Η έλλειψη κλασικού αντιεπιληπτικού φαρμάκου θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή ασθενών!
“Συλλεκτικό είδος” τείνει να γίνει το κλασικό αντιεπιληπτικό φάρμακο EPANUTIN που εδώ και εβδομάδες δεν υπάρχει στα φαρμακεία του Ηρακλείου, ενώ δεν υπάρχει ούτε γενόσημό του.
“Χωρίς αυτό το φάρμακο κάποιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν”, λέει ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ανδρέας Πλαϊτάκης ο οποίος αγωνιά για την τύχη των ασθενών που έχουν ανάγκη από το φάρμακο.
Ο ίδιος σημείωσε:
“Με έκπληψη μόλις πληροφορήθηκα από ασθενή μου ότι το αντιεπιληπτικό φάρμακο που παίρνει (EPANUTIN), με το οποίο είναι ελεύθερος κρίσεων επί 25 χρόνια, δεν μπορεί πια να το βρει στα φαρμακεία. Επειδή δεν είχε πάρει καμία προειδοποίηση για την απόσυρση του φαρμάκου, έχει ακόμη ελάχιστες καψούλες στην διάθεσή του. Στα φαρμακεία βρήκε EPANUTIN σε σιρόπι, αλλά και αυτό φαίνεται ότι αποσύρεται οριστικά από την χώρα μας.
Επιθυμώ να εκφράσω την αγωνία μου για τους ασθενείς που χρειάζονται το φάρμακο αυτό, το οποίο είναι και το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο εναντίον της επιληψίας που αναπτύχθηκε στην δεκαετία του 50 επί τη βάση μελετών σε πειραματικά μοντέλα της νόσου.
Μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται σαν ένα από τα κύρια αντιεπιπληπτικά φάρμακα πρώτης γραμμής, έχοντας σώσει εκατομμύρια ζωές ανά τον κόσμο. Παρόλο που έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων τις τελευταίες δεκαετίες, το EPANUTIN εξακολουθεί να είναι ένα από τα κλασικά φάρμακα στη σύγχρονη θεραπευτική της επιληψίας. Για ορισμένους ασθενείς ίσως να παραμένει αναντικατάστατο”.
Οπως υπογραμμίζει ο καθηγητής νευρολογίας, “είναι γνωστό ότι η απότομη διακοπή αντιεπιληπτικής θεραπείας, θα μπορούσε να οδηγήσει αμέσως στην υποτροπή των σπασμών ή σε σπάνιες περιπτώσεις και σε επιληπτικό στάτους (status epsilepticus), κατάσταση η οποία μπορεί να έχει θνησιμότητα μέχρι 20% ακόμη και στα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου.
Ως εκ τούτου, η απόσυρση του φαρμάκου από τον οργανισμό πρέπει να γίνει πολύ βαθμιαία (συνήθως σε διάστημα μηνών)”.
Τονίζει ακόμη ότι θα έπρεπε να υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση προς τους ασθενείς και ιατρούς ότι το φάρμακο αποσύρεται από τα φαρμακεία.
“ΠΑΤΡΙΣ” – Άννα Κωνσταντουλάκη