Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013 κατά τις 12:30 μ.μ. στη θέση Χερονήσι πραγματοποιήθηκε η ομαλή και ασφαλής επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον, του μικρού τσακαλιού – που είχε εντοπιστεί τραυματισμένο στην περιοχή προστασίας του υγροτόπου Μουστού πριν 2 μήνες – και τριών γερακίνων. Μετά τη θεραπεία που δέχθηκαν στο κέντρο περίθαλψης του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ ήταν πλέον έτοιμα να επιστρέψουν στη φύση, γεγονός που πραγματοποιήθηκε με ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης.
Πλήθος κόσμου, που περιελάμβανε περίπου εξακόσια άτομα (εκατοντάδες μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τα Δημοτικά Σχολεία του Άστρους, Βερβένων, Αγίου Ανδρέα, Τυρού, Λεωνιδίου, από τα Γυμνάσια του Αγίου Ανδρέα και Τυρού, από το ΕΠΑΛ Άστρους και δεκάδες ντόπιους κατοίκους, τον Δήμαρχο και Αντιδημάρχους και άλλους εκπρόσωπους του Δήμου Β. Κυνουρίας), ανταποκρίθηκε ένθερμα στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης και συμμετείχε με πολύ ενθουσιασμό στη διαδικασία επανένταξης στη φύση των τεσσάρων αυτών ζώων που ανήκουν σε δύο σημαντικά είδη της άγριας πανίδας της προστατευόμενης περιοχής. Πολύ ενθαρρυντικό σημάδι του βαθμού της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μικρών μας φίλων, ήταν το πλήθος των παιδιών και ο τρόπος συμπεριφοράς τους στη μοναδική αυτή εμπειρία της απελευθέρωσης. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που υπεδείχθησαν από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, τον Φορέα Διαχείρισης και την ΑΝΙΜΑ, παρακολούθησαν σιωπηλά, με σεβασμό και ενθουσιασμό τη διαδικασία της απελευθέρωσης των υπέροχων αυτών ζώων. Οι απελευθερώσεις έγιναν από το προσωπικό της ΑΝΙΜΑ, με την ενεργό συμμετοχή του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης και τεσσάρων μαθητών που επιλέχθηκαν τυχαία μετά από κλήρωση.
Κατά τη διάρκεια της προσμονής για αυτό το σημαντικό και πρωτόγνωρο για την περιοχή γεγονός για την περιοχή μας, ο Φορέας Διαχείρισης ενημέρωσε τα παιδιά (ανά ομάδες των 30 ατόμων) για τη μεγάλη οικολογική αξία της προστατευόμενης περιοχής και τον ρόλο του Φορέα Διαχείρισης σε αυτήν, τα σημαντικά είδη πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενεί και κάποιες ειδικές πληροφορίες για τα είδη άγριας πανίδας που θα συναντούσαν από κοντά (το τσακάλι και τη γερακίνα). Στη συνέχεια, ο Φορέας Διαχείρισης μοίρασε φυλλάδια που παρείχαν χρήσιμες οδηγίες για την τήρηση ορθής συμπεριφοράς στην προστατευόμενη περιοχή με σκοπό τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς της και δώρισε δεκάδες αναμνηστικά προϊόντα (καπέλα, τσάντες, κούπες, σημειωματάρια) σε παιδιά που επιλέχθηκαν τυχαία μέσω κλήρωσης.