Σε «κούρεμα» των μονάδων αίματος που προορίζονται για τη χώρα μας προχωρά η Ελβετία, αναγκάζοντας την ελληνική πολιτεία να λάβει εσπευσμένως μέτρα για την αναπλήρωση της ποσότητας στην εθνική «δεξαμενή» αίματος.
Παράλληλα, όμως η απόφαση των Ελβετών να στέλνουν από το 2015 και για τα επόμενα έξι χρόνια 2.500 μονάδες αίματος λιγότερες κατ’ έτος στην Ελλάδα, φέρνει τους αρμόδιους προς των ευθυνών τους για την αποτυχία της δημιουργίας ενός ισχυρού εθελοντικού κινήματος στην αιμοδοσία όπως προέβλεπε η ελληνοελβετική συνεργασία που ενεργοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η χώρα για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε αίμα χρειάζεται ετησίως περίπου 700.000 μονάδες. Η εθνική «δεξαμενή» γεμίζει με πολλή προσπάθεια με 600.000 έως 670.000 μονάδες αίματος από εγχώρια συλλογή (το 45% αυτών από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από το συγγενικό περιβάλλον που προσφέρει περιστασιακά) και εισάγει πάγια 30.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία αξίας περίπου 4 εκατ. ευρώ.
Πλέον η Ελβετία ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι από το 2015 θα δίνει στην Ελλάδα 2.500 μονάδες αίματος λιγότερες κάθε χρόνο και μέχρις ότου να μειώσει κατά το ήμισυ την ποσότητα του εξαγόμενου αίματος προς τη χώρα μας. Οι Έλληνες αρμόδιοι δεν κατελήφθησαν εξ απήνης –η συμφωνία με την Ελβετία είχε γίνει για μια 20ετία προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στην ελληνική πολιτεία ώστε να δημιουργήσει ένα ισχυρό ρεύμα εθελοντών αιμοδοτών, κάτι που όμως παραμένει ακόμη ζητούμενο.
Οι ανάγκες συνεχίζουν να καλύπτονται με λύσεις της ύστατης στιγμής όπως φάνηκε από τις πρόσφατες απεγνωσμένες εκκλήσεις για αίμα των θαλασσαιμικών ή τις καθημερινές αγωνιώδεις προσπάθειες για εξασφάλιση αίματος όσων χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Είναι κοινό μυστικό ότι εάν εξαιρεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι συγγενείς των τραυματιών ή των ασθενών το πραγματικό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών είναι δραματικά χαμηλό.
Πυλώνες της εθελοντικής αιμοδοσίας οι αρμόδιες υπηρεσίες των νοσοκομείων
Το νέο σχέδιο για την Αιμοδοσία προβλέπει τη δημιουργία 4 Κέντρων Αίματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο μέχρι το τέλος του έτους. Αυτά τα 4 Κέντρα θα έχουν την ευθύνη για τη διενέργεια του μοριακού ελέγχου αντί των 9 Κέντρων που υπάρχουν σήμερα, με εκείνο της Αττικής βεβαίως να συνεχίζει να σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος ελέγχοντας το 50% της διακινούμενης ποσότητας αίματος.
Παράλληλα, ο ανασχεδιασμός προβλέπει ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων με τον φιλόδοξο στόχο αυτές να αποτελέσουν τους πυλώνες της εθελοντικής αιμοδοσίας ανά τη χώρα.
Τα τελευταία δύο χρόνια βεβαίως οι υπηρεσίες αιμοδοσίας έχουν υποστεί μεγάλη… «αφαίμαξη» λόγω της κρίσης. Αρχικά έκοψαν τον… παραδοσιακό χυμό και το κράκερ που προσφέρονταν στους εθελοντές αιμοδότες μετά την αιμοληψία. Σταδιακά οι διοικήσεις των νοσοκομείων μείωσαν τον προϋπολογισμό των υπηρεσιών τόσο πολύ ώστε κατέστησαν απαγορευτικές τις εξωτερικές αιμοδοσίες. Το αποτέλεσμα είναι πλέον οι υπηρεσίες να μην οργανώνουν προγράμματα εξωτερικών αιμοληψιών και οι εθελοντές αιμοδότες να εγκλωβίζονται στο ωράριο του δημοσίου, 7πμ έως και 3μμ και μόνο στις υπηρεσίες των νοσοκομείων.
Ενδεικτικό της συρρίκνωσης ακόμη και αυτών των λίγων εθελοντών αιμοδοτών ήταν να μειωθούν οι μονάδες αίματος της εθνικής μας δεξαμενής. Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), «το 2011 συγκεντρώθηκαν μόλις 586.000 μονάδες αίματος, λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ οι εκτιμήσεις για το 2012 είναι ακόμη δυσοίωνες. Ο απολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά η μείωση θα είναι της τάξεως των 100.000 μονάδων αίματος. Η φθίνουσα πορεία των αιμοδοτών στη χώρα μας σε συνδυασμό με την μείωση της ποσότητας που μας δίνει η Ελβετία θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα» καταλήγει ο εκπρόσωπος των εθελοντών αιμοδοτών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr