Μολονότι τα ελληνικής «εθνικότητας» αξιόγραφα έχουν καταγράψει σημαντικές αποδόσεις από τα χαμηλά του Ιουνίου, η Goldman Sachs σε έκθεση της 20ης Δεκεμβρίου, δεν αποκλείει περαιτέρω άνοδο για τα ελληνικά assets.
«Και αυτό διότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup έχουν μειώσει το μεσοπρόθεσμο ρίσκο χρηματοδότησης για την Ελλάδα», τονίζεται στην ανάλυση της η Goldman Sachs.
Επίσης, υποστηρίζει ότι η μείωση του χρέους και των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τις μεταβιβάσεις καθαρής παρούσας αξίας, βελτιώνουν την εικόνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αν και δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους του επισήμου τομέα, εάν το «απαιτήσουν» οι οικονομικές συνθήκες.
Τονίζει ότι στην ουσία, η συνέχιση της ελληνικής χρηματοδότησης γίνεται ένα πολιτικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους πλέον είναι στα χέρια της τρόικας ή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Όπως επισημαίνει, οι αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου οδήγησαν σε δύο σημαντικές εξελίξεις: στην αναβολή της πληρωμής των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και στην αναβολή της αποπληρωμής του αρχικού κεφαλαίου όλων των επίσημων ελληνικών δανείων κατά 15 χρόνια.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι με το τρέχον πλάνο αναχρηματοδότησης, μέχρι το 2016 ο επίσημος τομέας θα κατέχει το 80% του ελληνικού χρέους, με χαμηλά επιτόκια και με μακρά περίοδο ωρίμανσης.
«Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ λίγα για τα οποία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Η μεγάλη πλειονότητα του χρέους που ωριμάζει στα αμέσως επόμενα χρόνια μπορεί είτε να μετακυληθεί από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είτε η τρόικα να προχωρήσει σε εξοφλήσεις για το επίσημο χρέος που διακρατά», τονίζει ο οίκος.
Προσθέτει δε ότι το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι η προθυμία της τρόικας να συνεχίσει την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους που κρατά. Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις θα αποφασίσουν εάν η τρόικα επιλέγει να συνεχίσει το τρέχον σχέδιο αναχρηματοδότησης, εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα ανακούφισης του χρέους ή εάν η χρηματοδότηση θα διακοπεί, οδηγώντας στην επανεμφάνιση των ρίσκων για την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα, καταλήγει η Goldman Sachs.
Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου