Γρίπη προ των πυλών – Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Πύργου

Προ των πυλών, βρίσκεται το νέο κύμα γρίπης και το Νοσοκομείο Πύργου βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων. Οι Ηλείοι, λόγω των καλών
καιρικών συνθηκών που επικράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται πως … ξέχασαν να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο, όπως άλλωστε συνέβη βάσει των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ και στην υπόλοιπη χώρα.

Μόλις ένας στους δέκα έχει εμβολιαστεί και πρόκειται κυρίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου (παιδιά και ηλικιωμένοι). Οι ειδικοί ωστόσο, επισημαίνουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να εμβολιαστούν και ήδη στο Νοσοκομείο Πύργου προγραμματίζεται ένα επιπλέον πρόγραμμα εμβολιασμού το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Νίκο Γαλανόπουλο, Ειδικό Παθολόγο, φέτος, ίσως λόγω και της δημοσιονομικής κρίσης, εμβολιάστηκε σχετικά μικρότερος αριθμός ατόμων απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρότι ο ΕΟΠΥΥ είχε εντολή να χορηγεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δωρεάν τα αντιγριπικά εμβόλια. Επίσης ανέφερε ότι πιθανά να συντέλεσε και το γεγονός ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου είχαμε καλές καιρικές συνθήκες. «Όμως, ακόμα και τώρα όσοι υπάγονται κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καλό θα είναι να εμβολιαστούν».

Το κύμα της γρίπης υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει έως το Μάρτιο γι αυτό και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους πολίτες. Όπως σημειώνει, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

1.Ο έγκαιρος εμβολιασμός, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

2.Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

3.Η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, που θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, όταν υπάρχει σαφής κλινική υποψία γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα στελέχη που κυκλοφορούν καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013.

Γρίπη και συμπτώματα

Ο κ. Γαλανόπουλος μιλώντας για την γρίπη, επισήμανε ότι αυτή οφείλεται σε ιό και κατά βάση διακρίνεται σε τρείς τύπους, τον Α, τον Β, και τον C. «Τελευταία έχουν απομονωθεί μεταλλαγμένοι ιοί της γρίπης σε διάφορα πτηνά ή ζώα τα οποία όπως είναι γνωστό έχουν μεταδώσει τον ιό σε ανθρώπους με αρκετά δυσάρεστα αποτελέσματα.

Υπάρχουν αντιγονικές μετατοπίσεις και μεταλλάξεις στους ιούς του ιού της γρίπης με αποτέλεσμα τη δημιουργία γενικότερων προβλημάτων ορισμένες φορές.  Ιστορικά στον 20ο αιώνα η μεγαλύτερη επιδημία ιού γρίπης εμφανίστηκε το 1918 προκαλώντας το θάνατο σε 20 εκ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στα εύκρατα κλίματα σαν τα δικά μας οι επιδημίες γρίπης εμφανίζονται συνήθως τους χειμερινούς μήνες με απότομη έναρξη.

Μετά την εμφάνιση τους πολλές φορές έχουμε κορύφωση των κρουσμάτων μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες και διαρκούν συνήθως οι επιδημίες έξι με δέκα εβδομάδες. Αναφέρεται από επιστημονικές μελέτες πως από αυτές τις επιδημίες μπορεί να προσβληθεί ένα 10 έως 20% του πληθυσμού μιας συγκεκριμένης περιοχής και σαν αποτέλεσμα αυτού να έχουμε εισαγωγές ακόμα και σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση».

Πως μεταδίδεται όμως ο ιός της γρίπης. Όπως επισημαίνει ο κ. Γαλανόπουλος, μεταδίδεται κυρίως από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού με την περίοδο επώασης έως και την έναρξη της νόσου και τη διασπορά των ιών να είναι από μια ως τρείς ημέρες και η μολυσματικότητα να διαρκεί 3-7 ημέρες.

«Κυρίως οι τύποι Α και Β χαρακτηρίζονται με απότομη εμφάνιση πυρετού που μπορεί να γίνει και υψηλός, με ρίγος, κεφαλαλγίες, γενική κακουχία, μυαλγίες, αρθραλγίες, με ξηρό βήχα και ρινική και οφθαλμική καταρροή. Οι επιπλοκές από τη γρίπη, που δεν είναι τόσο συχνές, περιλαμβάνουν την πνευμονία, ιδιαίτερα σε άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, δευτερογενή μικροβιακή πνευμονία από συγκεκριμένα μικρόβια και μικρή πνευμονία από ιό και μικρόβιο. Συνήθως επιβαρύνουν τους πάσχοντες από βρογχικό άσθμα και χρόνιες βρογχίτιδες.

Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα και μεταγριπική εγκεφαλίτιδα. Διαγνωστικά εκτός από τη γνωστή συμπτωματολογία της μπορεί να ανιχνευθεί με ανίχνευση του ιού από το φάρυγγα και τις ρινικές εκκρίσεις και μικροβιολογικά από την αύξηση ειδικών αντισωμάτων.

Συνήθως η αντιμετώπιση είναι η ανάπαυση μια δυο μέρες με παραμονή στο σπίτι, η λήξη απλών αναλγητικών, απλών αντιβηχικών (αποχρεμπτικών) σιροπιών, σκευάσματα κατά της καταρροής και αντιβιοτικά μόνο εφόσον συστηθούν μετά από εξέταση από ιατρό».

Εμβόλια- πρόληψη

Επιπλέον, ανέφερε ότι κάθε χρόνο παρασκευάζονται αντιγριπικά εμβόλια με αδρανοποιημένους ιούς τα οποία συνήθως περιέχουν τα νεότερα στελέχη ιών γρίπης τύπου Α και Β που παρέχουν 60-90% προστασία έναντι αυτών των συγκεκριμένων στελεχών. «Τα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται κάθε χρόνο σε άτομα άνω των 65 ετών και σε όσους πάσχουν από χρόνια πνευμονική, καρδιακή και νεφρική νόσο, διαβήτη και ανοσοανεπάρκεια».

Κική Κολοβέρου

http://www.ilialive.gr/i

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *