Φόβοι ότι πίσω από το εμπόριο αλογίσιου κρέατος στην Ευρώπη βρίσκεται η ιταλική και η πολωνική μαφία μαζί με εγκληματικές οργανώσεις από τη Ρωσία και τις βαλτικές χώρες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Daily Mail», η μαφία της Ιταλίας και της Πολωνίας έχουν δημιουργήσει μια «εγκληματική συνωμοσία ύψους εκατομμυρίων λιρών», πιέζοντας υπαλλήλους σφαγείων να πιστοποιούν σαν μοσχαρίσιο το κρέας αλόγου.
Στο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται επίσης ρωσικές συμμορίες και εγκληματίες στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Πάντως, μετά το σάλο που προκλήθηκε σε όλη την Ευρώπη από το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου η πολύ γνωστή βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ TESCO παραδέχεται σήμερα, όπως αναφέρει η «Daily Mail», ότι ο κιμάς κατεψυγμένου κρέατος που διοχέτευε σε αλυσίδες λιανικής ήταν έως και 100% από κρέας αλόγου!
Ηδη, επτά αλυσίδες λιανικής έχουν αποσύρει κατεψυγμένα προϊόντα με κιμά της σουηδικής Findus ( έχει την έδρα της εκεί) και της γαλλικής Comigel, μετά τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί από αναφορές για «άφιξη» κατεψυγμένων με κρέας αλόγου στη χώρα.
Τα άλογα που σφάζονταν στη Ρουμανία, το κρέας των οποίων επεξεργαζόταν από την Comigel και τροφοδοτούσαν Ευρώπη και Βρετανία, εντείνει τους φόβους για διατροφικό σκάνδαλο και σημαίνει συναγερμό για τις υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης.
Οι διαστάσεις του σκανδάλου εγείρουν θέμα αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών στην Ε.Ε.
Το θέμα έχει ήδη αντίκτυπο στους διανομείς στη Βρετανία, τη Γαλλία ,τη Σουηδία ,την Ιρλανδία και την Ρουμανία.
Ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Tim Smith, ζήτησε συγγνώμη στους πελάτες για λογαριασμό της εταιρείας.
Διατροφικό σκάνδαλο και «πόλεμος» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο εντοπισμός κρέατος αλόγου σε κατεψυγμένα λαζάνια βρετανικής εταιρείας έχει ήδη προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εμπλέκονται στην παραγωγή των επίμαχων σκευασμάτων, που αποσύρθηκαν άρον- άρον από την αγορά.
Ο αρμόδιος Ε. Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε: «από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Άρα δε μιλάμε για διατροφικό σκάνδαλο, τουλάχιστον προς το παρόν. Αλλά πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά όσοι ευθύνονται για απάτη ή παραπλάνηση.»
Σύμφωνα με την έρευνα των γαλλικών αρχών, το κρέας ξεκίνησε από σφαγείο της Ρουμανίας και μέσω εμπόρων από Κύπρο και Ολλανδία, έφτασε στο εργοστάσιο της γαλλικής Comigel στο Λουξεμβούργο. Από εκεί στις συσκευασίες της Findus.
Οι αναφορές για προέλευση του κρέατος από τη Ρουμανία προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση της ρουμανικής κυβέρνησης και έκτακτη συνάντηση του Ρουμάνου υπουργού γεωργίας με τον ευρωπαίο επίτροπο για αγροτικά θέματα.
Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, δήλωσε: «προφανώς, με εξοργίζει η τάση να ρίχνουμε τις ευθύνες όσο πιο μακριά γίνεται, ενάντια στα νέα μέλη της Ένωσης, ενάντια στα κράτη που δεν έχουν ισχυρές δημόσιες σχέσεις»
Τη σφοδρή αντίδραση της ρουμανικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι αναφορές του βρετανού Υπουργού Περιβάλλοντος, Ουόεν Πάτερσον, ότι μια «διεθνής συνωμοσία» βρίσκεται πίσω από την αντικατάσταση βόειου κρέατος με κρέας αλόγου.
Η ρουμανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι οι έλεγχοι που διεξήγαγε στα δύο σφαγεία που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, απέδειξε ότι λειτουργούν με βάση όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ότι η «μετατροπή» του κρέατος αλόγου σε βοδινό δεν έγινε από ρουμανικές εταιρείες.
Στη Ρουμανία οι εξαγωγές κρέατος αλόγου αγγίζουν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Κρασιά-μαϊμού στα ράφια της βρετανικής αλυσίδας Tesco το 2010
Ένα μίνι σκάνδαλο με φθηνά κρασιά που «μεταμφιέστηκαν» μυστηριωδώς σε εκλεκτές ποικιλίες και πωλήθηκαν στην ανάλογη τιμή, ξέσπασε εν μέσω θέρους και το 2010 στη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων της Βρετανίας.
Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν τα γνωστά σούπερ-μάρκετ Tesco τα οποία παραδέχθηκαν ότι εμπορεύθηκαν –εν αγνοία τους- «πλαστό» κρασί και ζήτησαν συγγνώμη από τους καταναλωτές.
Την υπόθεση έφερε στην επιφάνεια ένας υποψιασμένος πελάτης με σημαντικές γνώσεις από το χώρο της οινοποιίας, ο οποίος αφού αγόρασε… φύκια για μεταξωτές κορδέλες, σήμανε συναγερμό.
Ο Ντάνι ΜακΓκοβαν αγόρασε στην τιμή έκπληξη των 17 ευρώ το ένα, αντί 6 ευρώ, δύο μπουκάλια κρασί της γαλλικής ποικιλίας Jadot Pouilly-Fuisse.
Όταν πήγε στο σπίτι του ωστόσο, ο 43χρονος Βρετανός διαπίστωσε ότι αντί για το φίνο λευκό κρασί Βουργουνδίας που είχε αγοράσει, το απόκτημα του ήταν ένα φθηνό κακέκτυπο. «Ξέρω πολύ καλά να ξεχωρίζω το κρασί που πίνω και φυσικά δεν ήταν αυτό που περίμενα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι «επιτήδειοι» είχαν βγάλει φωτοτυπία και την ετικέτα του γνήσιου Pouilly-Fuisse.
Παραπονέθηκε άμεσα στο κατάστημα Tesco της γειτονιάς του και οι αρμόδιοι του είπαν να επικοινωνήσει με τους εισαγωγείς, καθώς το κρασί δεν ήταν προϊόν του καταστήματος.
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=256733