Για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι ένα νοσοκομείο λειτουργεί σε οριακό σημείο, θα πρέπει να το επισκεφθείς σε ημέρα εφημερίας. Τότε η κατάσταση ξεδιαλύνει και τα προβλήματα έρχονται στην επιφάνεια. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» εντάχθηκε στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ το 2011. Σήμερα, καλείται να εξυπηρετήσει 1000 άτομα ανά εφημερία. «Η πληρότητα του νοσοκομείου μας πλέον αγγίζει το 130%» υποστηρίζει ο διοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Λαμπίρης ενώ η πληρότητα το κοντινό 2011 βρισκόταν στο 108% . «Σκεφτείτε ότι το καρδιολογικό μας τμήμα πλέον αγγίζει το 150%» προσθέτει ο κ. Λαμπίρης. Παράλληλα, τα χειρουργεία αυξήθηκαν κατά 26% το 2012 και 17% το 2011. Το πρόγραμμα των χειρούργων είναι ασφυκτικά γεμάτο και οι μεταθέσεις ημερομηνιών συμβαίνει συχνά ταλαιπωρώντας ακόμη περισσότερο τους ασθενείς.
Όπως αντιλαμβάνεστε, οι σχεδόν 600 κλίνες του νοσοκομείου φαντάζουν πολύ λίγες για να καλύψουν την αυξημένη εισροή ασθενών λόγω κρίσης. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, τα ράντζα έχουν επιστρέψει στους διαδρόμους εδώ και αρκετούς μήνες. Καθημερινά πάνω από 100 ράντζα-φορεία βρίσκονται στους διαδρόμους, χειρουργικές αίθουσες δεν λειτουργούν, ενώ κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά. Πλέον, λειτουργούν μόλις 17 από 27 κρεβάτια ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) ενώ κινδυνεύουν να κλείσουν άλλα 5, καθώς λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών και των νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί για αυτή τη δουλειά. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι θα βρεθεί σύντομα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα ενώ για τα ράντζα επιρρίπτει ευθύνες στους γιατρούς οι οποίοι «κάνουν λανθασμένη εκτίμηση των περιστατικών που χρήζουν εισαγωγής».
«7 από τα 14 χειρουργεία είναι κλειστά αλλά τα χειρότερα τα βλέπουμε στις εφημερίες» επισημαίνει ο Μιχάλης Ρίζος γιατρός του νοσοκομείου και εκπρόσωπος των εργαζομένων. «Κάποιες μέρες φτάνουμε και τα 120 ράντζα σε μια εφημερία. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το μεγάλο κύμα προσέλευσης». Παράλληλα, οι συμβάσεις 200-250 εργαζομένων λήγουν τις επόμενες εβδομάδες. Αν δεν ανανεωθούν, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως θα δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου.
Το παράδοξο είναι ότι τα οικονομικά του νοσοκομείου παρουσιάζουν πολύ καλή εικόνα. Παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο μπήκε το 2011 στις εφημερίες, το «Αττικόν» εξακολουθεί να έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό. Από τα 88 εκ ευρώ στα οποία ανήλθαν τα έξοδα για το 2009, έφτασαν τα 95 εκ ευρώ το 2011, κυρίως λόγω των υπερωριών-βαρδιών που κόστισαν στο νοσοκομείο 4.5 εκατομμύρια ευρώ. Στις προμήθειες υπήρξε αισθητή μείωση κατά 5 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς το νοσοκομείο παραμένουν υψηλές φτάνοντας για το 2012 τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: http://www.skai.gr/