Τέλος στις δυσάρεστες παρενέργειες που προκαλεί η χημειοθεραπεία έρχεται να βάλει ένα νέο είδος της θεραπείας που δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μιζούρι ανέπτυξαν μια θεραπεία που στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα και τα καταστρέφει από μέσα, αφήνοντας ανέπαφο τον υγιή ιστό, με αποτέλεσμα ο ασθενής να απαλλάσσεται από τις παρενέργειες, όπως είναι η απώλεια μαλλιών, η ναυτία κτλ.
Η μέθοδος αυτή δοκιμάστηκε σε ποντίκια και παρουσίασε εξαιρετικά αποτελέσματα, γι’ αυτό και οι επιστήμονες πλέον σκοπεύουν να τη δοκιμάσουν σε μεγαλύτερα ζώα και αργότερα στον άνθρωπο – αφού πρώτα κατασκευάσουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις στον χώρο του πανεπιστημίου.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική έκδοση The Proceedings of the National Academy of Science, τα καρκινικά κύτταρα απορροφούν περισσότερες ουσίες, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε σχέση με τα φυσιολογικά, από τα οποία τους στερούν το οξυγόνο. Έτσι, οι επιστήμονες τους χορήγησαν βόριο, το οποίο είχαν αναπτύξει έτσι ώστε να διαπερνά τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων και να τα χτυπάει από μέσα, χωρίς να επηρεάζει καθόλου τον ιστό που βρίσκεται κοντά τους.
Τη μέθοδο αυτή ανέπτυξε ο καθηγητής M. Frederick Hawthorne, ο οποίος πριν από λίγο καιρό έλαβε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών, το οποίο θεωρείται ύψιστη τιμή για τον επιστημονικό κόσμο της χώρας.
Στην επιστημονική έκθεση, ο ίδιος αναφέρει ότι οι επιστήμονες προσπαθούν από τη δεκαετία του ’30 να πετύχουν τον στόχο τους με την τεχνική που λέγεται ‘θεραπεία μέσω δέσμευσης νετρονίων βαρίου’. «Η δική μας ομάδα τελικά βρήκε τον τρόπο να αναπτύξει τη θεραπεία έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική, αφού με τη βοήθεια της νανοχημείας εκμεταλλεύτηκε τη βιολογία των καρκινικών κυττάρων», είπε.