Χωρίς αλλαγές βρέθηκε, για δεύτερη φορά το απόγευμα της Τρίτης, στα χέρια των μελών του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με το νομοσχέδιο ανοίγει η πόρτα του ΕΣΥ σε κάθε γιατρό συμβεβλημένο με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), δίδεται η δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, αυξάνεται κατά ένα έτος το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ και συγχωνεύονται μονάδες κοινωνικής φροντίδας.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο έφερε ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος στο υπουργικό συμβούλιο για δεύτερη ανάγνωση:
– οι περίπου 21.000 γιατροί που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να απασχολούνται σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ μία ημέρα την εβδομάδα και εφόσον δοθεί σχετική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσηλευτικού Ιδρύματος.
– οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο, μέσω της ένταξής τους στην ολοήμερη – πέραν του τακτικού ωραρίου – λειτουργία των νοσοκομείων. Η σχετική δυνατότητα παρέχεται για δύο φορές την εβδομάδα, σε ημέρες όπου δεν θα έχουν εφημερία. Ετσι αναδρομικά από 1ης Απριλίου 2011 ιδιωτικό ιατρείο, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, θα μπορούν να έχουν όλοι οι πανεπιστημιακοί γιατροί της χώρας, χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό.
– οι γιατροί που υπηρετούν σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ δύνανται μετά από αίτησή τους να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τη συμπλήρωση του 68ου έτους της ηλικίας τους (σήμερα αποχωρούν στα 67 έτη).
– Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο, μειώνονται σε 39 οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας, από 94 που είναι σήμερα.
Τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θίγονται. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού που υπηρετεί στις καταργούμενες μονάδες κοινωνικής φροντίδας μεταφέρονται στο νοσοκομείο που εντάσσεται ως μονάδα φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης.
Ελενα Φυντανίδου