Ασφυκτικές πιέσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να προκαλέσει το σχέδιο για την πώληση δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds, καθώς θα κληθούν να αποπληρώσουν άμεσα τις καθυστερούμενες οφειλές τους διαφορετικά θα κατασχεθούν τα ακίνητα που έχουν υποθηκεύσει.
Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούν τα funds για την είσπραξη των δανείων θα είναι, σύμφωνα με την Ημερησία, καθαρά χρηματοοικονομικά και όχι κοινωνικά, όπως αρμόζει την τρέχουσα περίοδο για την Ελλάδα. Δηλαδή δεν θα λαμβάνουν υπόψη αν ο δανειολήπτης είναι άνεργος, αν έχει υποστεί περικοπές στα εισοδήματα του κλπ.
Αναμένεται λοιπόν θύελλα αντιδράσεων από τους δανειολήπτες, που θα βρεθούν με τη θηλιά στο λαιμό, όσο και από μερίδα βουλευτών.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η τρόικα γνώριζε για τα γερμανικά funds που έχουν έρθει Ελλάδα με σκοπό να αγοράσουν δάνεια και ασκούσε πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο (από τα τέλη του 2012) να μην δώσει νέα παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών (για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ).
Οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πωλήσουν δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους από τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά και για να φέρουν ισορροπία ανάμεσα σε χορηγήσεις και καταθέσεις.
Στόχος τους είναι η απομόχλευση, δηλαδή να κλείσει η “ψαλίδα” ανάμεσα στα δάνεια και τις καταθέσεις. Και θα επιδιώξουν ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις να διαμορφωθεί στο 90% με 100% αντί του 122% που είναι σήμερα.
Υποψήφιοι αγοραστές είναι ξένα distress funds, που προς το παρόν ζητούν από τις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν τα προς πώληση δάνεια “κοψοχρονιά”. Και ακριβώς η χαμηλή τιμή που προσφέρουν, είναι ο λόγος που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων.
Οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαρτίου να καταθέσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα επιχειρησιακά τους σχέδια. Η απομόχλευση είναι το σημείο κλειδί των σχεδίων αυτών, αφού θα απελευθερώσει εποπτικά κεφάλαια, θα ενδυναμώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και θα οδηγήσει σε αύξηση ρευστότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες αλλά και μεσαίου μεγέθους ελληνικές τράπεζες, ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με distress funds για το ενδεχόμενο πώλησης “πακέτων δανείων”.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι πωλήσεις δανείων αποτελούν μία αξιόπιστη λύση για να πετύχουν οι τράπεζες τη μείωση του ενεργητικού τους, όπως αυτή έχει επιβληθεί από τη μείωση των καταθέσεων, αλλά και από τις προσταγές της τρόικας και κυρίως της ΕΚΤ.