Την εικόνα κατασπατάλησης και πολυφαρμακίας στα Ταμεία έδωσε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα. Αν και η εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά κατά τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (για παράδειγμα, οι παρακλινικές εξετάσεις από 140 εκατ. ευρώ για όλα τα Ταμεία περιορίστηκαν στα 85 εκατ.), ωστόσο παρατηρείται μια έντονη μονομέρεια προς ορισμένα σκευάσματα. Οπως αποκαλύφθηκε σε σχετική ημερίδα για την προώθηση της ηλεκτρονικής συνταγής, το 50% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης συγκεντρώνουν 150 σκευάσματα (87 εμπορικά φάρμακα). Και το 80% της συνολικής δαπάνης κατευθύνεται σε 555 σκευάσματα.
Οι γυναίκες
Οι νομοί με υψηλότερη -κατά κεφαλήν- φαρμακευτική δαπάνη είναι οι: Φλώρινα, Λέσβος, Κεφαλονιά, ενώ με χαμηλότερη οι νομοί Πιερίας, Μεσσηνίας. Περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες καταφεύγουν στη φαρμακευτική υποστήριξη, αλλά τα σκευάσματα που χρησιμοποιούν κοστίζουν λιγότερο συγκριτικά με τους άνδρες.
Η ηλεκτρονική συνταγή θα επεκταθεί στο σύνολο των Ταμείων. Στον ΟΑΕΕ οι ηλεκτρονικές συνταγές έχουν φτάσει στο 80% του συνόλου των συνταγών, στον ΟΓΑ θα ενταχθεί το σύνολο των συμβεβλημένων γιατρών από 10/9/2011, στον ΟΠΑΔ (Δημόσιο) θα ισχύσει υποχρεωτικά από 22/9/2011, ενώ το πρόβλημα του ΙΚΑ υποτίθεται ότι θα διευθετηθεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου.
Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας τα Ταμεία θα εξοικονομήσουν 1,2 δισ. ευρώ από τη μείωση της σπατάλης (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μείωση τιμών, λίστα συνταγογραφούμενων σκευασμάτων κ.ά.) στο χώρο του φαρμάκου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