Τρίπολη, 14/5/2013
ΠΡΟΣ: ΟΕΝΓΕ
ΘΕΜΑ: Κατάσταση Δομών ΕΣΥ Αρκαδίας – Προτάσεις
Σχετικό: Έγγραφο ΟΕΝΓΕ με ΑΠ4155(β)/26-4-2013
Σας αποστέλλουμε τα προβλήματα των δομών υγείας του Νομού Αρκαδίας καθώς και τις απόψεις μας προς συζήτηση. Σκοπός μας είναι η αφύπνιση όλων μας για λύσεις που θα έχουν στόχο την αντιστροφή της αρνητικής ψυχολογίας που χαρακτηρίζει εδώ και αρκετά χρόνια το ΕΣΥ και την συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που το χαρακτηρίζουν.
Θεωρούμε απαραίτητες κάποιες αλλαγές καθώς και αναγκαία την συμμετοχή του Ιατρικού κόσμου σε αυτές.
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
(ΕΓΕΣΥΝΑ)
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΟΜΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
1. ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ»
2. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
4. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ
5. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ
6. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
7. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΡΟΠΑΙΩΝ
8. ΕΚΑΒ
1. Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «η Ευαγγελίστρια»
Το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» ολοκληρώθηκε από τις δωρεές των αποδήμων Αρκάδων της Αμερικής και παραχωρήθηκε κατά χρήση στις 22/3/1951 στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με σχετική σύμβαση για να λειτουργήσει ως στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Το έτος 1952 παραχωρήθηκε από το ανωτέρω 411 ΓΣΝ χώρος προς ανάπτυξη 50 κλινών για την λειτουργία Κρατικού Νοσοκομείου «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» το οποίο μέχρι σήμερα επεκτάθηκε, είναι δυναμικότητας 334 οργανικών κλινών ενταγμένο στο Ε.Σ.Υ. ως ΝΠΔΔ και έχει την δυνατότητα να καλύψει και ανάγκες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας όχι μόνο του Νομού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής (όμορους Νομούς) δεδομένου ότι έχουν αναπτυχθεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, οργανωμένο Τμήμα Αιμοδοσίας, Αξονικό Τομογράφο, Μαγνητικό Τομογράφο, Νευροχειρουργική Κλινική κ.α.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Παναρκαδικό Νοσοκομείο ανήκει στην ιδιοκτησία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής και είναι μισθωμένο για την χρήση αυτή αντί συμβολικού ετήσιου μισθώματος του οποίου η τρέχουσα μίσθωση λήγει το έτος 2018.
Σε αυτό υπάγονται πέντε (5) Κέντρα Υγείας (Άστρους, Δημητσάνας, Λεωνίδιου, Μεγαλόπολης και Τροπαίων) και σαράντα δύο (42) Περιφερειακά Ιατρεία. Προσφάτως απέκτησε κοινή διοίκηση με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης (ΨΝΤ).
Προσωπικό – Στελέχωση Ιατρικού Δυναμικού :
Τα τελευταία χρόνια κάθε ειδικός γιατρός που αποχωρεί για οποιοδήποτε λόγο από το Νοσοκομείο (μετακίνηση, κατάληψη άλλης θέσης, συνταξιοδότηση) δεν αντικαθίσταται.
Υπάρχουν κενά στελέχωσης στο παραϊατρικό προσωπικό (τεχνικοί και παρασκευαστές εργαστηρίων), αλλά περισσότερο εμφανής είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι προκηρύξεις σε ιατρικό προσωπικό που έχουν περάσει από αξιολόγηση και βρίσκονται στο στάδιο του διορισμού έχουν παγώσει.
Υπάρχει ανάγκη και για ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο μας σήμερα όπως γαστρεντερολόγος, δερματολόγος και νευρολόγος.
Εφημερίες – Κενά εφημεριών:
Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά. Όλες σχεδόν οι κλινικές αντιμετωπίζουν προβλήματα στα προγράμματα εφημεριών.
Χαρακτηριστικά υπάρχουν τρεις συνάδελφοι αναισθησιολόγοι (δύο Δ/ντές και μία επικουρικός ειδικευμένη ιατρός. Είναι αδύνατη, σύμφωνα με τον αριθμό των εφημεριών που ορίζει ο νόμος, η εφημεριακή κάλυψη ολόκληρου του εκάστοτε μήνα. Παρόλα αυτά, το τμήμα συνεχίζει να καλύπτει καθημερινά το νοσοκομείο για τα επείγοντα περιστατικά, ακόμα και τις μέρες που δεν αναγράφεται εφημερεύων αναισθησιολόγος στο πρόγραμμα των εφημεριών.
Στην παιδιατρική κλινική υπηρετούν τρεις ειδικευμένοι γιατροί (με τον Δ/ντή υπό συνταξιοδότηση) και επομένως είναι αδύνατη η καθημερινή εφημεριακή κάλυψη. Κρίνεται αναγκαία η προκήρυξη δύο μόνιμων επιμελητών Β ή η πρόσληψη δύο επικουρικών ιατρών για την κάλυψη των αναγκών.
Στις δύο γυναικολογικές κλινικές, υπηρετούν συνολικά δύο ιατροί. Ένας ανά κλινική… Οι συνάδελφοι καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου για τα έκτακτα περιστατικά χωρίς να αναγράφονται στο πρόγραμμα των εφημεριών.
Υπάρχει ένας παιδοχειρουργός και ένας γναθοχειρουργός και όμως οι συνάδελφοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σχεδόν καθημερινά για τα επείγοντα περιστατικά.
Στην ΜΤΝ υπηρετεί μία μόνιμος ιατρός (καθώς συνταξιοδοτήθηκε προσφάτως η Δ/ντρια) και καλείται να λειτουργήσει το τμήμα κανονικά.
Στην αιμοδοσία υπηρετούν τρεις ειδικευμένοι ιατροί και θεωρείται αναγκαία η πρόσληψη ενός ακόμα μόνιμου ιατρού.
Στην ΩΡΛ κλινική υπηρετούν δύο μόνιμοι ιατροί και θεωρείται απαραίτητη η πρόσληψη ενός ακόμα μόνιμου ιατρού.
Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπηρετούν δύο μόνιμοι ιατροί και ένας επικουρικός. Θεωρείτε απαραίτητη η πρόσληψη ενός ακόμα ιατρού για να καλύπτονται οι εφημεριακές ανάγκες του τμήματος. Η λειτουργία της μονάδας εξυπακούεται ότι είναι συνεχής.
Στην ουρολογική κλινική υπηρετούν τρεις Δ/ντες εκ των οποίων ο συντονιστής Δ/ντης συνταξιοδοτήθηκε προ ημερών. Θεωρείτε αναγκαία η πρόσληψη ενός ακόμα μόνιμου ιατρού.
Σχόλια :
Η κάλυψη των τμημάτων θα ήταν αδύνατη αν δεν υπήρχε το φιλότιμο, η ευθιξία, η υπευθυνότητα αυτών των συναδέλφων.
Υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια μια αύξηση της προσέλευσης των πολιτών στο νοσοκομείο μας της τάξης του 20%.
Τις μειώσεις στις μισθολογικές αποδοχές τις γνωρίζουμε όλοι μας. Η συνεχής κάλυψη των τμημάτων όμως εξαντλεί τους συναδέλφους, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται σε ηλικίες που οι βιολογικές τους αντοχές αρχίζουν να περιορίζονται.
Ως πότε άραγε θα στύβουμε εργασιακά τους παραγωγούς υγείας;
Πως έχουν απαιτήσεις για ποιότητα στο προϊόν που παράγετε από τους γιατρούς όταν εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες ;
Σχεδόν όλα τα όμορα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Αφήνουν όμως, αρκετές ημέρες, τμήματα τους χωρίς εφημεριακή κάλυψη με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά να διακομίζονται μέσω ΕΚΕΠΥ στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο λόγω του «τυπικού» περιφερειακού χαρακτήρα που του έχει δοθεί.
Υπάρχει ένα πλαφόν χρημάτων από την κεντρική διοίκηση (Υπουργείο Υγείας – Υ.ΠΕ) για εφημεριακή αποζημίωση σε όλα τα νοσοκομεία. Δεν γνωρίζουμε με ποιον ακριβώς τρόπο γίνεται η κατανομή αυτών των ποσών. Σίγουρα όμως γίνεται από ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα άλλο μπροστά τους παρά αριθμούς…
Υπάρχουν αρκετά κενά σε ειδικευομένους ιατρούς λόγω της μετανάστευσης των συναδέλφων σε χώρες του εξωτερικού στην προσπάθεια αναζήτησης όχι τόσο μεγαλύτερων αποδοχών αλλά καλύτερων συνθηκών εργασίας και αξιοκρατίας. Βλέπουμε στην πράξη αυτό που διαβάζαμε: «Τα χρήματα δεν είναι παράγοντας παρακίνησης»
Μετά τις τελευταίες περικοπές των εφημεριών, την μη αναγνώριση, έστω και ηθική, του έργου όλων μας αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των ιατρών από το Υπουργείο Υγείας, οι συνάδελφοι προτίθενται να εφαρμόζουν απόλυτα το γράμμα του νόμου και να κάνουν όσες εφημερίες ορίζει αυτός. Θεωρούν επίσης χρέος τους την διεκδίκηση των δεδουλευμένων που τους έχουν παράνομα περικοπεί.
Άλλα προβλήματα :
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις κατά καιρούς σε υλικά, ακόμα και εκείνων ευτελούς αξίας, με το πρόσχημα των δαιδαλωδών γραφειοκρατικών διαδικασιών. Χαρακτηριστικές είναι οι ελλείψεις σε υλικά του νοσοκομείο μας, όπως αναφέρει για παράδειγμα η παιδιατρική κλινική, σε γλωσσοπίεστρα, χαρτοβάμβακα, πεταλούδες (μπλε-πράσινες), συσκευές μικροσταγόνων – μετάγγισης, φλεβοκαθετήρες !!!
Η προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων και βελτίωσης τον δημοσιονομικών της χώρας μας, τους οδηγεί σε τέτοιου είδους περικοπές.
Έχουν όμως υπολογίσει ότι κόβοντας τα testD–dimersθα αναγκαστεί ο πνευμονολόγος να πραγματοποιήσει αξονική τομογραφία θώρακος για να διερευνήσει μια πιθανή πνευμονική εμβολή;
Όταν ο καρδιολόγος δεν έχει testτροπονίνης, δεν θα αναγκαστεί να νοσηλεύσει το άτυπο άλγος στο νοσοκομείο;
Ποιο είναι το ένα κόστος και ποιο το άλλο σε κάθε περίπτωση;
Οι χώροι ανάπαυσης των ειδικευομένων ιατρών είναι επιεικώς απαράδεκτοι. Όπου περισσεύει «τρύπα» γίνεται δωμάτιο εφημερευόντων.
Δωμάτια για εφημερεύοντες ειδικευμένους δεν έχουν δοθεί εκτός ορισμένων που με δικιά τους προσπάθεια εξασφάλισαν. Που είναι άραγε η μέριμνα από τις διοικήσεις των νοσοκομείων για ανθρώπινες συνθήκες εφημερίας;
Έχουν όμως την απαίτηση να χειρουργούν οι συνάδελφοι ιατροί το επείγον περιστατικό την νύχτα και το πρωί να είναι στο πόστο τους ώστε να εξυπηρετήσουν τα τακτικά περιστατικά ή να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένα χειρουργεία.
Η εσωτερική επικοινωνία βασίζεται μόνο σε σταθερά τηλέφωνα με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν οι ιατροί να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα. Για πρόσβαση στο internetστα δωμάτια τους… ούτε λόγος !
Ανάγκες:
Άμεσα να γίνουν οι προσλήψεις όλων εκείνων των συναδέλφων που έχουν κριθεί από τα ΣΚΕΥΟΠΝΥ. Επειδή έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την κρίση ορισμένων συναδέλφων, πιθανά όταν θα τους ανακοινωθεί ο διορισμός αυτοί να βρίσκονται μόνιμα στο εξωτερικό ή να έχουν επιτυχημένη πορεία στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα όλη αυτή η άκρος γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία να ακυρωθεί. Φανταστείτε σήμερα να ξεκινούσε μια τέτοια διαδικασία πότε θα τελείωνε…Να προκηρυχθούν θέσεις επικουρικών ιατρών σε όλα τα τμήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Σε εξοπλισμούς
Πρέπει να γίνονται τακτικά οι διαγωνισμοί αναλωσίμων και να προβλεφθούν επαρκή κονδύλια, γιατί οι ελλείψεις είναι πλέον ορατές. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί η υπάρχουσα γραφειοκρατία.
2. Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης (ΨΝΤ)
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης (ΨΝΤ) καλύπτει τις ανάγκες της Πελοποννήσου των Επτανήσων (πλην της Κέρκυρας) και της Αιτωλοακαρνανίας.
Έχει δυνατότητα εκατό (100) κλινών και έχει ανεπτυγμένες σαρανταέξι (46). Υπηρετούν τρεις μόνιμοι ιατροί. Έχουν ζητηθεί τρεις (3) ακόμα επιμελητές ή επικουρικοί ιατροί για την κάλυψη των λειτουργικών και εφημεριακών αναγκών του ΨΝΤ.
Υπηρετούν επίσης τρεις νευρολόγοι εκ των οποίων ο Δ/ντης βρίσκεται στο στάδιο της συνταξιοδότησης.
Κέντρα Υγείας
Τα κέντρα υγείας και τα υπαγόμενα περιφερειακά ιατρεία αντιμετωπίζουν και αυτά προβλήματα τα οποία όμως τις περισσότερες φορές δεν τυγχάνουν άμεσης προτεραιότητα στην επίλυση τους από τις διοικήσεις των νοσοκομείων λόγο της απόστασης μεταξύ τον δύο δομών και της έλλειψης άσκησης πίεσης.
Ένας γενικός κανόνας για τα Κέντρα Υγείας της Αρκαδίας είναι ότι «…σε ένα χρόνο περίπου, θα έχει συνταξιοδοτηθεί το 1/3 του υπάρχοντος προσωπικού».
Πιθανά αυτός ο κανόνας να ισχύει και σε άλλες δομές του ΕΣΥ.
Υπάρχουν προβλήματα στην προμήθεια υλικών όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και πολλές φορές γίνεται με ιδία μέσα. Υπάρχουν όμως και μεταφορές που δεν μπορούν να γίνουν με ιδία μέσα. Τέτοιες είναι τα ιατρικά απόβλητα. Τα κίτρινα δοχεία αιχμηρών αντικειμένων αλλά και τα βιολογικά απόβλητα πρέπει να συλλέγονται με συγκεκριμένο τρόπο, βάση νόμου.
Γνωρίζετε μήπως πόσα τέτοια απόβλητα καταλήγουν σε χωματερές ;
3. Κέντρο Υγείας Άστρους
Παραθαλάσσιο Κέντρο Υγείας με μεγάλη αύξηση της επισκεψημότητας τους θερινούς μήνες.
Προσωπικό
Εργάζονται 4 οδηγοί και μέσα στο έτος θα γίνουν 3.
Δεν εργάζεται καμία επισκέπτρια υγείας με αποτέλεσμα νοσηλεύτριες να εκτελούν χρέη επισκέπτριας υγείας.
Εργάζονται δύο διοικητικοί από τους οποίους ο ένας θα αποχωρίσει σε λίγους μήνες.
Οι ελλείψεις σε Ιατρούς Υπόχρεους Υπηρεσίας Υπαίθρου (ιατροί Υ.Υ.Υ.) άρχισαν να γίνονται αντιληπτές και το βασικό πρόβλημα εδώ είναι η ¨…ανίατη γραφειοκρατική νόσος¨ του δημόσιου τομέα.
Εφημερίες – Κενά εφημεριών
Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζονται τρεις γιατροί ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Τους χειμερινούς μήνες οι εφημερίες μπορούν να είναι διαχειρίσιμες και με δύο ιατρούς.
Αντιμετωπίζετε και εδώ, όπως και με όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, το πρόβλημα της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των εφημεριών λόγο του υφιστάμενου τρόπου καταβολής των δεδουλευμένων.
Δεν υπάρχει δυνατότητα παρακλινικού εργαστηριακού ελέγχου στις εφημερίες.
Ανάγκες
- Επίλυση κτιριακών προβλημάτων.
- Χρήζουν ανανέωσης μηχανήματα παρακλινικού ελέγχου αλλά και αγοράς νέων όπως κλίβανοι αποστείρωσης.
4. Κέντρο Υγείας Δημητσάνας
Πρόκειται για ορεινό Κέντρο Υγείας με μεγάλη αύξηση της επισκεψημότητας τους χειμερινούς μήνες.
Προσωπικό
Εργάζονται τέσσερις (4) οδηγοί και είναι απαραίτητοι πέντε (5) για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Επειδή το γειτονικό Κ.Υ. Τροπαίων έχει …έναν μόνο οδηγό, κατόπιν συνεννόησης των δύο Κ.Υ., βγάζουν κοινό πρόγραμμα. Έχουμε δηλαδή μία βάρδια οδηγού για δύο Κέντρα Υγείας.
Εργάζονται δύο νοσηλευτές, από τους οποίους ο ένας νοσηλευτής βρίσκεται σε άδεια πατρότητας και η νοσηλεύτρια πραγματοποιεί δύο βάρδιες στο Κ.Υ. και τρεις στο νοσοκομείο.
Δεν εργάζεται καμία επισκέπτρια υγείας.
Δεν εργάζεται ακτινολόγος.
Εργάζεται ένας διοικητικός υπάλληλος και αυτός από απόσπαση.
Το Κ.Υ. διαθέτει τρεις γενικούς ιατρούς και έναν τέταρτο από Περιφερειακό Ιατρείο. Δεν εργάζεται παιδίατρος.
Στους ιατρούς Υπόχρεους Υπηρεσίας Υπαίθρου παρατηρούνται οι συνήθεις καθυστερήσεις στον διορισμό τους.
Εφημερίες – Κενά εφημεριών
Τους χειμερινούς μήνες χρειάζονται τρεις γιατροί τα σαββατοκύριακα ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι εφημερίες μπορούν να είναι διαχειρίσιμες και με δύο ιατρούς.
Αντιμετωπίζετε και εδώ όπως και με όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ το πρόβλημα της καθυστέρησης αποπληρωμής των εφημεριών λόγο του υφιστάμενου τρόπου καταβολής των δεδουλευμένων.
Δεν υπάρχει δυνατότητα παρακλινικού εργαστηριακού ελέγχου στις εφημερίες.
Ανάγκες
- Επίλυση κτιριακών προβλημάτων (θέρμανση, ανάγκη συχνών επιδιορθώσεων στην σκεπή του κτιρίου κ.α.)
- Χρήζει ανανέωσης το ακτινολογικό μηχάνημα καθώς και αγορά εμφανιστηρίου.
- Χρειάζονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές καθώς οι ήδη υπάρχοντες θεωρούνται παλιάς τεχνολογίας.
5. Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου
Παραθαλάσσιο Κέντρο Υγείας με μεγάλη αύξηση της επισκεψημότητας τους θερινούς μήνες και αρκετά απομακρυσμένο από το νοσοκομείο στο οποίο υπάγετε διοικητικά.
Προσωπικό
Εργάζονται σε αυτό δύο ειδικευμένοι Γενικοί Ιατροί. Εργάζονται μόνο δύο νοσηλεύτριες με αποτέλεσμα χρέη νοσηλευτικής φροντίδας πολλές φορές να παρέχουν οι γιατροί, την στιγμή που θα έπρεπε να γίνεται ακριβώς το αντίθετο.
Δεν εργάζεται καμία επισκέπτρια υγείας και κανένας διοικητικός υπάλληλος.
Οι ελλείψεις σε Ιατρούς Υπόχρεους Υπηρεσίας Υπαίθρου (ιατροί Υ.Υ.Υ.) είναι επίσης υπαρκτές.
Εφημερίες – Κενά εφημεριών
Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζονται τρεις γιατροί τουλάχιστον τα σαββατοκύριακα ώστε να ανταπεξέρχεται το Κ.Υ. στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Τους χειμερινούς μήνες οι εφημερίες μπορούν να είναι διαχειρίσιμες και με δύο ιατρούς.
Αντιμετωπίζετε και εδώ όπως και με όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ το πρόβλημα της καθυστέρησης αποπληρωμής των εφημεριών λόγο του υφιστάμενου τρόπου καταβολής των δεδουλευμένων.
Δεν υπάρχει δυνατότητα παρακλινικού εργαστηριακού ελέγχου στις εφημερίες.
Ανάγκες
- Επίλυση κτιριακών προβλημάτων.
- Κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση του ακτινολογικού μηχανήματος και του εμφανιστηρίου.
6. Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης
Κέντρο Υγείας με μεγάλη επισκεψημότητα καθώς βρίσκεται δίπλα στην μια από τις δύο μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρα μας.
Προσωπικό
Το Κ.Υ. διαθέτει πέντε (5) οδηγούς εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε χρόνια αναρρωτική άδεια και ένας τρίτος βρίσκεται προ συνταξιοδότησης.
Εργάζονται δύο επισκέπτριες υγείας, ένας διοικητικός υπάλληλος, μία μαία ενώ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Εργάζονται τέσσερις Γενικοί Ιατροί εκ των οποίων ένας υπάγεται σε Περιφερειακό Ιατρείο του Κ.Υ.
Δεν εργάζεται παιδίατρος.
Αντιμετωπίζετε μεγάλο πρόβλημα με τους ιατρούς Υ.Υ.Υ. καθώς αυτήν την στιγμή εργάζονται τρεις ενώ θα έπρεπε να εργάζονται δέκα, βάση των περιφερειακών ιατρείων της περιοχής.
Εφημερίες – Κενά εφημεριών
Εφημερεύουν δύο ιατροί καθημερινά ενώ οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.
Αντιμετωπίζετε και εδώ όπως και με όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ το πρόβλημα της καθυστέρησης αποπληρωμής των εφημεριών λόγο του υφιστάμενου τρόπου καταβολής των δεδουλευμένων.
Ανάγκες
- Επίλυση κτιριακών προβλημάτων.
- Ανανέωση υπολογιστών και παρακλινικών μηχανημάτων.
7. Κέντρο Υγείας Τροπαίων
Ορεινό Κέντρο Υγείας.
Προσωπικό
Εργάζεται ένας οδηγός ο οποίος, όπως αναφέραμε και στο Κ.Υ. Δημητσάνας, βγάζει κοινό πρόγραμμα με τους συναδέλφους του στο Κ.Υ. Δημητσάνας για τις ανάγκες και των δύο Κέντρων Υγείας.
Εργάζονται τρία άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.
Μείζων πρόβλημα θεωρείται η στελέχωση σε ειδικευμένους ιατρούς καθώς έχει μόνο δύο, εκ τον οποίων ο ένας πήρε πρόσφατα απόσπαση για άλλη δομή ΠΦΥ.
Δεν εργάζεται παιδίατρος.
Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις διορισμών σε Ιατρούς Υπόχρεους Υπηρεσίας Υπαίθρου (ιατροί Υ.Υ.Υ.) είναι και εδώ υπαρκτές.
Εφημερίες – Κενά εφημεριών
Οι εφημεριακές ανάγκες του Κ.Υ. καλύπτονται, ενίοτε, από δύο ιατρούς Υ.Υ.Υ. χωρίς την παρουσία ειδικευμένου.
Αντιμετωπίζετε και εδώ όπως και με όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ το πρόβλημα της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των εφημεριών λόγο του υφιστάμενου τρόπου καταβολής των δεδουλευμένων.
Δεν υπάρχει δυνατότητα παρακλινικού εργαστηριακού ελέγχου.
Ανάγκες
- Επίλυση κτιριακών προβλημάτων.
- Χρήζουν ανανέωσης τα μηχανήματα παρακλινικού ελέγχου καθώς δεν λειτουργούν.
8. ΕΚΑΒ
Προβληματικό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Ορεινό δίκτυο με απομακρυσμένες περιοχές αλλά και οδικό δίκτυο μεγάλης ταχύτητας με συχνές κλήσεις για ατυχήματα.
Προσωπικό – Στελέχωση Ιατρικού Δυναμικού
Το ΕΚΑΒ Τρίπολης έχει την διεύθυνση των πέντε (5) τομέων σε τέσσερις (4) νομούς (Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας). Καλύπτει τα επείγοντα περιστατικά όλων αυτών των περιοχών. Στους τέσσερις νομούς εργάζονται τρεις ειδικευμένοι ιατροί.
Θεωρεί η διεύθυνση απαραίτητη για την βασική λειτουργία του ΕΚΑΒ, να υπάρχουν έστω δύο ιατροί ανά νομό. Χρειάζονται επομένως πέντε (5) ακόμα ειδικευμένοι ιατροί.
