Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον η υπόθεση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν το οποίο είναι ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση. Το νοσοκομείο χρωστά 256,1 εκατ. ευρώ, χρέη που προέρχονται κυρίως από δάνεια, ασφαλιστικά Ταμεία, αποδοχές προσωπικού, φόρους, αλλά ακόμη και από ληγμένες επιταγές που αγγίζουν τα 13,4 εκατ. ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα στη «σκακιέρα» για το παζάρι του Ντυνάν έμεινε μόνο ένας παίκτης. Ιδιοκτήτης μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου. Ωστόσο για να προχωρήσει στην επένδυση των κεφαλαίων του ζητά εγγυήσεις που σχετίζονται τόσο με τα οικονομικά όσο και με το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Ειδικότερα όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο υποψήφιος επενδυτής σε συνεργασία με τον επικεφαλής του Ερ.Ντυνάν Ανδρέα Μαρτίνη αναμένεται να καταθέσουν πρόταση για νομοθετική ρύθμιση στην κυβέρνηση (Ν.Μυταράκης-Αν.Λυκουρέντζος) που θα περιλαμβάνει σειρά οικονομικών λύσεων ώστε να ξεφύγει το ίδρυμα από τη μαύρη τρύπα των χρεών.
Πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει κυρίως συμψηφισμούς οφειλών προς το ΙΚΑ, κούρεμα των χρημάτων που οφείλονται στους προμηθευτές, καθώς μεταξύ άλλων και κούρεμα των δανείων όπως αυτού που έχει ληφθεί από την Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου και αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ.
Βέβαια και σ αυτήν την περίπτωση τη νύφη μάλλον θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι (συνολικά 1050). Ο υποψήφιος αγοραστής είχε ζητήσει αρχικά να διατηρηθεί μόνο το μισό προσωπικό για να αποφασίσει να αναλάβει το νοσοκομείο. Μετά από πιέσεις φαίνεται πως ο αριθμός μειώθηκε και αυτό που συζητείται τώρα είναι να αποχωρήσουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον όσοι είναι λίγο πριν τη σύνταξη καθώς και εργαζόμενοι που ενδεχομένως να θέλουν να αποχωρήσουν με ένα σχετικό μπόνους.
Ο αριθμός που υπολογίζεται πια είναι κοντά στα 200 άτομα. Παρ αυτά τίποτε δεν αποκλείει το γεγονός το νοσοκομείο να πουληθεί και να γίνουν νέες απολύσεις μετά. Άλλωστε στις συζητήσεις που έχουν γίνει, βασικό επιχείρημα ήταν ότι δεν μπορεί να σταθεί οικονομικά ένα νοσοκομείο με 1050 εργαζόμενους σε καιρό κρίσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει κυρίως κούρεμα των οφειλών προς τους προμηθευτές αλλά και άλλες διευκολύνσεις ώστε το νοσοκομείο να βρει την πορεία του μέσω της πώλησης και να μη χρειαστεί να μπει λουκέτο.
Αυτό όμως που έχει αποκλεισθεί πλήρως είναι να ενταχθεί το Ντυνάν στο ΕΣΥ. Παρότι το ζήτημα είχε τεθεί και στο παρελθόν είχε αποκλεισθεί αμέσως από την τρόικα, η οποία στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση πολλών νοσοκομείων του ΕΣΥ και όχι στο αντίθετο.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
http://iatropedia.gr/articles/read/4020