Πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο στον Κρίταμος των Χανίων (Το βοτανικό του όνομα είναι crithmum maritimum)

kritamos κριταμοςΟ κρίταμος ευδοκιμεί στις ακτογραμμές της Μεσογείου και ειδικά στην Κρήτη χρησιμοποιείται πάρα πολύ ως συνοδευτικό στις σαλάτες και όχι μόνο. «Ο κρίταμος που βραβεύτηκε, μαζεύτηκε από τις ακρογιαλιές της Νότιας Κρήτης από την “Ομάδα παραγωγών γυναικών Παλαιόχωρας” μια άτυπη ομάδα που ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την οργάνωσή της. Οι γυναίκες αυτές μαζεύουν τον κρίταμο από τη θάλασσα, τον βράζουν για 15 λεπτά, τον τοποθετούν σε άλμη ή ξύδι για τη διατήρησή του και τον συσκευάζουν. Γι? αυτό, το βραβείο ανήκει σε αυτές τις γυναίκες, τις οποίες εμείς ως επαγγελματίες απλά εκπροσωπήσαμε. Πιστεύω ότι με συλλογικές πρωτοβουλίες όπως αυτές, μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλα οφέλη για όλους μας» τόνισε ο κ. Κουμαδωράκης.

Το πρώτο βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε από την υπουργό γεωργίας της Σαξωνίας και μια μέρα μετά τη βράβευση, το ενδιαφέρον των αγοραστών κορυφώθηκε. «Το ενδιαφέρον από τον απλό κόσμο ήταν εντυπωσιακό. Πάρα πολλοί ενθουσιάστηκαν από το προϊόν αυτό. Το πουλάμε σε  συσκευασία των 200 γρ. στην τιμή των 5.20 ευρώ» αναφέρει ο επαγγελματίας που εκτός από το ελαιόλαδο από την περιοχή της Σαρακήνας εμπορεύεται στην Αυστρία και άλλα προϊόντα όπως μέλι, βαλσάμικο ξύδι, αλάτι με διάφορα βότανα, ελιές βρώσιμες, ελαιόπαστες κ.ά..

ΚΑΙ “ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΟΣ”

Ο κρίταμος χαρακτηρίζεται από τους γνώστες ως “ακαταμάχητο αφροδισιακό”. Η επιστημονική του ονομασία είναι crithmum maritimum, φυτρώνει στις ακρογιαλιές, πάνω στα βράχια όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου που το χτυπά με μανία, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας. Σύμφωνα με διατροφολόγους, ο κρίταμος είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, είναι διουρητικός και αντιμικροβιακός ενώ σύμφωνα με τον Αντώνη Αλιμπέρτη στο βιβλίο του “Θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα φυτά της Κρήτης” το αιθέριο έλαιο του κρίταμου αποτελεί πολύ καλό αφροδισιακό.

Τελευταία όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού χρησιμοποιούν τον κρίταμο στην κουζίνα τους, καθώς το ενδιαφέρον και των πελατών των εστιατορίων αυξάνεται. Στόχος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων. Ο κ. Αποστολάκης με κρίταμο που ο ίδιος μαζεύει από ακτές του νησιού, έχει εξελίξει διάφορα πιάτα της τοπικής κουζίνας. «Εάν τον μαζέψουμε αυτή την περίοδο, μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην άλμη και να τον έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συνοδευτικό του ούζου, της τσικουδιάς, μπορεί να δώσει μια νότα νοστιμιάς στη ντοματοσαλάτα, στην πατατοσαλάτα. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε διάφορα εδέσματα έχοντας σαν βάση τον κρίταμο ή χρησιμοποιώντας τον σαν αρωματικό για την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως επειδή ο κρίταμος προέρχεται κατευθείαν από τη φύση και δεν έχει υποστεί καμία καλλιέργεια, είναι δεδομένη η διατροφική του αξία.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Το βοτανικό του όνομα είναι crithmum maritimum, φυτρώνει στις χρυσαφένιες ακρογιαλιές, πάνω στα βράχια όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου που το χτυπά με μανία, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας.

Από τους επιστήμονες, έχει χαρακτηριστεί σαν η τροφή του μέλλοντος καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, είναι διουρητικό και αντιμικροβιακό. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τον Κρίταμο καθώς περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες.

 

Στην αρχαία Ελληνική κουζίνα, το χρησιμοποιούσαν ευρέως στις σαλάτες και το διατηρούσαν στην άλμη. Για εμάς τους μάγειρους είναι ένας θησαυρός γεύσης καθώς είναι πλούσιο σε αρώματα και παρουσιάζει μια γευστική πολυπλοκότητα όταν σκάει στον ουρανίσκο, προκαλώντας μια ανεπανάληπτη γαστρονομική διέγερση, ειδικά όταν είναι φρέσκος τους μήνες Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και αρχές Σεπτεμβρίου. Τους υπόλοιπους μήνες, η γεύση του διαφοροποιείται λίγο.

Εάν τον μαζέψουμε αυτή την περίοδο, μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην άλμη και να τον έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συνοδευτικό του ούζου, της τσικουδιάς, μπορεί να δώσει μια νότα νοστιμιάς στη ντοματοσαλάτα, στην πατατοσαλάτα. Μπορούμε επίσης να φτιάξαμε διάφορα εδέσματα έχοντας σαν βάση τον Κρίταμο ή χρησιμοποιώντας το σαν αρωματικό για την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων.

Σε μερικά νησιά μας το χρησιμοποιούν σε διάφορες παρασκευές. Ο γαστρονομικός επισκέπτης ψάχνοντας τις διαφορές που θα του αφήσουν ανεξίτηλες γευστικές μνήμες, μήπως θα πρέπει να επισκεφτεί την Αγγλία που το αποκαλούν Rock Samphire, τη Γαλλία herbe de Saint – Pierre, την Ιταλία Seafennel, την Τουρκία που το βράζουν και το σερβίρουν με ψιλοκομμένη ντομάτα και λαδολέμονο? Στις αυλές των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων και των εστιατορίων υπάρχει αρκετό. Ας το δοκιμάσουν μιας και είναι και βιολογικό!

Γιάννης Αποστολάκης,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *