Στην πρόταση του για την ίδρυση στην Κρήτη Κέντρου έρευνας, διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια, επανέρχεται ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέξης Κοκολάκης, με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη, τα Μέλη Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, την οποία κοινοποιεί και στους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Στην επιστολή του ο κ.Κοκολάκης αναφέρει:
«Στις 30/7/12 κατέθεσα στην Περιφέρεια Κρήτης αναπτυξιακή καινοτόμα πρόταση για την ίδρυση κέντρου έρευνας, διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια. Σχεδόν πέντε μήνες αργότερα, στις 17/12/12 κλήθηκα από την Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης να τους παρουσιάσω την πρόταση μου όπως και έπραξα.
Στη συνάντηση αυτή παρουσίασα επίσης γνωμοδοτήσεις ειδικών της Ελληνικής και Διεθνούς επιστημονικής κοινότητας:
– Jean-Pierre Gerard, Καθηγητής Ογκολογίας, Γενικός Διευθυντής κέντρου θεραπείας πρωτονίων Antoine Lacassagne, Νίκαια, Γαλλία.
– Paul Lecoq, Δρ ανώτερος φυσικός του CERN, ειδικός Ιατρικής Απεικόνισης με PET, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.
– Robert Miller, Καθηγητής Ογκολογίας, Αντιπρόεδρος Ογκολογικής Κλινικής Mayo, διευθυντής κλινικού ερευνητικού προγράμματος για τη θεραπεία με πρωτόνια (Η.Π.Α).
– Roberto Orecchia, Καθηγητής Ογκολογίας, ειδικός σωματιδιακής θεραπείας, διευθυντής κέντρου θεραπείας πρωτονίων CNAO, Παβία, Ιταλία και συντονιστής του προγράμματος ULICE (Union of Light Ion Centres in Europe, Ένωση Ευρωπαϊκών Κέντρων Ελαφρών Ιόντων).
– Marco Silari, Δρ ανώτερος φυσικός του CERN, ειδικός τεχνολογίας ιατρικών επιταχυντών, πρώην Τεχνικός συντονιστής κέντρου θεραπείας πρωτονίων CNAO, Παβία, Ιταλία.
– Σωτήριο Χαρισόπουλο, Δρ ειδικός τεχνολογίας επιταχυντών, Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Διευθυντής Ινστιτούτου TANDEM (Δημόκριτος) και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ στη Βιέννη (Αυστρία).
Οι προαναφερθέντες επιστήμονες έχουν δηλώσει εγγράφως την πλήρη και αμέριστη υποστήριξη τους για την υλοποίηση της πρότασης στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα.
Στη συνάντηση αυτή παρουσίασα επίσης την απαντητική επιστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο είχα ενημερώσει για την πρόταση που κατέθεσα, με ημερομηνία 1/11/12. Στην απαντητική επιστολή το Υπουργείο αναφέρει ότι εξέτασε την πρότασή μου και συμφωνεί ότι πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των υποδομών Έρευνας και Τεχνολογίας για την Κρήτη και να συνεισφέρει στην Ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Επισημαίνει ότι η συμμετοχή του δικτύου CERN-HERMES σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αποτελεί εχέγγυο για την επιστημονική τεκμηρίωση της πρότασης και την ουσιαστική συνεισφορά της στην προώθηση της έρευνας για τη χώρα.
Προτείνει να συνεργαστούμε με τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές στο πλαίσιο του σχεδιασμού των παρεμβάσεων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 προκειμένου η πρόταση αυτή να περιληφθεί στο σχεδιασμό τους και περιμένουν με ενδιαφέρον συγκεκριμένη πρόταση για το σχήμα χρηματοδότησης του εγχειρήματος.
Η Εκτελεστική Επιτροπή συμφώνησε να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης και κρίθηκε σκόπιμο να γίνει συνάντηση με τους ειδικούς της Ιατρικής κοινότητας Κρήτης ώστε να ενημερωθούν λεπτομερώς. Άμεσα, επικοινώνησα με τους ειδικούς στη θεραπεία του καρκίνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τους αξιότιμους κάτωθι κυρίους:
Β. Γεωργούλια, Καθηγητή Παθ. Ογκολογίας και διευθυντή Ογκολογικής Κλινικής Παν/μίου
Κρήτης,
Ι. Δαμηλάκη, Αν. Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής, Διευθυντή Τμήματος Ιατρικής Φυσικής
Παν/μίου Κρήτης,
Χ. Λιονή, Καθηγητή Γεν. Ιατρικής, Διευθυντή Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής
Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης,
Δ. Μαυρουδή, Καθηγητή Παθ. Ογκολογίας, Κλινικής Παν/μίου Κρήτης.
Λόγω των πολλών υποχρεώσεων των καθηγητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν ήταν εφικτή συνάντηση σε κοινή ημερομηνία στην Περιφέρεια Κρήτης. Γι’ αυτό τους έστειλα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την πρόταση μου να τη μελετήσουν. Στις 24/1/13 καταφέραμε να συναντηθούμε και να τους παρουσιάσω την πρόταση στην Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ακολούθως τους ζήτησα να κρίνουν και να γνωμοδοτήσουν εγγράφως σχετικά με το περιεχόμενο της και αυτοί, ως ειδικοί στο αντικείμενο, την χαρακτήρισαν ως Καινοτόμο Κέντρο Αριστείας και Έρευνας.
Σήμερα 1/2/13 έλαβα υπογεγραμμένη από τους προαναφερθέντες καθηγητές την έκθεση-γνωμοδότηση της πρότασης μου, την οποία και σας προωθώ.
Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι,
Εάν συμφωνείτε με την γνωμοδότηση των ειδικών και δεν έχετε κάποια αντίρρηση η κώλυμα σχετικά με την αναγκαιότητα της υλοποίησης της πρότασης και τα οφέλη για όλους τους Έλληνες, προτείνω να έρθει σύντομα το θέμα προς ψήφιση σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην συνεδρίαση αυτή μπορώ να σας παρουσιάσω ρισσότερες λεπτομέρειες και επίσης αν κρίνετε σκόπιμο μπορούν να παρευρεθούν μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας ορισμένοι ειδικοί του δικτύου CERN-HERMES και της Ιατρικής κοινότητας της Κρήτης, για την πλήρη ενημέρωση όλων.
Συγχρόνως, όπως σας έχω ήδη αναφέρει τόσο στην πρόταση όσο και σε προηγούμενη επιστολή στις 21/12/12, θεωρώ ότι η Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Εκτελεστική Επιτροπή η οποία χειρίζεται τους πόρους της Περιφέρειας, θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να μη χαθεί αυτό το έργο από την Κρήτη και τους πολίτες της. Επειδή η πρόταση έχει λάβει δημοσιότητα και έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον και κινητικότητα από άλλες Περιφέρειες, αν πραγματικά σας ενδιαφέρει να υλοποιηθεί η πρόταση και να δημιουργηθεί το έργο στην Κρήτη, θα πρέπει η Περιφέρεια Κρήτης και η Εκτελεστική εξουσία να εντάξει στο πρόγραμμα της και να χρηματοδοτήσει μελέτη σκοπιμότητας και οικονομοτεχνική (συμπεριλαμβανομένης χωροταξικής, επιδημιολογικής κλπ), με διεθνή διαγωνισμό και με προδιαγραφές που τίθενται από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές και άμεσα να αποφασιστεί ο φορέας υλοποίησης του έργου».
http://www.cretalive.gr/