Μπορεί να το αντέχουν, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχει συνέπειες στην υγεία τους. Ο λόγος για το αλκοόλ που σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική οι νέοι που πίνουν πολύ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα στα 40 τους χρόνια, αφού στα 20 τους ο οργανισμός δεν προστατεύεται από τις συνέπειες.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιλινόι στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι οι νέοι που πίνουν πολύ και συχνά κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή το αλκοόλ προκαλεί άμεσα αλλαγές στους μύες που ελέγχουν τη ροή του αίματος. Μάλιστα, οι αλλαγές αυτές είναι παρόμοιες με εκείνες που υφίστανται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που παρουσιάζουν αρτηριοσκλήρυνση.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τον οργανισμό φοιτητών που έπιναν τουλάχιστον πέντε ποτά σε κάθε τους έξοδο και φοιτητών που έπιναν σχετικά λίγο, δηλαδή το πολύ ένα ποτό ή δύο μπύρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, αναφέρουν ότι οι πρώτοι παρουσίαζαν μειωμένη λειτουργία των μυών που ελέγχουν τη ροή του αίματος, αλλαγή που εμφανίζεται σε άτομα αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας.
Μάλιστα, αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης αρτηριοσκλήρυνσης και άλλων προβλημάτων που οδηγούν σε καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν παρουσίαζαν υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος.
Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: Ναυτεμπορική