«Μπαρκάρουν» … οι Παριανοί για την υγεία τους!

Περισσότεροι από 350 παριανοί και αντιπαριώτες αναχωρούν από την Πάρο, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου για να βρίσκονται το πρωί της Δευτέρας έξω από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας των νησιών τους.
Στην 11μελή αντιπροσωπεία, που θα συναντηθεί με τον κ. Λυκουρέντζο, συμμετέχουν οι δήμαρχοι της Πάρου και της Αντιπάρου, εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας, πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.
Στο υπουργό θα παραδοθεί υπόμνημα διαμαρτυρίας, το οποίο υπογράφουν 6.500 μόνιμοι κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου μεταξύ των οποίων και πολίτες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά τη συνάντηση οι συγκεντρωμένοι, πλαισιωμένοι και από παριανούς της Αθήνας, θα κατευθυνθούν στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να παραδώσουν ενημερωτική επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κ. Σουλτς καθώς και αντίγραφο του υπομνήματος με τις υπογραφές.
Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων θα επισκεφθεί τα γραφεία των κομμάτων στη Βουλή, τα οποία και θα ενημερώσει για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η πρωτοβάθμια δημόσια περίθαλψη στα νησιά μας.
Υπενθυμίζεται, ότι, εδώ και δύο χρόνια, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων δεν έχουν καλυφθεί οργανικές θέσεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων, όπως αυτή του παιδιάτρου, του καρδιολόγου, του γυναικολόγου, του ορθοπεδικού και γιατρών γενικής ιατρικής.
Επίσης είναι κενή η θέση της μαίας και θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ στο ΕΚΑΒ είναι καλυμμένες οι 5 από τις 11 θέσεις που προβλέπονται, με αποτέλεσμα να μην γίνονται βάρδιες σε 24ωρη βάση.
Αίτημα του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πάρου και της Αντιπάρου είναι η κάλυψη των κενών του Κέντρου Υγείας να γίνει με μόνιμους και όχι με επικουρικούς γιατρούς.
Ο επικουρικός γιατρός υπογράφει σύμβαση ενός έτους. Θα φύγει με την πρώτη ευκαιρία και θα αναζητήσει την επαγγελματική του αποκατάσταση αλλού. Και εδώ δεν πρόκειται για έναν υπάλληλο γραφείου. Πρόκειται για γιατρό που παρακολουθεί την πορεία του ασθενούς, τον οποίο θα εγκαταλείψει στην τύχη του, όταν θα έχει λήξει η σύμβασή του.

Το επιχείρημα ότι προκηρύσσονται θέσεις και δεν προσέρχονται γιατροί, μπορεί να είχε βάση πριν από μερικά χρόνια, σήμερα όμως οι συνθήκες είναι διαφορετικές.
Το υπουργείο μπορεί να προχωρήσει σε προκήρυξη οργανικών θέσεων για να διαπιστωθεί στην πράξη η προσέλευση ή μη γιατρών. Το συντονιστικό των φορέων δηλώνει ότι υπάρχει γιατρός που ενδιαφέρεται για την κάλυψη της οργανικής θέσης του ορθοπεδικού, όχι όμως για τη θέση του επικουρικού. Και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα βρεθούν και άλλοι γιατροί ειδικοτήτων εάν προκηρυχθεί η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Κέντρου Υγείας.
Και επιτέλους, εάν υπάρξει πρόβλημα, ας δοθούν κίνητρα, με βάση τη συνταγματική διάταξη περί νησιωτικότητας. Ας κατανοήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα κέντρα υγείας της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα κέντρα υγείας των νησιών που συχνά αποκλείονται για μέρες εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Πώς θα αντιμετωπισθεί το έκτακτο περιστατικό χωρίς γιατρούς;
Είναι δυνατόν να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας χωρίς νοσηλεύτριες;
Είναι δυνατόν ο γυναικολόγος να εξετάζει γυναίκες χωρίς την παρουσία μαίας και μάλιστα σε σκουριασμένη γυναικολογική καρέκλα;
Είναι δυνατόν, όταν αποχωρεί για λόγους συνταξιοδότησης παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό οι θέσεις τους να καταργούνται;
Ήδη καταργήθηκε η θέση της Φυσικοθεραπεύτριας μετά τη συνταξιοδότησή της.

Το συντονιστικό των φορέων προτείνει στον υπουργό:
1. Να αποσπαστεί άμεσα παιδίατρος από νοσοκομείο της Αθήνας μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Είναι ντροπή 2500 παιδιά της Πάρου και της Αντιπάρου να στερούνται παιδίατρου. Είναι ντροπή να έρχονται στο νησί «οι γιατροί του κόσμου» για να εμβολιάζουν παιδιά.
2. Άμεση απόσπαση μαίας και νοσηλευτικού προσωπικού.
3. Άμεση απόσπαση προσωπικού για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση.
4. Χαλάρωση των μέτρων για την προμήθεια ιατρικού υλικού. Χρειάστηκε να ταξιδέψει ασθενής στη γειτονική Νάξο για μια ακτινογραφία. Σύλλογος της Πάρου προμήθευσε με φιλμ το ακτινολογικό για να βγαίνουν ακτινογραφίες. Δημοτικός σύμβουλος διέθεσε 3.000 ευρώ για την αγορά ανταλλακτικού υπερηχογράφου, επειδή το μηχάνημα δεν λειτουργούσε για μήνες.
Η προσφορά της Πάρου στη δημόσια υγεία

Το κτίριο που στεγάζει το Κέντρο Υγείας κατασκευάστηκε με χρήματα αποκλειστικά των παριανών μέσω ιδρύματος που λειτουργεί στην Πάρο.
Το ίδιο ίδρυμα μέχρι πρόσφατα αγόραζε εξοπλισμό που είχε ανάγκη το Κέντρο Υγείας και πριν από 6 χρόνια αγόρασε υγειονομικό αεροσκάφος για να μεταφέρει ασθενείς στην Αθήνα, με πρόθεση να ανακουφίσει και το κράτος από δαπάνες που θα μπορούσε να τις διαθέσει για να καλύψει άλλες ανάγκες περιορίζοντας και τις αλόγιστες σπατάλες από κάποια κυκλώματα.
Π.χ. διαθέτουμε υγειονομικό αεροσκάφος που θα μπορούσε να καλύψει άνετα την Πάρο, την Αντίπαρο και τη γειτονική μας Νάξο με σύγχρονο και πολιτισμένο τρόπο και η πολιτεία προτιμά να ξοδεύει πάνω από 500.000 ευρώ το χρόνο για θαλάσσιες μεταφορές τριτοκοσμικά με ιδιωτικό σκάφος, έχοντας ανοίξει την όρεξη και σε άλλους ιδιώτες που επιδιώκουν συμμετοχή στην πλούσια πίττα, που τους παρέχουν κάποιοι. Επίσης θα μπορούσαν να περιοριστούν οι μεταφορές με ελικόπτερα που κοστίζουν πάρα πολύ, εάν το αεροσκάφος που διαθέτουμε είχε αξιοποιηθεί.

Για το συντονιστικό των φορέων της Πάρου και της Αντιπάρου
Κώστας Αργουζής
Πρώην δήμαρχος Πάρου

http://www.left.gr/article.php?id=23810

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *