Ενώ η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει χιλιάδες Έλληνες να στηρίζονται σε εθελοντές ακόμα και για τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, οι “έχοντες” κάνουν περισσότερα λίφτινγκ και προσθετικές στήθους από οπουδήποτε στον κόσμο.
Σύμφωνα με το Spiegel, ο αριθμός των Ελλήνων που καταφεύγουν στο νυστέρι προκειμένου να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση είναι τέτοιος που κατατάσσει τη χώρα δεύτερη στον κόσμο στις αισθητικές επεμβάσεις.
Το περιοδικό αναρωτιέται πως είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μια εποχή λυπηρών ρεκόρ της ανεργίας και ενώ επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο.
Σε αυτό το σημείο φιλοξενεί τις δηλώσεις γνωστής τηλεπερσόνας -δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά της- που παραδέχεται ότι είναι τακτική πελάτης των πλαστικών χειρουργών τα τελευταία 20 χρόνια, σημειώνοντας πως δεν θέλει κάτι υπερβολικό, καθώς πρέπει να δείχνει φυσική.
Η Διεθνής Ένωση Πλαστικών Χειρουργών εκδίδει κάθε χρόνο την αναφορά για τις επεμβάσεις που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο.
Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες και τον πληθυσμό, τα αποτελέσματα της Ελλάδας εντυπωσιάζουν. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν 142.394 επεμβάσεις, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως ένας στους 79 Έλληνες αφέθηκε στα χέρια κάποιου πλαστικού χειρουργού.
Σε αυτό τον τομέα η χώρα μας παγκοσμίως είναι μόλις δεύτερη πίσω από τους Νοτιοκορεάτες, ανεβαίνοντας ψηλότερα εν μέσω της κρίσης.
Στη Γερμανία των 81 περίπου εκατομμυρίων πραγματοποιήθηκαν 415.448 επεμβάσεις το 2011, κάτι που σημαίνει πως ένας στους 200 Γερμανούς αφέθηκε στα χέρια κάποιου γιατρού.
Το 2011 όμως, όπως σχολιάζει το περιοδικό, ήταν η χρονιά της οικονομικής κρίσης και παρά αυτό το γεγονός η Ελλάδα ανέβηκε ψηλότερα στη διεθνή κατάταξη.
Η χώρα έχει μειώσει δραστικά το κόστος σε άλλους τομείς της Ιατρικής, με την κυβέρνηση να δαπανά το 2009 14 δισεκατομμύρια ευρώ για το σύστημα υγείας, ενώ το 2012 οι δαπάνες ιατρικής περίθαλψης μειώθηκαν σε μόνο 9,5 δισεκατομμύρια.
Όλα αυτά τη στιγμή που εκτιμάται πως το 35% των Ελλήνων είναι ανασφάλιστο και ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων της χώρας έχει μειωθεί κατά 40%.
Για τον πλαστικό χειρουργό Αθανάσιο Αθανασίου η εξήγηση όλων αυτών είναι απλή. “Όταν ο κόσμος δεν περνά καλά, έχει μεγαλύτερη ανάγκη να ακούσει τους άλλους να του λένε ότι είναι όμορφος”, υποστηρίζει, ενώ στην ερώτηση για το ποιος μπορεί να επωμιστεί τα έξοδα της επέμβασης αυτού του είδους απαντά πως ο κόσμος δουλεύει.
“Ίσως κερδίζουν λιγότερα χρήματα, αλλά δουλεύουν. Και εμείς έχουμε προσαρμοστεί στην αγορά”, υπογραμμίζει.