Μπορεί ο εχθρός να είναι ύπουλος και θανάσιμος, αλλά πριν χτυπήσει προειδοποιεί. Κι αν αντιληφθεί κανείς τα προειδοποιητικά σημάδια, μπορεί να τον προλάβει. Ο λόγος για το εγκεφαλικό, το οποίο χτυπάει ξαφνικά επιφέροντας σε πολλές περιπτώσεις τον θάνατο ή οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες που πλήττουν για πάντα την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Υπάρχουν όμως πέντε προειδοποιητικά σημάδια που αν ανιχνευτούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορούν να αποτρέψουν το κακό.
Κορυφαίος Αμερικανός καρδιολόγος και νευρολόγος από το Ιατρικό Κέντρο Σένταρς – Σινάι του Λος Αντζελες, ο δρ Πάτρικ Λάιντεν, συνέταξε λίστα με τα πέντε συμπτώματα που θα πρέπει να αιχμαλωτίσουν τις κεραίες των ασθενών. Πρώτα από όλα ανησυχία θα πρέπει να προκαλέσει το ξαφνικό μούδιασμα ή η αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, στην περιοχή του προσώπου, των χεριών ή των ποδιών. Ενα δεύτερο ανησυχητικό σύμπτωμα είναι το αίσθημα σύγχυσης, η δυσκολία στην ομιλία αλλά και στην κατανόηση. Μπορεί ακόμα να παρουσιαστεί μια απρόσμενη δυσκολία στην όραση, σε ένα από τα δύο μάτια. Αλλα πιθανά συμπτώματα είναι η ξαφνική και έντονη δυσκολία στη βάδιση, αλλά και ο ίλιγγος και η απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού των κινήσεων. Εξίσου πιθανό, τέλος, είναι να εκδηλωθεί οξύς πονοκέφαλος χωρίς προφανή αιτία.
Ο δρ Λάιντεν ξεκαθαρίζει ότι οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθεί κάποια στιγμή, αλλά αν είναι σε ήπια μορφή δεν θα πρέπει να προκαλέσει πανικό ή υποψία για επικείμενο εγκεφαλικό. Αν όμως εκδηλωθεί ξαφνικά και με έντονο τρόπο, τότε δεν θα πρέπει να το αμελήσει ο ασθενής. Θα πρέπει αμέσως να συμβουλευτεί τον γιατρό του, γιατί μπορεί να πρόκειται για ένα κρίσιμο προειδοποιητικό σημάδι. Στην περίπτωση ενός προειδοποιητικού συμπτώματος, σημαντικό ρόλο παίζει η αμεσότητα στη θεραπεία. Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να κάνει τη διαφορά στα ποσοστά επιβίωσης ή καλής ποιότητας ζωής του ασθενούς το επόμενο διάστημα. Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι η έγκαιρη φαρμακευτική αγωγή -για παράδειγμα, μέσα στις τρεις πρώτες ώρες από την εκδήλωση του προειδοποιητικού συμπτώματος- μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα σε ποσοστό 30%.
Πηγή espressonews.gr