Σκληρή κριτική προς τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών εξαπέλυσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ο κ. Ιερώνυμος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, εξαπέλυσε «επίθεση» εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πολιτική που ακολουθούν, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα έχει πέσει θύμα τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας.
Σχολιάζοντας την αντιμετώπιση που έχει η χώρα μας από τα ευρωπαϊκά όργανα, ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «αυτό είναι εκτροπή από τις ρίζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είμαστε θύματα τραγικής περιπτώσεως τοκογλυφίας», ενώ σημείωσε πως είναι ανύπαρκτη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.Ο επικεφαλής της Ελλαδικής εκκλησίας ρωτήθηκε και για τα εσωτερικά οικονομικά ζητήματα, απαντώντας πως θα μιλήσει για την κρίση «όταν η ώρα είναι κατάλληλη και οι συνθήκες κατάλληλες».
Κουκουλώθηκε η Siemens
Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε ωστόσο στο σκάνδαλο της υπόθεσης της Siemens, τονίζοντας πως η προσωπική του εκτίμηση είναι πως «αυτά δεν πρόκειται να αποκαλυφθούν ποτέ όπως ο φάκελος της Κύπρου. Άνοιξε ο φάκελος της Κύπρου; Τα ίδια έχουμε και τώρα. Ήδη έχει γίνει κουκούλωμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο μέγεθος της κρίσης, για το οποίο είπε ότι δεν μπορούσε να εκτιμήσει ότι θα είχε τόσο μεγάλο «βάθος», δίνοντας ένα παράδειγμα προεκλογικής εξαγγελίας του 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου: «Όλοι ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, υπάρχει τάση προς ωραιοποίηση, όταν ελέχθη ότι χρήματα υπάρχουν και από κάτω ο Έλληνας χειροκροτεί αυτό δεν είναι εικονική πραγματικότητα; όταν το άκουσα είπα συνηθίζουμε να λέμε ψέματα».
Περί εκκλησιαστικής περιουσίας
Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε παράλληλα και στην εκκλησιαστική περιουσία, η οποία όπως σημείωσε έχει κατασπαταληθεί κατά 95% τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόβλημα όπως τόνισε ο κ. Ιερώνυμος είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας αυτής.
«Η διοικούσα Εκκλησία έχει 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με καθένα να έχει το δικό του ΔΣ και τον έλεγχο από το κράτος και διέπεται από τις συνέπειες του δημοσίου λογιστικού» υπογράμμισε, λέγοντας πως δεν μπορεί να εμπλακεί στις αρμοδιότητες που έχουν οι κατά τόπους μητροπολίτες.
Ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι «έχουμε ακίνητα, αλλά δεν αποδίδουν. Δεν ενοικιάζονται, είναι παλιά. Από 10 με 12 εκατομμύρια που ήταν τα έσοδά μας είναι 4 εκατ. τώρα».
Ανταπόκριση από τους πολιτικούς
Στην ανταπόκριση που βρήκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όταν του εξέθεσε τα προβλήματα της Εκκλησίας αναφέρθηκε επίσης ο αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας όμως ότι τα προβλήματα παραμένουν. «Από τους πρωθυπουργούς και τους αρμόδιους υπουργούς δεν φεύγουμε χωρίς κατανόηση για τα προβλήματά μας λένε ‘ναι όλα θα πάνε καλά’, αλλά όταν προχωράμε στην πράξη τότε δεν γίνεται το θέμα, τότε θα πρέπει να ψάξουμε από τον κλητήρα μέχρι τη γραμματεία» υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στο θέμα των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει η Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζοντας πως έχει πέντε χρόνια να πάρει μερίσματα και οι μετοχές της έχουν απομειωθεί, ενώ υπογράμμισε πως ήταν αντίθετος στη μετατροπή των αποθεματικών που είχε η Εκκλησία σε ομόλογα, τα οποία αργότερα «κουρεύτηκαν».
«Ο κ. Προβόπουλος είχε την έμπνευση να πάρει ένα νόμο του Μαρκεζίνη και ό,τι αποθεματικά υπήρχαν στις Εκκλησίες να γίνουν ομόλογα. Δεν συμφώνησα, είπα ότι δεν είναι υγιής αυτή η πορεία επικοινώνησα μαζί του και με τον τότε πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου. Έκανε τροποποίηση στο νόμο και μας εξαίρεσαν και έτσι αποφύγαμε το κούρεμα» υποστήριξε ο κ. Ιερώνυμος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr