Nέο καθεστώς ισχύει για τα εισοδήματα του 2013 σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που δικαιολογούν έξοδα στις φορολογικές δηλώσεις.
Αφαιρούνται από τη λίστα προϊόντα και υπηρεσίες που απορροφούν μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού και γίνεται προσθήκη άλλων.
«Παγίδες» κρύβει φέτος το μέτρο των αποδείξεων, που μπορεί να οδηγήσουν στην πληρωμή έξτρα φόρου 22% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κι αυτό γιατί στη νέα «λίστα» της Εφορίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα για το ποιες αποδείξεις «περνάνε» και ποιες όχι.
«Αχρηστες» θα είναι φέτος οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η Εφορία.
Πρόκειται για προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία… απορροφούν μεγάλο μέρος του ετήσιου οικογενειακού προϋπολογισμού.
Επίσης δεν θα «μετράνε» οι αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία ή τα παιδιά του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Πλέον μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, οι πρόσθετες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία σε σχέση με το ισχύον καθεστώς θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.
Επίσης όσοι κάνουν ταξίδια σε χώρες της ΕΕ. Θα μπορούν να κρατούν τις αποδείξεις και να τις προσθέτουν σε αυτές που συλλέγουν εντός των… συνόρων.
Πιο αναλυτικά, με τη νέα ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου για τη συλλογή αποδείξεων, η οποία αφορά τα εισοδήματα του 2013, αλλάζουν τα εξής:
- Επιβάλλεται φορολογική «ποινή» 22% σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.
Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικού ύψους 7.500 ευρώ. Στην περίπτωση που συλλέξει λιγότερες αποδείξεις, για παράδειγμα 5.000 ευρώ, τότε στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των αποδείξεων που απαιτούνται και αυτών που συγκεντρώθηκαν, δηλαδή στο ποσό των 2.500 ευρώ, θα επιβληθεί «ποινή» 22%. Θα πληρώσει έξτρα φόρου 550 ευρώ (2.500 Χ 22%).
- Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει πλέον για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, προβλέπεται πλέον υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ.
- Στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν από φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να καλύψουν το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ, προστέθηκαν κι αυτές που αφορούν δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, για τα περσινά εισοδήματα (για τα οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2013) προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος που έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως των πηγών από τις οποίες προέρχονται τα εισοδήματά τους και εφόσον το σύνολο των εισοδημάτων τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 60.000 ευρώ.
Για μισθωτούς και συνταξιούχους
Υποχρέωση συλλογής μόνο για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες
Μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους και μόνο για τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες ισχύει από φέτος η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του συνολικού εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, ένας μισθωτός ο οποίος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθούς και 10.000 ευρώ από ενοίκια, πρέπει να μαζέψει φέτος αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% των 20.000 ευρώ, που είναι το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Πρέπει, δηλαδή,να συγκεντρώσει παραστατικά ύψους 5.000 ευρώ για να γλιτώσει τον πρόσθετο φόρο του 22%.
Οι ευνοούμενοι
Γίνεται αντιληπτό πως με το νέο σύστημα για τη συλλογή αποδείξεων ευνοούνται όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα κι από άλλες πηγές (ενοίκια, επιχειρήσεις, γεωργικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.)
Κι αυτό καθώς οι φορολογούμενοι αυτοί θα χρειαστεί ουσιαστικά να μαζέψουν αποδείξεις αξίας μικρότερης του 25% του συνολικού τους εισοδήματος.
Τέλος, οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες, εμποροβιοτέχνες δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις.
Νέο «τοπίο»
Καθιερώνονται φόροι διαφορετικών ταχυτήτων
Φορολογούμενοι με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση θα πληρώνουν πλέον φόρους διαφορετικού ύψους, καθώς το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή δημιουργεί φορολογούμενους πολλών… ταχυτήτων.
Αυτό σημαίνει ότι για το ίδιο ύψος εισοδήματος διαφορετικό φόρο θα πληρώνει ο μισθωτός, διαφορετικό ο ελεύθερος επαγγελματίες και άλλο ο ιδιοκτήτης ακινήτων που εισπράττει ενοίκια.
Πιο αναλυτικά, για μισθωτούς ? συνταξιούχους το εισόδημά τους θα φορολογείται με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ, από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ. Το ποσό φόρου που προκύπτει από την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ, στο οποίο η έκπτωση θα μηδενίζεται.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις το εισόδημα θα φορολογείται με 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέραν των 50.000 ευρώ.
Εξάλλου το εισόδημα από ενοίκια θα φορολογείται με 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέραν των 12.000 ευρώ.
Με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις καθιερώνονται φόροι διαφορετικών «ταχυτήτων» ανάλογα με τις κατηγορίες των εισοδημάτων που δηλώνονται, εξέλιξη η οποία θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που ήδη προκαλούνται από το υφιστάμενο σύστημα.
Ενδεικτικά των πολλών ταχυτήτων είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
- Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 2.300 ευρώ. Ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο ακριβώς εισόδημα θα επιβαρυνθεί με φόρο 5.200 ευρώ, ενώ ένας φορολογούμενος που αποκτά αποκλειστικά εισοδήματα ύψους 20.000 ευρώ από την εκμίσθωση ακινήτων θα πληρώσει φόρο 3.840 ευρώ.
- Εξάλλου, για για ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ ο μισθωτός θα πληρώνει φόρο 14.300 ευρώ, ο ελεύθερος επαγγελματίας 13.000 ευρώ (λιγότερο κατά 1.300 ευρώ από τον μισθωτό) κι ο φορολογούμενος με εισόδημα προερχόμενο μόνο από ενοίκια) θα πληρώσει φόρο 13.740 ευρώ (560 ευρώ λιγότερα από τον μισθωτό).
Κώστας Τσαχάκης
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το φορολογικό
Εν μέσω έντονων πολιτικών αντεγκλήσεων ψηφίστηκε χθες αργά το βράδυ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το ηλεκτρισμένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να μεταφέρεται για τη Δευτέρα κατά την κατεπείγουσα και σε μία συνεδρίαση συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την κύρωση των επτά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που αφορούν δεσμεύσεις της χώρα προς τους δανειστές. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από δύο ενδοκυβερνητικές ενστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Ο Π. Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη δυσφορία του για τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για τα άτομα με αναπηρία και δεν έκανε αποδεκτή ο Γ. Στουρνάρας, ενώ η Ασημίνα Ξηροτύρη της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά τη φορολόγηση τραπεζικών καταθέσεων. Ωστόσο, το απόγευμα δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και οι διαφωνούντες φαίνεται να καλύφθηκαν.
Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης τόνισε πως «δεν θα παίξω με τη φοροδιαφυγή, δεν θα αφήσω αυτό το φαινόμενο να συνεχιστεί. Δεν αντέχει η χώρα, δεν αντέχουν οι πολίτες και δεν θα το αφήσουμε ως κυβέρνηση να συνεχιστεί». Νωρίτερα τον λόγο πήρε η Αλέκα Παπαρήγα η οποία χαρακτήρισε «βάρβαρο» το νομοσχέδιο επιχειρηματολογώντας ότι οδηγεί τη μεγάλη πλειοψηφία σε φοροδιαφυγή.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος υποστήριξε ότι «θα πεθάνουν Ελληνες γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να εκτελέσει τις εντολές της τρόικας και να φορολογήσει βαριά το πετρέλαιο θέρμανσης». Ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε μεταξύ άλλων πως «έχουμε την πιο αδίστακτη κυβέρνηση που ασκεί την πιο άγρια τρομοκρατία και υιοθετεί μεθόδους βίας».
Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63765339