Υπάρχουν προβλήματα και με τους οδηγούς σε όλους τους νομούς εκτός του τομέα Καλαμάτας. Χρειάζονται περίπου δεκαοκτώ (18) οδηγοί για να καλύπτονται με δύο βάρδιες όλοι οι νομοί. Δεν νοείται, τον νομό Αργολίδας, με δύο νοσοκομεία (Άργους – Ναυπλίου), να καλύπτει ένα ασθενοφόρο (μία βάρδια). Πρόκειται για μια περιοχή που έλκει τουρισμό χειμώνα – καλοκαίρι.
Προτάσεις προς συζήτηση
Θεωρούμε ότι οι παραγωγοί υγείας είναι οι γιατροί και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Δεν μπορούν να έχουν όλοι οι άλλοι άποψη και να μην έχουν αυτοί.
Η υγεία είναι ένα προϊόν που έχει σταθερές αλλά και μεταβλητές. Δεν μπορεί να υπάρχει το ίδιο σχεδόν εφημεριακό καθεστώς για τους γιατρούς, σε μια χώρα που οι μισοί πολίτες της κατοικούν στην πρωτεύουσα και οι υπόλοιποι σε ένα γεωγραφικό πάζλ με παραθαλάσσιες, ορεινές, δύσβατες, απομονωμένες και παραμεθόριες περιοχές.
Πρώτη προτεραιότητα θεωρούμε ότι είναι η πλήρη αποσύνδεση των νοσοκομείων από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρέπει να υποστηριχθούν οι ήδη υπάρχουσες μονάδες υγείας ΠΦΥ και να λειτουργήσει ΠΦΥ στα αστικά κέντρα είτε με Αστικού τύπου Κέντρα Υγείας είτε με άλλη μορφή.
Τα νοσοκομεία είναι μονάδες παροχής δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών και ως τέτοια πρέπει να λειτουργούν.
Πρέπει να πληρώνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα όσες δεδουλευμένες υπηρεσίες παρέχουν οι γιατροί ειδάλλως να ενημερώνονται έγκαιρα να μην τις πραγματοποιούν. Πρέπει επίσης να πληρώνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα και να μην αφήνει το κράτος να συσσωρεύονται μεγάλα οφειλόμενα ποσά γιατί έχουμε φτάσει όλοι σχεδόν οι γιατροί σε σημείο να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις βασικές υποχρεώσεις των οικογενειών μας. Πιθανά να είναι εσκεμμένη αυτή η τακτική καθώς όταν είναι να λάβεις μαζεμένο οφειλόμενο ποσό …δέχεσαι αναντίρρητα και βουβά τις μειώσεις που εκβιαστικά σου προτείνουν !
Θεωρούμε μη λειτουργικό τον θεσμό των Υγειονομικών Περιφερειών. Αίσθηση μας είναι ότι έχει προστεθεί ένα ακόμα γρανάζι στον μηχανισμό της γραφειοκρατίας. Μπορούν κάποιες από τις υπηρεσίες που παρέχουν, όπως για παράδειγμα οι προμήθειες υλικών, να γίνονται κεντρικά και Πανελλαδικά από το Υπουργείο Υγείας. Το υπάρχον υπαλληλικό προσωπικό των ΥΠΕ να στελεχώσει δομές υγείας που τους έχουν ανάγκη.
Εμπλέκονται επίσης στην υγεία οι ΟΤΑ αλλά και οι Διοικητικές Περιφέρειες. Πρόταση μας είναι να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Διοικητικές Περιφέρειες καθώς τις θεωρούμε πιο κοντινές στα προβλήματα των πολιτών, γνώστες της κάθε τοπικής πραγματικότητας και πιο άμεσα προσβάσιμες από τους υπεύθυνους των δομών υγείας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρούμε ότι είναι μια ικανή Περιφέρεια ώστε να εφαρμόσει πιλοτικά μια τέτοια πρόταση.
Άμεση προτεραιότητα θεωρείτε επίσης και η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δομών υγείας ανά περιφέρεια και εφαρμογή Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
Κεντρικά θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη ενός μάνατζερ για ολόκληρο το ΕΣΥ. Ο Υπουργός Υγείας είναι υπεύθυνος για την χάραξη της συνολικής πολιτικής στην υγεία και τον εποπτικό έλεγχο όλων των δομών υγείας και όχι να ασχολείται με μεταθέσεις, μετατάξεις, χωρίς να αναφερόμαστε κάπου συγκεκριμένα.
Με τιμή
Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΝΑ