SUMMER SCHOOL, ROTATION & VOLUNTEERS
Άκρως αποκαλυπτική και διαφωτιστική ήταν η συνάντηση των εκπροσώπων της Ένωσης Ιατρών ΓΝ-ΚΥ Λήμνου με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ κο Ευδοκειμίδη. Η πολύωρη συζήτηση (έξι ώρες!) διεξήχθη σ΄ ένα κλίμα άκρως φιλικό και δημοκρατικό. Την ατζέντα των θεμάτων την καθόριζε αυστηρά ο Δυπεάρχης, ο οποίος είχε και την αποκλειστική ευθύνη της τοποθέτησης των σημείων στίξης (τελείες και παύλες). Σιωπηλοί παρατηρητές της συζήτησης η Αν/τρια Διοικήτρια, η Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και ο Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας (ο τελευταίος είπε δύο ανέκδοτα).
Για να συνοψίσουμε τώρα τα ουσιαστικά σημεία της συζήτησης, θα τα ταξινομήσουμε σε τρεις κατηγορίες:
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ-ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
1. Η αποσύνδεση του Νοσοκομείου Λήμνου από τη Μυτιλήνη (η εφαρμογή δηλαδή της απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ στις 18/2/2013) «κάποτε θα γίνει». Αυτό το «κάποτε» ορίστηκε στην χρονική περίοδο που δεν θα ζητούν αυτόνομα νοσοκομεία και άλλες περιοχές πέρα από τη Λήμνο και την Ικαρία!
2. Οι πρόσθετες εφημερίες που μας οφείλονται από το Νοέμβριο του 2011 (125.409,03 ευρώ) «δεν μπορεί να πληρωθούν».
3. Οι οριζόντιες περικοπές στις τακτικές εφημερίες που έγιναν το περσινό πρώτο τρίμηνο (33.728,40 ευρώ)και οι οποίες έχουν βεβαιωθεί ως οφειλές, «δεν μπορεί να πληρωθούν».
4. Η 2η ΥΠΕ δεν μπορεί να βοηθήσει γιατρούς του ΕΣΥ οι οποίοι, με μετακίνηση από τα Νοσοκομεία όπου εργάζονται, έρχονται στη Λήμνο για να καλύψουν πάγιες ανάγκες. Οι γιατροί αυτοί πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι εισιτήρια, διαμονή και διατροφή και να περιμένουν αρκετούς μήνες για να τα πάρουν πίσω (αν και εφόσον δεν έχει χαθεί κάποιο παραστατικό)!
5. Συμφώνησε ο Δυπεάρχης πως σωστά έχει κοπεί το ανθυγιεινό επίδομα από τους φυσιοθεραπευτές, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να κοπεί και από άλλες ειδικότητες (οδηγούς ασθενοφόρων, τεχνικούς).
6. «Θα παρανομήσουμε αλλά δεν θα εγκρίνουμε μετάθεση γιατρού που έχει συμπληρώσει τέσσερα χρόνια θητείας στην παραμεθόριο, αν οι ανάγκες των χρηστών υγείας το επιβάλλουν».
7. Η ΔΥΠΕ δεν θέλει και δεν μπορεί να αλλάξει το Νομικό της Σύμβουλο με τις πρωτότυπες και άκρως ανθρωπιστικές και δημοκρατικές γνωμοδοτήσεις, γιατί «θα της κοστίσει πολύ»!
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. Η 2η ΥΠΕ είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μελετών που θα αφορούν ενδημικές παθήσεις ή φαινόμενα στο νησί (βλέπε Ικαριώτικη μακροζωία). Οι μελέτες αυτές θα φέρουν δημοσιότητα, κόσμο, χρήμα κατά τον Δυπεάρχη.
2. Δημιουργία Summer schools για έλληνες ή ξένους φοιτητές και επιστήμονες. Αυτά τα σχολεία από τη μία θα βοηθήσουν στη λειτουργία του Νοσοκομείου και από την άλλη θα φέρουν και αυτά δημοσιότητα και χρήμα.
3. Λειτουργία ενός Rotation των γιατρών στα γεωγραφικά όρια μιας υγειονομικής περιφέρειας, έτσι ώστε να καλύπτονται καλύτερα οι υγειονομικές ανάγκες της περιφέρειας. [Δεδομένης της νησιοτικότητας της περιφέρειάς μας και της αδυναμίας (για οικονομικούς λόγους) μετακίνησης ολόκληρων των οικογενειών, θα επιθυμούσαμε τουλάχιστον νομική κάλυψη από το ΥΥ&ΚΑ για το αδίκημα της μοιχείας αν και όταν αυτό συμβεί στη διάρκεια του rotation!]
4. Εθελοντικές δράσεις από τους γιατρούς του Νοσοκομείου που να αφορούν σε θέματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα διαλέξεις για θέματα υγείας, ενημερώσεις πάνω σε θέματα πρόληψης και τέλος δράσεις που να βοηθούν την πρόνοια και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
5. Εθελοντική εργασία στο Νοσοκομείο και τα αγροτικά ιατρεία φοιτητών ιατρικής και νοσηλευτικής, κατά τους θερινούς μήνες.
6. Εύρεση χώρων μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου, όπου θα μπορέσουν να στεγαστούν τα γραφεία και ιατρεία του ΕΟΠΠΥ της Λήμνου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 2.700 ευρώ μηνιαίως, χρήματα που αντιστοιχούν στο μηνιαίο μίσθωμα του ΕΟΠΠΥ στη Λήμνο.
ΑΜΗΧΑΝΙΕΣ
1. Ανήμπορος φάνηκε ο Δυπεάρχης να δώσει οδηγίες για την εφαρμογή του εκτρωματικού οργανισμού του ΓΝ-ΚΥ Λήμνου. Ούτε τα δύο τηλεφωνήματα, προς το ΥΥ&ΚΑ και το Νομικό Σύμβουλο της 2ης ΥΠΕ, δεν τον βοήθησαν να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν από τη συγχώνευση τμημάτων, την ανυπαρξία νοσηλευτικών τομέων, τη λησμόνηση ολόκληρου του παραϊατρικού κλάδου, τη μέχρι τώρα παράτυπη λειτουργία των διοικητικών οργάνων.
2. Άφωνος έμεινε ο Δυπεάρχης μπροστά στο ανεπίλυτο πρόβλημα της λειτουργίας ΚΕΠΑ στη Λήμνο. Ιδιαίτερα διαφωτιστική ήταν η ανάπτυξη της φαυλότητας του συστήματος λειτουργίας των ΚΕΠΑ, η οποία έγινε σε ανοιχτή ακρόαση από αξιωματούχο του ΕΟΠΠΥ.
Κύριε Δ/τη της 2ης ΥΠΕ, οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λήμνο περιμέναμε τη συνάντηση μαζί σας με την ελπίδα πως θα μας ακούσετε, θα μας καταλάβετε και ίσως να μπορέσετε να μας βοηθήσετε στα καθήκοντα που οικειοθελώς έχουμε αναλάβει. Δυστυχώς, τα παιδιά αγροτών, εργατών και υπαλλήλων που «έφαγαν τα μάτια τους» στα ελληνικά θρανία και αποφάσισαν να υπηρετήσουν τη Δημόσια Περίθαλψη στη Λήμνο, βρέθηκαν χθες μπροστά στον αρτηριοσκληρωτικό εκσυγχρονισμό, στη φαύλη ανάπτυξη και την παντελή άγνοια της πραγματικότητας. Ο εκπρόσωπος του πάλαι ποτέ πανεπιστημιακού κατεστημένου έμοιαζε περισσότερο με πλασιέ ευρωπαϊκών προγραμμάτων παρά με συνάδελφο.
Να σας θυμίσουμε κε Δ/τη πως οι γιατροί της Λήμνου εδώ και δύο χρόνια προσφέρουμε εθελοντικά απλήρωτη εργασία για τις εφημερίες που «δεν μπορεί να πληρωθούν». Οι ίδιοι γιατροί μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό δημιούργησαν Κοινωνικό Φαρμακείο. Αυτοί οι γιατροί κάνουν διαλέξεις για το AIDS, την ψυχική υγεία, τις ιογενείς λοιμώξεις στα παιδιά, σεμινάρια πρώτων βοηθειών, εθελοντική ιατρική κάλυψη αθλητικών εκδηλώσεων. Αυτοί οι γιατροί μαζί με τα άλλα σωματεία του νησιού και το Δήμο αγωνίζονται για αυτόνομο Νοσοκομείο, συγκοινωνίες, λειτουργία ΚΕΠΑ, εφορίας στο νησί. Κι αυτά χωρίς προγράμματα κι επιδοτήσεις.
Αποδεχόμενοι λοιπόν την πρότασή σας, θα λειτουργήσουμε Summer school εθελοντισμού για όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΥ&ΚΑ των ΥΠΕ.
Χθες ήμασταν απογοητευμένοι με όλα αυτά που ακούσαμε.
Σήμερα που τα κουβεντιάζουμε μας γεμίζουν οργή.
Αύριο θα ήμαστε και πάλι στις επάλξεις του αγώνα που δίνουμε για ποιοτική δωρεάν δημόσια υγεία στη Λήμνο.
Πιο δυνατοί, πιο σίγουροι για τα δίκια μας, πιο ξεκάθαροι για τους συμμάχους και τους αντιπάλους μας.
πηγή. ygeianet.gr