Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας από την 1η Ιανουαρίου και τα προβλήματα που ανακύπτουν από αυτό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών Κρήτης και Μακεδονίας.
Σε δηλώσεις του ο Διοκητής της ΥΠΕ Κρήτης, Αντώνης Γρηγοράκης επεσήμανε ότι και το Υπουργείο καταννοεί τα ζητήματα που ανακύπτουν με τις νέες ρυθμίσεις και εμφανίζεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως τόνισε ο κ. Γρηγοράκης , είναι το πρόβλημα με το Νοσοκομείο Νεάπολης, το “Διαλυνάκειο” το οποίο αν ενταχθεί στο νέο νόμο κινδυνεύει να απωλέσει τεράστια ποσά από δωρεά (δείτε εδώ) ενώ δεν πρόκειται να κατασκευαστεί και το σχεδιαζόμενο Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων.
Ο Διοκητής της ΥΠΕ Κρήτης υπογράμμισε πάντως ότι με βάση και τις δεσμεύσεις του Υπουργού, το θέμα αναμένεται να λυθεί σύντομα
Δήλωση Δερμιτζάκη
Σε δήλωση του για το θέμα ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης αναφέρει:
“Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τη μνημονιακή πολιτική της συρρίκνωσης των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας προχώρησε στην συγχώνευση όλων των νοσοκομείων του νομού. Ρητά και ξεκάθαρα ο μόνος στόχος τους είναι η διευκόλυνση της παραχώρησης μεγάλου μέρους της δημόσιας υγείας σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Με την προχειρότητα που χαρακτηρίζει και τις άλλες ενέργειές τους, προχώρησαν στις συγχωνεύσεις χωρίς να έχουν αντιμετωπίσει μια σειρά από λειτουργικά προβλήματα τα οποία η συγχώνευση υποτίθεται πως θα έλυνε. Η σύγχυση και οι δυσλειτουργίες θα προκαλέσουν πρόσθετη υποβάθμιση στην ήδη προβληματική λειτουργία των νοσοκομείων. Αυτό δείχνει με σαφήνεια ότι στόχος δεν είναι κανένας εξορθολογισμός ή εξοικονόμηση σπατάλης αλλά η διευκόλυνση της διάλυσης των δομών υγείας.
Με την άρνησή τους να καλύψουν τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και με την υποχρηματοδότηση μεθοδεύουν την εκχώρηση πολλών λειτουργιών και υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα με τεράστια επιβάρυνση του προϋπολογισμού και των ασθενών. Η αποδυνάμωση των συνδιοικούμενων νοσοκομείων θα οδηγήσει και σε κατάργηση πολλών παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην περίπτωση του Διαλυνάκειου νοσοκομείου Νεάπολης που παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις δεν εξαιρέθηκε από τη συγχώνευση με συνέπεια τα κληροδοτήματα αλλά και η αναπτυξιακή του προοπτική να κινδυνεύει.
Καλούμε όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς του νομού μας καθώς και όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε επαγρύπνηση για να αποτρέψουν τις εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις που σχεδιάζονται και να προστατέψουν το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, ιδίως σήμερα που η κοινωνία μας πλήττεται από την άγρια λεηλασία των εισοδημάτων της και την ανεργία και ο ρόλος του Δημόσιου Νοσοκομείου γίνεται καθοριστικός για την επιβίωση”.
http://www.cretalive.gr/