Παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας από αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες
Όπως σας είναι ήδη γνωστό η νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς εντός των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων παρέχεται αποκλειστικά από το οικείο νοσηλευτικό προσωπικό. Σε περιπτώσεις ασθενών όμως που λόγω της κατάστασής τους αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, όπως παθολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά περιστατικά, πολυτραυματίες κ.α. είναι δυνατό να παρέχεται επιπλέον στήριξη με αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες.
Οι αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες έχουν εργοδότη τον ασθενή και πρέπει
να είναι εφοδιασμένες με άδεια εργασίας και να συμπεριλαμβάνονται στον
ονομαστικό πίνακα που είναι αναρτημένος σε κάθε Νοσηλευτικό Ίδρυμα .
Ο ονομαστικός πίνακας καταρτίζεται από τριμελή επιτροπή η οποία θα
αποτελείται από ένα μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, τη Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και τον Προϊστάμενο της Διοικητικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου.( Εδώ ο Ανδρέας Λοβέρδος αυτό το τζιμάνι ο κατεδαφιστής του ΕΣΥ.πετά έξω την πρόεδρο του σωματείου γιατί άραγε; )
Η διάθεση των αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων στους ασθενείς γίνεται
μόνο από τον ονομαστικό πίνακα Οι αποκλειστικές νοσοκόμες θα πρέπει να φέρουν σε εμφανές σημείο κονκάρδα η οποία θα αναγράφει το ονοματεπώνυμό τους, την ιδιότητά τους (Αποκλειστική αδελφή νοσοκόμα) και θα φέρει φωτογραφία τους.Στις περιπτώσεις περιστατικών, όπου κατά την κρίση του Δ/ντη του τμήματος είναι απαραίτητη η παραμονή ενός συνοδού για τον ασθενή, θα δίνεται άδεια παραμονής η οποία θα πρέπει να υπογράφεται από τον θεράποντα ιατρό και την Προϊσταμένη του Τμήματο και η οποία θα φέρει το ονοματεπώνυμο του ασθενή.
Κάθε άλλο άτομο που δεν πληροί τις αναφερόμενες στις σχετικές διατάξεις
προϋποθέσεις, δεν νομιμοποιείται να παρέχει νοσηλευτικές φροντίδες σε ασθενείς, διότι έτσι δεν διασφαλίζεται η δημόσια υγεία στο Νοσοκομείο (τήρηση κανόνων υγιεινής για την αποφυγή λοιμώξεων, διάδοσης νοσημάτων κ.α.).
Την ευθύνη για την τήρηση των ανωτέρω έχουν το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου και η προϊσταμένη του νοσηλευτικού τμήματος. Ο έλεγχος των υπευθύνων και η επιβολή κυρώσεων γίνεται από τον Διοικητή ή άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται από αυτόν.
Στο Παναρκαδικό νοσοκομείο τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθούμε οτι το ως άνω νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο καθημερινά και απροκάλυπτα καταστρατηγείται εις βάρος τόσο των αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων που εργάζονται κατέχοντας όλα τα νόμιμα προσόντα όσο και σε βάρος –πρώτα και κύρια – της δημόσιας υγείας.
Καταρχήν πάρα πολλές φερόμενες ως «αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες» εργάζονται χωρίς να είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ , χωρίς να είναι εφοδιασμένες με την απαιτούμενη από το νόμο άδεια εργασίας και χωρίς να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας.
Επίσης «διακινούνται» ελεύθερα στο χώρο του Νοσοκομείου προς «άγρα» πελατών και χωρίς κανένα έλεγχο , τόσο Ελληνίδες όσο και αλλοδαπές «αποκλειστικές» οι οποίες δεν είναι μέλη των νομίμως υφιστάμενων και λειτουργούντων σωματείων . Φαίνεται δε οτι υπάρχει εμπλοκή στην διακίνηση αποκλειστικών νοσοκόμων ντόπιων και αλλοδαπών, τόσο υπαλλήλων όσο και νοσηλευτικού προσωπικού!!!!
Λόγω της ως άνω ανεξέλεγκτης κατάστασης παρέχεται στο χώρο του νοσοκομείου κατ΄ ουσία «μαύρη» και γι’ αυτό φτηνή εργασία με αποτέλεσμα να υπάρχουν «αποκλειστικές» οι οποίες πραγματοποιούν πολλά μεροκάματα το μήνα , ακόμα και διπλοβάρδιες , ενώ οι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων – οι πραγματικά έχουσες τα νόμιμα προσόντα αποκλειστικές αδελφές- μένουν στην ουσία άνεργες πραγματοποιώντας ελάχιστα μεροκάματα τον μήνα. Το πρόβλημα όμως δεν έχει μόνο οικονομική-εργασιακή διάσταση . Εν έτη 2013 σε ένα κράτος που επιθυμεί να φέρει τον τίτλο του Κράτους Πρόνοιας;;;;; είναι αδιανόητο να διακυβεύεται η δημόσια υγεία μέσω της παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών από άτομα που δεν πληρούν ούτε στο ελάχιστο τις οριζόμενες από το νόμο προϋποθέσεις . Ειδικότερα με την μέχρι τώρα ανεχτική στάση κατ’ ουσία νομιμοποιείται η εξαπάτηση των ασθενών από άτομα που, εκμεταλλευόμενα την οικονομική αδυναμία και την ευάλωτη λόγω της όποιας ασθένειας ψυχική τους κατάσταση, θησαυρίζουν θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την υγεία τους.
Το νομικό πλαίσιο ελέγχου υπάρχει, το θέμα είναι υπάρχει, η βούληση να εφαρμοστούν οι νόμοι του κράτους από τους αρμοδίους;;
Λύση Υπάρχει. Ας αναλάβει ο κάθε ένας πλέον τις ευθήνες.του.Η ιστορία με τις αποκλειστικές νοσοκόμες ήταν μια απλή ιστορία που έπρεπε να λυθή με συνοπτικές διαδικασίες εδώ και πολύ καιρό και να μην γίνουμε ρεντίκολο στο Πανελλήνιο.Το Νοσοκομείο έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα και πρέπει σιγά σιγά να ανακάμψει. Χρειάζετε διοίκηση με αποφασιστηκότητα και δυνατή να είναι αταλάντευτη και οταν χρεάζετε να κτυπά το χέρι στο τραπέζι. Να καταλάβει επίσης οτι δεν γίνετε ομελέτα χωρις να σπάσης αυγά! Έχει πολύ, πολύ δουλειά και οποιος δεν γουστάρει να συμμετάσχει, να κάτση στην μπάντα. Αρκετά.
Παπασταματάκης Γεώργιος
χειρουργός
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας