Την άγουσα προς την έξοδο από το δημόσιο τομέα όπου για χρόνια υπηρετούσαν σαν υπάλληλοι είδαν προχθές δέκα έξι άτομα της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας με επίσημο έγγραφο που τους παραδόθηκε. Υπάλληλοι εργατικοί και φιλότιμοι στην πλειονότητά τους βλέπουν το φάσμα της ανεργίας στα πενήντα τόσα χρόνια τους και τους περιλούζει κρύος ιδρώτας. Τι θα απογίνουν άραγε με μικρά παιδιά και άνεργη γυναίκα, τώρα που το υπουργείο τούς θέτει σε καθεστώς προσωρινής διαθεσιμότητας και είναι πλέον ή βέβαιο πως σε ένα χρόνο θα διαγραφούν από τις μισθοδοτούμενες καταστάσεις του δημοσίου;
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και το βιώνουν όχι μόνο οι άμεσα θιγόμενοι αλλά και όλος ο οικογενειακός και κοινωνικός τους περίγυρος. Ο απολύσεις και η ανεργία σαρώνουν τα πάντα στο διάβα τους και δεν αποτελούν φιλολογική συζήτηση των τηλεπαραθύρων.
Απέναντι σε αυτήν τη φρικτή πραγματικότητα δεν ξέρουμε πως αντιδρά η αρμόδια Περιφέρεια, που την αφορά άμεσα η υπόθεση, δεδομένου ότι συνολικά οι απολύσεις στην επικράτειά της ανέρχονται στις τριάντα εννέα.
Η κυβέρνηση, μας λένε, προσπαθεί να καλύψει τις απαιτήσεις αυτές όσο αποτελεσματικότερα επιτρέπουν οι ειδικές συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η χώρα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα μια σειρά από προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, τα οποία θα καλύπτουν συνολικά 350.000 άτομα.
Τούτο, βέβαια, δεν είναι η «συνταγή» που χρειάζεται ο τόπος. Δεν αρκούν παρεμβάσεις που να αποτρέπουν την ακόμη μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να αντιστραφεί επιτέλους η πορεία στην οποία βρισκόμαστε εδώ και τρία χρόνια. Αν αυτό δεν γίνει, τα όποια και όσα προγράμματα θα αποτελούν φιλότιμες προσπάθειες, που όμως δεν θα είναι σε θέση να μας βγάλουν από το τέλμα.
Μοναδική ελπίδα είναι να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία της ανάκαμψης και να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Και, μάλιστα, το ταχύτερο δυνατό. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο τα αδιέξοδα που της δημιουργεί η περιθωριοποίηση όλο και μεγαλύτερων τμημάτων της.
Οι ίδιοι
Παραμένουν στη θέση τους με απόφαση Τατούλη οι τρεις θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Νικολάκου, Παπαφωτίου και Πουλάς. Η κ. Νικολάκου επί πλέον διατηρεί τη θέση της ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Να μην κλείσει
Έντονες παραμένουν οι αντιδράσεις στο Λεωνίδιο για το κλείσιμο της εκεί ΔΟΥ και τη συγχώνευσή της με τη ΔΟΥ Παραλίου Αστρους. Η ΔΟΥ Λεωνιδίου τελεί υπό κατάληψη από πολίτες και κατοίκους της Νότιας Κυνουρίας με επί κεφαλής το δήμαρχο Γιάννη Μαρνέρη και το δημοτικό συμβούλιο.
Προς τούτο οι Περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας και Βαγγέλης Γούργαρης ζητούν όπως στην πρώτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο να μπει στην Ημερήσια Διάταξη θέμα για το κλείσιμο Δημοσίων Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και ειδικότερα να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση ώστε να μην κλείσει η Δ.Ο.Υ. Λεωνιδίου του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.
Αγανακτεί
Την αγανάκτησή του εκφράζει ο δημοτικός σύμβουλος και γιατρός κ. Κ. Τζιούμης για το δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος (κυριακάτικη έκδοση, 13.1.2013), «η διατύπωση του οποίου οδηγεί εκ πρώτης όψεως στο συμπέρασμα ότι ελέγχομαι από το ΣΔΟΕ για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ως στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης». Κατόπιν αυτού ο κ. Τζιούμης, αφού επιβεβαιώνει ότι το ΣΔΟΕ έχει πραγματοποιήσει έλεγχο στο ιατρείο του, ως ελεύθερου επαγγελματία καταλήγει αναφέροντας ότι «στο σχετικό πόρισμα δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των συνολικών καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων, δηλαδή οι καταθέσεις μου καλύπτονται πλήρως από τις φορολογικές μου δηλώσεις». Κατόπιν αυτού θεωρεί ως κακόβουλη εμπλοκή του ονόματός του στο εν λόγω άρθρο, με το οποίο προσβάλλεται βάναυσα η τιμή και η υπόληψή του ως ενεργού πολίτη, καταξιωμένου ελεύθερου επαγγελματία και οικογενειάρχη και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του κατά παντός υπαιτίου για την αποκατάσταση της προσβολής της προσωπικότητάς του.
Έλεγχος παντού
Για το ίδιο θέμα, όπου η εφημερίδα Έθνος εμπλέκει και το γιατρό και νυν διευθυντή του νοσοκομείου Κορίνθου κ. Λαουδιά, ο τελευταίος δήλωσε στην στήλη αυτή: «Καλώς το ΣΔΟΕ ενεργεί, όταν γίνεται ανώνυμη καταγγελία, αφού περί αυτού πρόκειται. Δεν με αφορούν τα γραφόμενα, γιατί δεν έχω να κρύψω κάτι. Έδωσα όλα τα στοιχεία αρμοδίως και απαιτώ να γίνει έλεγχος σε όλα. Είμαι της γνώμης να ελεγχθούν οι πάντες και να υπάρξει διαφάνεια παντού. Επί τέλους να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».
Αυθαίρετα
Η διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή 1.047 αυθαιρέτων κτισμάτων, που δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με το νόμο 4014/11 και έχει δημιουργήσει μια βάση δεδομένων, με την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μπορούν να τα εντοπίσουν με ευκολία πάνω στους χάρτες.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από το σύνολο των 1.047 αυθαιρέτων κτισμάτων τα 473 καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα 315 στη Δυτική Ελλάδα και τα 259 στην Περιφέρεια Ιονίου, ενώ 880 από αυτά βρίσκονται σε αιγιαλούς και παραλίες και 167 εντός δασών.
Πρώτος στη λίστα με τα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκεται ο Δήμος Ευρώτα Λακωνίας, με ένα σύνολο 136, από τα οποία τα 125 είναι σε αιγιαλούς και τα 11 σε δάση.
Επιστροφή Ρέππα;
Ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι συζητήσεις εντός του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν διαφορετικά από την ηγεσία, ότι η τυφλή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ αλλά το αντίθετο, και γι αυτό, στελέχη του δεν συμφωνούν όπως λένε με την αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους προτείνοντας να εγκαταλειφθεί το μοντέλο της ρήξης με τον κ. Τσίπρα. «Είναι δυνατόν, να θέλουμε να λεγόμαστε αριστερό κόμμα, όταν συγκρουόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα βρίσκουμε με τη ΝΔ»; υποστηρίζουν ορισμένοι ενώ πληθαίνουν και δημοσιεύματα που δείχνουν ότι παρόμοιες απόψεις εκφράζουν κορυφαία στελέχη όπως η Φ. Γεννηματά, η ο κ. Ρέππας που για παράδειγμα πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να κατακερματιστεί ο χώρος της αριστεράς, αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να ελπίζει και αύριο στις συμμαχίες του. Πηγή: egiakoumis.com
Πρόβα υποψηφιότητας
Η προ ημερών παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου στην Τρίπολη για την 2η Παμπελοποννησιακή Συνδιάσκεψη του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου ερμηνεύθηκε από πολλούς στην αρκαδική πρωτεύουσα ως… πρόβα του βουλευτή της Β’ Αθηνών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σημειώνεται, ότι ο στενός συνεργάτης του Ν. Μιχαλολιάκου έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, δραστηριοποιείται έντονα το τελευταίο διάστημα με επισκέψεις και εξορμήσεις, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο επέλεξε την Αρκαδία για να κάνει τον γάμο του…Πηγή:Parapolitika.gr
Χαμογελάτε
Ο τελευταίος καυγάς με την γυναίκα μου ήταν δικό μου λάθος.
Με ρώτησε: «Τι έχει η τηλεόραση»;
Και εγώ απάντησα : «Σκόνη»