, τα φθηνά ανώνυμα γενόσημα που παράγονται υπό τριτοκοσμικές συνθήκες σε χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Μέσω της συστήματος συνταγογράφησης δραστικής, που ψήφισε η τρικομματική κυβέρνηση υπό τις εντολές της τρόικας και της Άνγκελα Μέρκελ, τα φάρμακα-δολοφόνοι θα φτάσουν σε όλους εμάς, τους Έλληνες πολίτες, που θα πληρώσουμε την οικονομική κρίση ακόμα και με την υγεία μας. Την ίδια ώρα, οι γερμανο-ισραηλινές πολυεθνικές των ανώνυμων γενοσήμων θα θησαυρίζουν με τις ευλογίες της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Θα σας σηκωθεί η τρίχα με τους τρόπους που θησαύρισε και η φαρμακοβιομηχανία Ranbaxy, η οποία έφτασε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες της Ινδίας και ο ιδιοκτήτης της να φιγουράρει στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους 40 πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Τώρα, η εταιρεία παραδέχτηκε την ενοχή της σε επτά κακουργήματα για πώληση νοθευμένων φαρμάκων με σκοπό την απάτη, για μη τήρηση των προδιαγραφών στα φάρμακα και ψευδείς δηλώσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση.
Το αμερικανικό δίκτυο CNN παρουσιάζει σε εκτενές δημοσίευμά του τη μακρά διαδρομή της υπόθεσης από την πρώτη καταγγελία μέχρι τα αμερικανικά δικαστήρια και τη βαριά ποινή, και αποκαλύπτει όλο το βούρκο που κρυβόταν κάτω από την πολυτέλεια των γραφείων της Ranbaxy και τη λάμψη του οικονομικού της «θαύματος», που έγινε σε βάρος της υγείας των ασθενών σε περισσότερες από 40 χώρες του κόσμου. Η κυνικότητα της διοίκησης, που ο μοναδικός της σκοπός ήταν να μειώνει το κόστος παραγωγής για να αποκομίζει η εταιρεία όλο και μεγαλύτερα κέρδη, συμπυκνώνεται σε μία φράση: «Ποιος νοιάζεται; Απλά πεθαίνουν κάποιοι μαύροι»!
Οι εγκληματικές πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας ανώνυμων γενοσήμων
Όλα τα ανώτατα στελέχη της Ranbaxy γνώριζαν ότι εξαπατούσαν εκατομμύρια ασθενών, ταΐζοντάς τους νοθευμένα σκευάσματα αδιαφορώντας πλήρως ακόμα και για τη ζωή τους.
Προσλάμβαναν ανεξάρτητες υποτίθεται εταιρείες για να διενεργήσουν κλινικούς ελέγχους στα σκευάσματά τους και «έστηναν» τα αποτελέσματα: είτε παρενέβαιναν πλαστογραφώντας τα στοιχεία είτε υπαγόρευαν εκ των προτέρων τα επιθυμητά για αυτούς αποτελέσματα. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στα εργαστήρια της Ranbaxy, ήταν κοινό μυστικό ότι έπρεπε να «βάλουν τα δυνατά τους» για να πετύχουν το αποτέλεσμα που είχε παραγγείλει η διοίκηση, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες.
Η προχρονολόγηση και η πλαστογράφηση ήταν απαραίτητη, επειδή νόθευαν τα σκευάσματά τους με υποκατάστατα φθηνά και χαμηλής ποιότητας, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Για να καλυφθεί η νοθεία παρενέβαιναν στη συνέχεια σε παραμέτρους των εργαστηριακών ελέγχων, ώστε να φαίνεται ότι τα ανώνυμα γενόσημά τους είναι βιοϊσοδύναμα με τα πρωτότυπα φαρμάκα.
Πολλές φορές, δήλωναν στις αρμόδιες αρχές των χωρών όπου κυκλοφορούσαν τα προϊόντα τους, φανταστικά στοιχεία. Είτε καταχωρούσαν παντελώς ανύπαρκτες τιμές, από ελέγχους που δεν είχαν γίνει ποτέ, είτε σε ένα τύπου «mix ‘n’ match» αντιστοιχούσαν κατά βούληση στοιχεία παραγωγής άλλων σκευασμάτων σε σκευάσματα που κυκλοφορούσαν σε άλλες χώρες, τα οποία μάλιστα παρουσίαζαν ως μοναδικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βραζιλίας, όπου από τα 163 σκευάσματα της Ranbaxy που κυκλοφορούσαν στην αγορά της από το 2000, μόνο 8 είχαν ελεγχθεί πλήρως και με ακρίβεια. Για τα υπόλοιπα είχαν καταχωρηθεί επινοημένα στοιχεία, επειδή ή είχαν ελεγχθεί μερικώς ή καθόλου.
Φρίκη, όμως, προκαλεί η περίπτωση των επικίνδυνων γενοσήμων που εξήγαγαν στις χώρες της Αφρικής για την αντιμετώπιση του AIDS, όπου η ασθένεια θερίζει τους φτωχούς πληθυσμούς. Με πλήρη γνώση, χρησιμοποιούσαν στα αντιρετροϊικά τους φάρμακα ασταθείς ουσίες που είχαν αποτύχει στους ελέγχους. Αυτό σημαίνει, ότι πολύ σύντομα οι ουσίες αυτές μπορούσαν να αντιδράσουν και να μετασχηματιστούν σε τοξικές. Η ωμή παραδοχή ενός στελέχους της Ranbaxy για τα γενόσημα που κατέληγαν στην Αφρική προκαλεί αποτροπιασμό: «Ποιος νοιάζεται; Απλά είναι μαύροι που πεθαίνουν»…
Τα φάρμακα-δολοφόνοι της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας έφταναν και στην Ευρώπη, για παράδειγμα στη Ρωσία και τη Ρουμανία. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε συστατικά από αμφιβόλου ποιότητας πηγές, διενεργούσε ελέγχους σε άλλα σκευάσματα από αυτά που στην πραγματικότητα πωλούσε, ενώ άλλαζε όπως τη βόλευε τη διαδικασία παραγωγής, χωρίς να ενημερώνει κανέναν για τις αλλαγές αυτές.
Όπως αποδεικνύεται, η γιγάντια φαρμακοβιομηχανία ανώνυμων γενοσήμων της Ινδίας είχε εφεύρει αμέτρητα κόλπα για να κοροϊδεύει τις αρμόδιες αρχές φαρμάκου στις χώρες που εξήγαγε τα προϊόντα της, επειδή αν παρουσίαζε τα αληθινά στοιχεία για τα φάρμακά της, δεν θα έπαιρνε ποτέ έγκριση κυκλοφορίας. Εκμεταλλεύονταν ιδιαίτερα τις χώρες με λιγότερο αυστηρά συστήματα ελέγχου και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που ζει υπό συνθήκες φτώχειας, όπως τη Βραζιλία, το Μεξικό, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, τη Ρουμανία, τη Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, τα αφρικανικά κράτη. Την ασυδοσία τους όμως δεν κατάφερε να περιορίσει ούτε το αυστηρό σύστημα των ΗΠΑ και ο διάσημος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Ποιος από τις ελληνικές αρχές μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθούν και στην Ελλάδα ανώνυμα τριτοκοσμικά γενόσημα με θραύσματα γυαλιού; Μήπως ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος “κόπτονταν” από το βήμα της Βουλής για τα καλά που θα φέρει η δραστική ουσία και για την «αξιοπιστία» των ανώνυμων γενοσήμων από χώρες του τρίτου κόσμου; Ποιες θα είναι οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, όταν τα φάρμακα-δολοφόνοι θα θέσουν σε κίνδυνο ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους και τα παιδιά; Τότε, η τρόικα και η Μέρκελ θα νίπτουν τας χείρας τους.
Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/