Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Πολιτική απόφαση του 8ου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ

οενγε

 

Σ

τη διάρκεια της πιο βάρβαρης παγκόσμιας επιδρομής του κεφαλαίου για υπερκέρδη, για βίαιη ανακατανομή εισοδημάτων, δικαιωμάτων, εξουσιών υπέρ των πλουσίων, στα χρόνια του πιο άγριου καπιταλισμού της νεότερης ιστορίας της ανθρωπότητας που θυμίζει σε πολλές γωνιές του πλανήτη, ακόμη και στην Ευρώπη, τις περιγραφές του Ντίκενς για την πείνα, τη φτώχεια, την αγριότητα των εργασιακών συνθηκών, την κοινωνική απόγνωση, η Ελλάδα για λόγους εξωγενείς και ενδογενείς, αντιμετωπίζει τη πιο βαθειά κρίση της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας 3,4 εκατομμύρια έλληνες πολίτες. Πληθαίνουν οι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν τροφή στα σκουπίδια. Πολλαπλασιάζονται τα παιδιά που λιποθυμούν από πείνα στα σχολεία. Νεογνά μένουν αζήτητα στα Μαιευτήρια. Η επίσημη ανεργία ανέρχεται στο 27% και οι άνεργοι νέοι ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 61%. Εκρηκτικός γίνεται ο αριθμός των απολυόμενων και των ανασφάλιστων. Η ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων καταργήθηκε. Αποσαρθρώνονται οι εργασιακές σχέσεις, επιβάλλονται άθλιοι κατώτατοι μισθοί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Εκατοντάδες επιχειρήσεις κλείνουν. Χιλιάδες τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με απειλές εξώσεων και κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι αυτοκτονίες αριθμούν ήδη άνω των 3700. Η οικονομική ύφεση διαιωνίζεται, το εξωτερικό χρέος θα φτάσει στα 189.1% στα τέλη του 2013. Η αγοραστική δύναμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων επιστρέφει στη δεκαετία του 1970. Η εισοδηματική μείωση ανέρχεται πάνω από το 40%. Κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα που κατακτήθηκαν μια ολόκληρη 100ετία κατεδαφίζονται και οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Στην Υγεία οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Τα δεδομένα της ανθρωπιστικής κρίσης γίνονται όλο και πιο ορατά. «Με σαφώς λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς και με τα Νοσοκομεία να υποχρηματοδοτούνται για προμήθειες, κινδυνεύει ακόμη και η στοιχειώδης υγιεινή. Η απειλή της αύξησης των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων είναι ορατή. Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές όταν επιλέγουν τι θα κόψουν και τι θα κρατήσουν. Η Ελλάδα βρίσκεται στο παρά ένα για να χάσει τη μάχη της Υγείας» διαπιστώνει ο Μάρκ Σπρένγκερ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Άνω των 11000 νοσοκομειακών κλινών προβλέπεται να κλείσουν με τις καθορισμένες, από τον εφαρμοστικό Νόμο των μνημονίων, συγχωνεύσεις Κλινικών – Τμημάτων και 50 διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, ιδιαίτερα εκείνα των Νησιών, που έχουν εξοργιστικές ελλείψεις. Οι δομές Δημόσιας Υγείας στη πρόληψη, την προαγωγή της υγείας, την αντιμετώπιση χρόνιων και ειδικών νοσημάτων, τα ατυχήματα, τις ψυχιατρικές διαταραχές, την ιατρική της εργασίας, τη γηριατρική, την αποκατάσταση, ανεπαρκούν. Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο των καθηκόντων του. Τα Ψυχιατρικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα καταργούνται μέχρι το 2015. Οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται κατά 41,4% στο διάστημα 2009-2013.

Οι αμοιβές των λειτουργών της υγείας ακρωτηριάζονται, γίνονται εξευτελιστικές. Η μισθολογική εξόντωση των νοσοκομειακών γιατρών με τις περικοπές στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο και την ωριαία αποζημίωση των εφημεριών, εξαφάνισε και τα τελευταία υπολείμματα της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του 2008. Οι προσλήψεις ιατρικού – νοσηλευτικού – εργαστηριακού προσωπικού έχουν μηδενιστεί, τα Νοσοκομεία ερημώνουν, δεν γίνεται αντικατάσταση ούτε των συνταξιοδοτούμενων. Εκατοντάδες νέοι γιατροί αναγκάζονται να ξενιτευτούν, το ελληνικό κράτος αρνείται να τους αξιοποιήσει. Αντίστροφα, το σύνολο των γιατρών που έχει εκκρεμείς υποθέσεις, ακόμη και για στοιχειώδεις παραβάσεις, αντιμετωπίζει την απειλή της διαθεσιμότητας προς απόλυση, με τις περιβόητες εντολές για «αυτοδίκαιες αργίες» του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλύεται την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%. Άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ. Ο ΕΟΠΥΥ κατεδαφίζεται, τα χρέη του ανέρχονται σε 2,6 δις. ευρώ. O προϋπολογισμός του 2013 καταγράφει νέο έλλειμμα 484 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας το 59% των κατοίκων της χώρας αναβάλλει ή τελικά δεν προσφεύγει στις υπηρεσίες ΠΦΥ λόγω μείωσης των αποθεμάτων των νοικοκυριών για την ώρα της ανάγκης, αλλά και λόγω της ανεπάρκειας προσφοράς υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, μεταφέρουν βίαια στον καταρρέοντα ΕΟΠΥΥ το ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ) και απαλλοτριώνουν τη περιουσία του. Η επείγουσα περίθαλψη υπονομεύεται. Στήριξη του ΕΚΑΒ δεν υπάρχει. Παραβιάζουν και τη δική τους νομοθεσία για οργάνωση αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Το σύστημα εφημεριών καθίσταται όλο και πιο επισφαλές. Οι λειτουργικές δαπάνες διαρκώς περικόπτονται. Η συνεχής ιατρική μετεκπαίδευση επαφίεται στις Φαρμακευτικές Εταιρείες. Η διαφθορά διαιωνίζεται. Βαθαίνει η εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της υγείας, η πριμοδότηση της ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας γίνεται σκανδαλώδης.

Τα κυβερνητικά μέτρα κάνουν πιο βάρβαρη τη μετακύλιση του βάρους των δαπανών υγείας στις άδειες τσέπες των λεηλατούμενων πολιτών. Ο Ενιαίος Κανονισμός Υγείας του ΕΟΠΥΥ τροποποιήθηκε προκλητικά. Επιβάλλουν εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε τετραπληγικούς, παραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούς κ.ά. Καθορίζουν συμμετοχή 50% στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% στους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων επί του συνόλου της δαπάνης προς συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές, όταν γίνεται χρήση ΚΕΝ. Περιορίζονται οι δικαιολογούμενες φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες. Αυξάνουν τα ποσοστά συμμετοχής και τις κρατήσεις των ασφαλισμένων, κάνουν απλησίαστα όλα τα συμπληρωματικά της θεραπείας φάρμακα στους ασθενείς με νεοπλασίες και άλλες χρόνιες σοβαρές παθήσεις. Πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, καθιερώνουν αυθαίρετα την αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας και καλύπτουν μόνον τα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα. Τα σκευάσματα υψηλού κόστους που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ μειώνονται από 900 σε 230. Επιβάλλουν κράτηση ενός ευρώ για κάθε συνταγή και είσπραξη – χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα Νοσοκομεία, μέτρο που παρεμποδίζει τη νοσηλεία των φτωχών ανθρώπων και θα αυξήσει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Τέτοια κοινωνική καταστροφή έχει να υποστεί ο τόπος εδώ και πολλές δεκαετίες. «Ασχολούμαι με τα προβλήματα εξωτερικού χρέους επί 35 χρόνια και μπορώ να σας πω ότι ουδέποτε άλλοτε είδα μια εθνική οικονομία να συρρικνώνεται σε τέτοιο μεγάλο βαθμό επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα….τόσο μεγάλη συρρίκνωση δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται για πολύ καιρό σε καμιά δημοκρατική κοινωνία», δηλώνει ακόμη και ο Τσάρλς Νταλάρα στη «Φωνή της Αμερικής». Η τραγική αυτή εξέλιξη σημαδεύει όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο και την Ανατολική Ευρώπη. Κι όχι μόνον. Εξαπλώνεται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι ηγεμονικοί κύκλοι της έχουν υιοθετήσει πλήρως τη πιο επιθετική λογική των αρπακτικών της αγοράς για μονόπλευρη λιτότητα των λαών, για ανελέητη σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, για νέες ευκαιρίες πλουτισμού των κεφαλαιοκρατών.

Η κοινωνικά δίκαιη οικονομική – παραγωγική – διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να προέλθει από τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν στα τεράστια ελλείμματα, στον βούρκο της υπερχρέωσης, με ένα φαύλο σύστημα εξουσίας διαπλεκόμενο, σπάταλο, διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό, ανυπόληπτο. Δεν μπορεί να γίνει από εκείνους που κατέστησαν την Ελλάδα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο, πειραματόζωο της αγοράς, αγκιστρωμένο ψάρι του «συμφώνου σταθερότητας» στην ποδηγετούμενη σήμερα από τους τραπεζίτες και τις ελίτ του χρήματος Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να γίνει από τη δοσοεξαρτημένη τρικομματική συγκυβέρνηση των προθύμων, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κρίση χρέους της εθνικής οικονομίας με καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, με νέους δανεισμούς και κατοχικές Μνημονιακές Συμβάσεις εσωτερικής πτώχευσης, εθνικής ταπείνωσης, λεηλασίας του εθνικού πλούτου και κοινωνικής εξαθλίωσης.

Για να αναστραφεί η σημερινή εφιαλτική πραγματικότητα για τη χώρα και τον λαό, πρέπει να ενισχυθούν οι ενωτικοί αγώνες του λαού για τα σύγχρονα δικαιώματά του, να ισχυροποιηθούν τα κοινωνικά κινήματα αντίστασης στη κοινωνική βαρβαρότητα, ρήξης, ανυπακοής, δημοκρατικής ανατροπής, να διευρυνθούν οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, να αναγεννηθεί το εργατικό κίνημα, να αναδειχθούν οι δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Πρέπει να συγκροτηθεί το Πολιτικό – Κοινωνικό Μέτωπο των μεγάλων ριζοσπαστικών αλλαγών, της λαϊκής εξουσίας, το πλειοψηφικό ρεύμα του αντικαπιταλιστικού προσανατολισμού και του κοινωνικού μετασχηματισμού.

Το 8ο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πρωτοστατήσουν για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, για την Ελλάδα της εθνικής αναγέννησης προς όφελος του λαού, σε μια διαφορετική Ευρώπη στήριξης των ανθρώπινων, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, ευημερίας των λαών της.

  • ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ Ε.Σ.Υ,  ΤΙΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΛΕΗΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.
  • ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ.
  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ, ΚΑΘΟΛΙΚΟ, ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ , ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ-ΨΥΧΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ, ΤΗΝ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΘΕΜΕΛΙΩΓΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΦΑΡΜΑΚΟ.
  • ΕΘΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΘΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ.
  • ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • ΚΑΜΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • ΚΑΜΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
  • ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ, ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΏΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΙ ΟΧΙ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ  ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ  ΚΑΙ  ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ:

1. Άμεση ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό ως κοινωνική προτεραιότητα, προκειμένου να αποφύγουμε την κατάρρευσή τους και να σταθεροποιήσουμε την εύρυθμη λειτουργία τους. Εξορθολογισμός των δαπανών, εξοικονόμηση πόρων με αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

2. Άμεση λειτουργία αυτόνομων ΤΕΠ σε όλα τα Τριτοβάθμια και Νομαρχιακά Νοσοκομεία, καθώς  και σε άλλα επιλεγμένα Νοσοκομεία του Λεκανοπέδιου και της Θεσ/νίκης, με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό. Αναβάθμιση του ΕΚΑΒ.

3. Πλήρη και Αποκλειστική απασχόληση, ως μοναδική εργασιακή σχέση όλων των γιατρών  του ΕΣΥ.

4. Αναστολή της εφαρμογής των νέων οργανογραμμάτων των νοσοκομείων, συγχωνεύσεων, κλεισίματος κλινών και νοσοκομείων. Επανακαθορισμός υπηρεσιών και προτεραιοτήτων στη βάση τεκμηριωμένου υγειονομικού χάρτη που θα διασφαλίζει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, ποσοτικές και ποιοτικές, ισότιμες σε όλους,  με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και όχι στη βάση ενός ψευδοεξορθολογισμού του πελατειακού τους κράτους και της περικοπής των κρατικών δαπανών.

5. Ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων με αμοιβή των γιατρών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση των ιδιωτικών  απογευματινών Ιατρείων.

6. Κατάργηση του 5ευρου και του 25ευρου για όλους. Δωρεάν πρόσβαση σε ανέργους, άπορους, χαμηλοσυνταξιούχους, μετανάστες, και ευπαθείς ομάδες, για  ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Κανένας συνάνθρωπός μας χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Λειτουργική διασύνδεση των δημόσιων δομών υγείας – πρόνοιας με τα Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία και τις άλλες  πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης

7. Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας από το ΕΣΥ  με έμφαση την πρόληψη. Δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, εξοπλισμένων με Εργαστήρια  που αξιοποιούν τις  ήδη υπάρχουσες  δομές  του ΕΟΠΥΥ οι οποίες  σήμερα κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Η στελέχωσή τους περιλαμβάνει οικογενειακούς γιατρούς (γενικής ιατρικής, παθολόγους, παιδιάτρους, οδοντιάτρους) γιατρούς εργασίας, νοσηλευτικό – διοικητικό – εργαστηριακό προσωπικό, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές, και γιατρούς ειδικοτήτων για την παρακολούθηση των ποικίλλων ομάδων χρονίως πασχόντων. Εργάζονται ως διεπιστημονική ομάδα με ολιστική συνεργασία και οργανική διασύνδεση με τις αντίστοιχες Κλινικές – Τμήματα των Νοσοκομείων. Εφημερία των Αστικών Κέντρων Υγείας για οξέα, μη απειλητικά για τη ζωή, περιστατικά.  Με την ολοκλήρωση των δομών ΠΦΥ από το ΕΣΥ, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να λειτουργεί μόνον  ως Ενοποιημένο Κοινό Ταμείο Υγείας  και δεν παρέχει υπηρεσίες υγείας. Το προσωπικό του αφομοιώνεται στα Κέντρα Υγείας. Καταργούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, διατηρούνται οι εργοδοτικές.

8. Αξιοπρεπείς μισθοί και αμοιβές εφημεριών. Άμεση επαναφορά τους στα επίπεδα της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Καθιέρωση μικτών εφημεριών και το Σαββατοκύριακο. Αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών και των πρόσθετων και επαναφορά της πληρωμής τους με μισθοδοτικές καταστάσεις τον επόμενο μήνα και διάθεση του  κονδυλίου των εφημεριών στο σύνολο του.

9. Επαρκή κονδύλια για ποιοτικά και αποτελεσματικά προγράμματα εφημεριών στο σύνολο της χώρας. Ασφαλείς συνθήκες εφημέρευσης για ασθενείς και ιατρούς. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, 5νθήμερο, 6ωρο, 1 εφημερία την εβδομάδα, με κάλυψη των κενών θέσεων.

10.  Ιατρικές πράξεις, νοσήλια και χειρουργεία που δεν εξαρτώνται από τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς του κάθε τμήματος ή κλινικής, αλλά από τις πραγματικές ανάγκες. Η σημερινή λογική των ΚΕΝ  έχει διαμορφωθεί αποκλειστικά για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα από τα κρατικά ταμεία ασφάλισης.

11. Εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής του ΕΣΥ με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και  παράλληλη κρατική δαπάνη για τον εξοπλισμό των Νοσοκομείων με σύγχρονη βιοϊατρική τεχνολογία. Τέλος στις ιδιωτικές αλυσίδες που απομυζούν τρομακτικές ασφαλιστικές δαπάνες προς όφελός των ιδιωτών και της διαφθοράς. Απόλυτη έμφαση στην αυτοτέλεια του ΕΣΥ στις ιατρικές πράξεις και εξετάσεις, καμία αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες. Η αποκατάσταση να γίνει υπόθεση του ΕΣΥ με την κατ΄ οίκον συνεχιζόμενη νοσηλεία και με επαρκώς στελεχωμένα Κέντρα σε κάθε υγειονομική περιφέρεια.

12. Συνεχή δωρεάν εκπαίδευση, μετεκπαίδευση οργανωμένη από το ΕΣΥ, σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης για τους ειδικευόμενους, αξιόπιστος έλεγχος και αξιολόγηση κλινικού και εργαστηριακού έργου των Τμημάτων που δίνουν ειδικότητα. Κατοχύρωση του δικαιώματος στην έρευνα και την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, χωρίς εξάρτηση από τις διαπροσωπικές σχέσεις.

13. Νομική καθιέρωση λειτουργίας συμβουλίου της κλινικής ή του τμήματος που αποφασίζει συλλογικά. Επαναφορά του θεσμού της συνέλευσης του Τομέα και της εκλογής Διευθυντού Τομέα αλλά και κλινικής ανά τριετία από τον Τομέα. Θεσμοθέτηση εσωτερικών κανονισμών και καθηκοντολογίου στα Νοσοκομεία με ενιαίους κανόνες για όλους τους γιατρούς ( ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, ΙΚΑ )

14. Να ενεργοποιηθούν επιτέλους, οι κεντρικοί διαγωνισμοί για τις προμήθειες με βάση τη σχέση κόστους-οφέλους και να σταματήσουν οι παρατυπίες στις προμήθειες. Ίδρυση κρατικών μονάδων παραγωγής  υγειονομικού υλικού και Φαρμάκων. Ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για τη κάλυψη των αναγκών σε ποιοτικά και φτηνά γενόσημα φάρμακα.

15. Να γίνουν άμεσα  οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και ειδικά όσων θέσεων η κρίση τους έχει ολοκληρωθεί. Αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων κρίσης και αξιολόγησης χωρίς  κριτές εξωιατρικούς  παράγοντες και  διορισμένους από τις κυβερνήσεις που διαμορφώνουν πλειοψηφία.

16. Ο ασφαλιστικός μας  φορέας το ΤΣΑΥ βρίσκεται σε δεινή θέση μετά το κούρεμα των αποθεματικών του και την αποψίλωση του σε προσωπικό και υποδομές. Επιβάλλεται η επιστροφή των χρημάτων, διενέργεια λογιστικού ελέγχου, στελέχωση με προσωπικό και παραμονή του υπό την νομική μορφή του ΝΠΔΔ. Ασφαλιστικό δικαίωμα σύνταξης όλων των γιατρών του ΕΣΥ και από Δημόσιο και ΤΣΑΥ –  εάν το επιθυμούν – και όχι μόνο για τους διορισμένους προ του 1993.

17. Η διαμόρφωση ενός νέου περιγράμματος λειτουργίας  για τα νοσοκομεία που θα εγγυάται την κοινωνική τους αποτελεσματικότητα όπου το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η συνειδητή προσφορά των εργαζομένων με αναφορά στο κοινωνικό σύνολο που απευθύνεται η εργασία τους, σε αντιδιαστολή με την λογική της επιχειρηματικής αποδοτικότητας.  Όχι στους ελέγχους των ιατρικών πράξεων απο εξωιατρικούς παράγοντες, καθιερώνοντας θεσμούς αυτοελέγχου με βάση την ιατρική δεοντολογία.

18. Κεντρική καθολική μηχανογράφηση με σύνδεση ταμείων, κλινικών, εργαστηρίων, φαρμακείου, σε κάθε νοσοκομείο, με  σκοπό τον έλεγχο  της σπατάλης  στις εξετάσεις, την υπερκατανάλωση  φαρμάκων, καθώς και στον περιορισμό της βασανιστικής γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει ο γιατρός προκειμένου να επιτελέσει το έργο του. Αντικατάσταση των προβληματικών υπαρχόντων συστημάτων.

19. Πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά της παραοικονομίας στον χώρο της Υγείας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης, της συναλλαγής με τις εταιρείες και της εκμετάλλευσης του ασθενούς. Η διαφθορά στην Υγεία ισοδυναμεί με κοινωνικό έγκλημα.

20. Επαρκή χρηματοδότηση των προγραμμάτων τοξικής απεξάρτησης, καθώς και όλων των προγραμμάτων αποασυλοποίησης των χρονίως ψυχικά πασχόντων.

21. Συνολική ανασυγκρότηση των δημόσιων ψυχιατρικών μονάδων. Οργάνωση Τμημάτων Ψυχοσωματικής –Ψυχιατρικής με ολιστική θεραπευτική αντίληψη, συνδεδεμένων με δίκτυο κοινοτικών ψυχιατρικών δομών.

« Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, μέσα από ενιαίο και αποκεντρωμένο εθνικό σύστημα υγείας» Ιδρυτικός Νόμος Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ν. 1397/83 ).

Καθήκον των κινηματικών δυνάμεων  της ΟΕΝΓΕ είναι να δράσουν από κοινού, με στόχο την υπεράσπιση του λαού μας από την ανθρωπιστική τραγωδία που συνεπάγεται η κατάρρευση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ. Θεωρούμε αυτονόητη τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών στην αντίσταση του λαού μας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές, στην ανατροπή τους και εντέλει το άνοιγμα του δρόμου για μια άλλη πολιτική που θα οικοδομήσει το ΔΩΡΕΑΝ, καθολικό, αναβαθμισμένο, ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, που θα προασπίζει την υγεία ΟΛΩΝ ως πλήρη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία και ως θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό αγαθό.

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Τ

α τρία τελευταία χρόνια υπήρξε δραματική κοινωνική οπισθοδρόμηση. Κατακτήσεις ενός αιώνα αναιρέθηκαν, ο κοινωνικός ιστός αποδιαρθρώθηκε, δημόσια αγαθά καταστράφηκαν.

Ο χώρος της υγείας δέχτηκε τεράστια επίθεση, την οποία ήταν αδύνατον εκ των πραγμάτων να αποκρούσει μόνο του το νοσοκομειακό συνδικαλιστικό κίνημα.

Εντούτοις, σ΄ αυτά τα τρία χρόνια, η ΟΕΝΓΕ έμεινε όρθια και παρούσα στις εξελίξεις, παρουσιάζοντας αξιόλογο έργο σε όλους τους τομείς:

–          στην προσέγγιση της πραγματικότητας και στην επεξεργασία θέσεων

–          στις κινητοποιήσεις

–          στο άνοιγμα στην κοινωνία

–          σε πρωτοβουλίες (φακελάκι, Χρυσή Αυγή, Κοινωνικά Ιατρεία, ανασφάλιστοι)

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ συνεδρίαζε σε τακτά διαστήματα και στις συνεδριάσεις ακούγονταν και λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη η γνώμη των Ενώσεων και των μελών του Γεν. Συμβουλίου, με κατάληξη αποφάσεις που απολάμβαναν τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις. Η Εκτελεστική Γραμματεία συνεδρίαζε πολύ τακτικότερα, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου και τη διευθέτηση ζητημάτων που ανέκυπταν επειγόντως. Οι αποφάσεις έφταναν την επομένη στο σύνολο των Ενώσεων και ήταν προσιτές μέσω του διαδικτύου σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας.

Η τακτοποίηση των οικονομικών της Ομοσπονδίας και η δημιουργία αποθεματικού μπορεί να προσμετρηθεί στα θετικά της Εκτελεστικής Γραμματείας, παρά το ότι η αναπόφευκτη μετακόμιση της ΟΕΝΓΕ στα νέα Γραφεία προκάλεσε αρκετές δαπάνες. Επίσης στην παρούσα θητεία τακτοποιήθηκαν η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων μας.

Οι δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν στον πρώτο χρόνο με την ελλειπή σύνθεση του Προεδρείου ξεπεράστηκαν με συναινετικό τρόπο και η έκφραση της Ομοσπονδίας απέκτησε συνοχή.

Οι πρωτοβουλίες της ΟΕΝΓΕ και οι συναντήσεις με άλλες Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα συνάντησαν την ένθερμη αποδοχή και οδήγησαν σε διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων και συλλαλητηρίων. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ρεύμα συνεργασίας και σύμπλευσης με τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, διοργανώνοντας κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια.

Με ομόφωνες αποφάσεις τους η Εκτελεστική Γραμματεία και το Γενικό Συμβούλιο αναγκάστηκαν να διακόψουν κάθε επαφή με τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο όταν διαπιστώθηκε η πλήρης ταύτισή του με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και η εχθρική του στάση απέναντι στο σύνολο των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών.

Το Γενικό Συμβούλιο αποτιμά πως η παρούσα θητεία του, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της λαίλαπας των Μνημονίων, υπήρξε επιτυχής και εύχεται το νέο Γενικό Συμβούλιο που θα προκύψει από το 8ο Συνέδριο να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά σημεία και να οδηγήσει το Νοσοκομειακό κίνημα σε νίκες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *