Φάρμακα και υγειο.νομικό υλικό από τη συλλογή φαρμάκων του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και του ΣΚΑΙ «Όλοι μαζί μπορούμε» παραδόθηκαν στους ακρίτες των συνόρων μας
Την αναγκαιότητα ενός Εθνικού Υγειονομικού Σχεδιασμού που θα έχει προτεραιότητα τους Ακρίτες της Ελλάδας τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης από την Κρυσταλλοπηγή των Πρεσπών, τον τελευταίο σταθμό της Ελλάδας στα σύνορα της Αλβανίας, στα πλαίσια του 12ου Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας που υλοποίησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, στα ακριτικά χωριά της Καστοριάς, της Φλώρινας και τα χωριά του ορεινού Μετσόβου.
Η παράδοση φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού εμπίπτει στη δράση του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με τον ΣΚΑΙ «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία», η οποία ξεκίνησε ως συλλογή φαρμάκων τον Ιούνιο του 2012 σε δήμους της Αττικής και όλης της Ελλάδας, σε ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας – και έγινε πια βίωμα του κάθε πολίτη που κατοικεί σε αυτή τη χώρα.
Από τα συλλεχθέντα φάρμακα, 120 κιβώτια ετοιμάστηκαν από τους εθελοντές γιατρούς και φαρμακοποιούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και παραδόθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον ΣΚΑΙ στα συνοριακά χωριά της Φλώρινας και της Καστοριάς, σε όλη την ακριτική ζώνη ως το Νεστόριο, τα Κορέστεια, την Κρυσταλλοπηγή, τις Πρέσπες και στη συνέχεια τα ορεινά χωριά του Μετσόβου Χρυσοβίτσα, Μηλιά και Ανήλιο.
Το 12ο Αρκτικό Οδοιπορικό Υγείας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Καρδιολογικό Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) με τη συμμετοχή του νεοεκλεγέντος Προέδρου της ΕΚΕ κου Στέφανου Φουσα.
Η δράση υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους ΟΤΑ και τους Ιατρικού Συλλόγους Ιωαννίνων, Καστοριάς κι Φλώρινας, με αγαστή συνεργασία του Αντιπεριφεριάρχη Δυτ. Μακεδονίας κου Ηλιάδη, του Δημαρχου Καστοριάς κου Χατζησυμεωνίδη, του Δήμαρχου Πρεσπών κου Τσέπα, του Δήμαρχου Νεστορίου κου Γκοσλιόπουλου και του Δήμαρχο Μετσόβου κο Τσομπίκου, στα πλαίσια συνεργασίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).
Ο Δήμαρχοι Καστοριάς, Πρεσπών και Νεστορίου μίλησαν με απόγνωση για τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό, όταν κάθε ΣΚ τα χωριά των Πρεσπών μένουν χωρίς γιατρό, όταν τα άγονα χωριά της Καστοριάς περιμένουν 2 και 3 μήνες ώσπου να πληρωθούν οι θέσεις των περιφερειακών ιατρείων, όταν εξαιτίας των οριζόντιων αδιάκριτων περικοπών, ο ασθενής με το καρδιακό επεισόδιο μεταφέρεται σε καρότσα αγροτικού οχήματος 70χλμ στο Νοσοκομείο, λόγω έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου…!!!
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα ακριτικά αυτά χωριά που μένουν Σαββατοκύριακα ολόκληρα χωρίς γιατρό, εκτός από τους κατοίκους των περιοχών, έχουν κάθε σαββατοκύριακο χιλιάδες επισκέπτες σε αυτές τις πανέμορφες περιοχές της πατρίδας μας.
«Ένα είναι το μήνυμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής από τα σύνορα της Ελλάδας: Ο Εθνικός Υγειονομικός Σχεδιασμός για τη Δημόσια Υγεία πρέπει να ξεκινάει από την Αρκτική Ελλάδα και να έχει πρώτο σταθμό την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας κάθε έλληνα πολίτη. Φτάσαμε ως την Κορυτσά της Αλβανίας, επισκεφθήκαμε το ελληνικό σχολείο στο οποίο φοιτούν 600 παιδιά, καταγράψαμε τα υγειονομικά προβλήματα των ακριτών που ζουν στα χωριά της Καστοριάς και της Φλώρινας, δίπλα στα σύνορα. Δηλώσαμε το παρόν σε μια ξεχασμένη Ελλάδα και διανείμαμε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες των κατοίκων. Παράλληλα, κάναμε μια ενδελεχή καταγραφή των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής που τα Σαββατοκύριακα απαγορεύεται να αρρωστήσουν γιατί δεν υπάρχει ούτε αγροτικός γιατρός» τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης.
Ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κος Κωστής Δήμτσας δήλωσε την αναγκαιότητα της παρουσίας της χριστιανικής αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο που μας έχει αναγκη ενώ τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της διακονίας στην Ορθόδοξη εκκλησία είναι η διακονία στον πάσχοντα συνάνθρωπο. «Δε θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε. Θα στηρίζουμε τους ακρίτες μας από άκρη σε άκρη της Ελλάδας»
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κος Στέφανος Φούσας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλ. Καρδιολογική Εταιρεία είναι και θα είναι αρωγός στο σπουδαίο έργο του ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Ιδρύσαμε το Καρδιολογικό παράρτημα του Ιατρείου στην ΕΚΕ και μέσα στους 15 μήνες λειτουργίας ολοκληρώσαμε περισσότερες από 300 κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις. Στόχος μας είναι η πρόληψη των καρδιοαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν σήμερα την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας. Γι αυτή την πρόληψη και την παροχή των εξειδικευμένων υπηρεσιών καρδιολογικού ελέγχου αγωνιζόμαστε με έναν στόχο: να δώσουμ πρόσβαση στην πρόληψη σε κάθε ανασφάλιστο και άπορο πολίτη, ισότιμα με το διπλανό του. Δύο είναι οι στόχοι: να ενημερωθεί ο πολίτης του κάθε μικρού χωριού όπως ο πολίτης της Αθήνας και να έχει την ίδια πρόσβαση στις υπηρεσίες προληπτικού ελέγχου της καρδιάς, όσο πλούσιος ή φτωχός είναι, όπου και αν κατοικεί. Αυτό λέγεται αλληλεγγύη. Και το οδοιπορικό μας αυτή την αλληλεγγύη υπηρετεί, μέσα από μία στόχευση: το Κέντρο στην Περιφέρεια. Αυτό δεν είναι φιλανθρωπία…. είναι Πολιτισμός.»
Στα πλαίσια του 12ου Αρκτικού οδοιπορικού Υγείας διοργανώθηκαν εκδηλώσεις ιατρικής ενημέρωσης πολιτών στη Χρυσοβίτσα, στη Μηλιά και στο Ανήλειο. Ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, κος Γ.Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΕΚΕ και του Ελλ Ινστιτούτου Διαβήτη και Πρόληψης Παραγόντων Κινδύνου Καρδιάς κος Σ. Φούσας, η Πρόεδρος του ΙΣ Ιωαννίνων, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Σ.Τσιάρα και άλλοι έγκριτοι επιστήμονες της ιατρικής κοινότητας.
Παράλληλα, τη σπουδαιότητα της αλληλεγγύης ως κοινωνικής αναγκαιότητας της σημερινής Ελλάδας, ανέπτυξαν ο τ. Υπουργός κος Α. Φούσας και ο Πρόεδρος ΔΣ των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ κος Γείτονας, στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της συνεργασίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και του ΕΔΔΥΠΠΥ στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Εδώ και δύο χρόνια οι ακριτικοί Δήμοι της Καστοριάς και της Φλώρινας είναι μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ, το οποίο αποτελεί το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο των ΟΤΑ σε προγράμματα προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ κατά τη διάρκεια του Οδοιπορικού, ανακοινώθηκε και η ένταξη του Δήμου Μετσόβου στο δίκτυο. Το ΕΔΔΥΠΠΥ αριθμεί 160 καλλικρατικούς δήμους και συντονίζει σε κάθε δήμο μέλος προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας των πολιτών.