Η Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και Αναπλ. Διοικητών
Η σύνθεση δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα του νόμου.
Με υπουργική απόφαση συγκροτήθηκε η πενταμελής επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων για τις νοσοκομειακές διοικήσεις.
Το κείμενο δημοσιεύεται εδώ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Αναφερόμενος στο διορισμό των κ.κ. Αθ. Παπαβασιλείου και Δημ. Ασημακόπουλου, ο Καθηγητής Οικονομικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΑΠ κ. Δημήτρης Νιάκας απηύθηνε την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή στον κ. Α. Λυκουρέντζο και τα κόμματα της συγκυβέρνησης:
“Επιτροπή Επιλογής Διοικήσεων Νοσοκομείων
Παραβιάζοντας το Νόμο
Χθες 13-3-2013 ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος δημοσίευσε την επιτροπή επιλογής και αξιολόγησης διοικητών-υποδιοικητών νοσοκομείων, οι οποίοι με το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα έχουν αυξημένα προσόντα, ήτοι θα είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ και για την επιλογή τους θα συνεκτιμώνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών με έμφαση τη διοίκηση, τα οικονομικά και την πληροφορική υγείας. Για την επιλογή τους συνεκτιμώνται η εμπειρία διοίκησης με έμφαση στις μονάδες υγείας και η γενικότερη επαγγελματική και κοινωνική αναγνώριση (άρθρο 2, παρ. 4, Ν. 4052/2012).
Αντίστοιχα η Επιτροπή Επιλογής με την παρ. 3 του ίδιου άρθρου και νόμου προβλέπεται να αποτελείται από τους:
1) Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας
2) Τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ
3) Εναν Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή της ΕΣΔΥ ή ΑΕΙ ή ΤΕΙ με συναφές αντικείμενο
4) Εναν Αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ ή μέλος του (τροποποίηση άρθρο 5, παρ.1 του Ν. 4132/2013)
5) Ενα υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο μη συναφές με τις μονάδες υγείας
Από τα παραπάνω μέλη και εκτός αυτών που έχουν τη θεσμική ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, του Προέδρου του ΚΕΣΥ και του Αντιπροέδρου ή μέλους του ΑΣΕΠ που συμμετέχουν ως ο νόμος προβλέπει, οι υπόλοιποι δυο (2) δεν έχουν σχέση με τις προβλέψεις του νόμου. Κατά την ταπεινή μου κρίση ο κ. Υπουργός Υγείας φαίνεται να παραβιάζει απροκάλυπτα την προβλεπόμενη ρύθμιση του νόμου.
Πιο συγκεκριμένα, στις θέσεις του Καθηγητή της ΕΣΔΥ ή ΑΕΙ ή ΤΕΙ με συναφές γνωστικό αντικείμενο με την διοίκηση νοσοκομείων, επιλέγεται ένας Καθηγητής της Ιατρικής με ειδικότητα Βιοχημείας. Εχει η συγκεκριμένη ειδικότητα της Βιοχημείας συναφές γνωστικό αντικείμενο με την Διοίκηση των Νοσοκομείων; Θα έλεγα χαριτολογώντας ότι δεν έχει σχέση ούτε με τους ασθενείς, παρά μόνο με τις παρακλινικές εξετάσεις και την διάγνωσή τους!
Αντί για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με αντικείμενο μη συναφές με τις μονάδες υγείας, επιλέγεται ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδας, ο οποίος όχι μόνο δεν είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα, αλλά είναι εκπρόσωπος μιας επαγγελματικής κατηγορίας συμπολιτών μας (επαγγελματίες ή βιοτέχνες) και ως τέτοιοι είναι εν δυνάμει και προμηθευτές των νοσοκομείων. Ως γνωστό, ο ίδιος διατηρεί την ιδιωτική-οικογενειακή του επιχείρηση (ζαχαροπλαστείο), του οποίου τα εξαίρετα γλυκίσματα και κρέμες γεύομαι ως πελάτης και εγώ μαζί με μια πλειάδα Αθηναίων.
Τιμώντας και σεβόμενος τα παραπάνω δύο διακεκριμένα πρόσωπα που επέλεξε ο Υπουργός Υγείας, απευθύνομαι με αυτή την ανοικτή επιστολή στον ίδιο, όσο και στα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση και ζητώ την άμεση αντικατάστασή τους με άλλα, όπως οι ρυθμίσεις του νόμου προβλέπουν. Το κάνω αυτό γιατί έχω υποχρέωση σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου μας και όχι μόνο, οι οποίοι σπουδάζουν και αποκτούν προσόντα και επαγγελματικές δεξιότητες και αν μη τι άλλο αναμένουν, -όσοι από αυτούς ενδιαφερθούν για κάποια διοικητική θέση-, να κριθούν από τους ειδικούς και τους έχοντες σχέση με αυτό τουλάχιστον που ο νομοθέτης πρόβλεψε.
Δημήτρης Νιάκας,
Καθηγητής Οικονομικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας
Διευθυντής ΜΠΣ Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο”.