Τις προτάσεις “σωσίβιο” στην οικονομική κρίση πριν μετεξελιχθεί σε ανθρωπιστική, κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης, στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΣΔΥ, παρουσία του Υπ. Οικονομικών κου Στουρνάρα και του Αν.Υπ.Υγείας κου Σαλμά
Στην Κεντρική Στρογγυλή Τράπεζα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΣΔΥ “Οικονομία και Υγεία σε Κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις” μίλησε για την επόμενη μέρα στο χώρο της Υγείας ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης, ανάμεσα σε διακεκριμένους πολιτικούς και επιστήμονες, οι οποίοι έθεσαν το αύριο για την Υγεία της χώρας μας. Κεντρικοί ομιλητές, εκτός από τον κο Πατούλη, ήταν ο Υπουργός Οικονομικών κος Στουρνάρας, ο Αν Υπουργός Υγείας κος Σαλμάς, η υπεύθυνη για τη δημόσια Υγεία κα Πάβη, ο εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ κος Νικόλης, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κος Τούντας, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κος Φρουζής, ο Γεν Γραμματέας της ΠΕΦ κος Τρύφωνας, και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κος Αμπατζόγλου. Σε πλήθος κόσμου, οι ομιλητές έθεσαν τις απόψεις τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το παρόν και το μέλλον στο χώρο της υγείας, μέσα από ένα διαδραστικό δυναμικό πάνελ που συντόνιζαν η δημοσιογράφος κα Έλλη Στάη και ο Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ κος Κυριόπουλος.
Ο κος Πατουλης μίλησε για λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και οι οποίες σήμερα οδηγούν, μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερους πολίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης.
Τα σημεία στα οποία στάθηκε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης κατα τη στρογγυλή τράπεζα “Οικονομία και Υγεία: η Επόμενη Μέρα” ήταν 1) η αναγκαιότητα οριστικής επίλυσης του μεγάλου αδιεξόδου για τους ανασφάλιστους ασθενείς , που πληγέντες από την οικονομική κρίση, αδυνατούν να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο, να χειρουργηθούν, να ιαθούν από τον καρκίνο κα άλλες θανατηφόρες ασθένειες, γιατί απλά δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν τη νοσηλεία τους. 2) ο σχεδιασμός σε νέα βάση για να στηριχθεί το σύστημα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων μέσα από τη χρηματοοικονομική δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ 3) η λαθος επιλογή επιβολής πληρωτέου ποσού στις συνταγές και στη νοσηλεία από τον ασφαλισμένο, η οποία μπορεί να αντικατασταθεί από επιβολή ειδικών φόρων στο αλκοόλ και τον καπνό που θα αποδώσει πολλαπλάσια σε κέρδος οικονομικών παροχών προς τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και οικονομίας του Οργανισμού, διότι θα διατηρούνται υγιείς εκατομμύρια ασφαλισμένοι του, μέσα από τη διαδικασία αυτή. 4) η θεσμοθέτηση της ιατρικής συνταγής ως το απαραίτητο φίλτρο ελέγχου της φαρμακευτικής περίθαλψης που θα πατάξει την πολυφαρμακία, θα μειώσει την ανθεκτικότητα των αντιβιοτικών και θα περιορίσει τις δαπάνες φαρμάκου στους χρήστες υγείας. 5) η ορθολογιστικότερη παραπομπή και εκτέλεση ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων, βάσει κλινικής εξέτασης και διάγνωσης του θεράποντος ιατρού 6) η χάραξη εθνικής στρατηγικής πρόληψης μέσα από προγράμματα εμβολιασμού και δευτερογενούς πρόληψης 7) η αντιμετώπιση του ιατρικού πληθωρισμού μέσα από έναν άρτια δομημένο υγειονομικό χάρτη.
“Αδήριτη πλέον ανάγκη αποτελεί ένας εθνικός σχεδιασμός χωρίς αποκλίσεις, ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας της Υγείας μέσα από τη συναίνεση και τη συνένωση των κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων και των σοφών επιστημόνων του χώρου της Υγείας. Η ισότιμη προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας, δεν είναι πολυτέλεια: είναι κοινωνική αναγκαιότητα, είναι συνταγματικό δικαίωμα για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και τη γεωγραφική περιοχή που κατοικούν. Ισότιμα πρέπει να νιώθουν όλοι καλά, από τα Ψαρά και τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο και τη Γαύδο” τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του για την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι: “η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αναγκαίο κοινωνικό αγαθό για κάθε ευρωπαίο πολίτη και για κάθε φιλοξενούμενο που κατοικεί μόνιμα ή παροδικά στη χώρα μας. Η συμμετοχή του καθενός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα εισοδηματικά του κριτήρια τόσο στο φάρμακο όσο και στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Γι αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει όλο και περισσότερους οικονομικά εξαθλιωμένους συμπολίτες μας, που χρόνια στήριζαν το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας και σήμερα είναι αποκλεισμένοι από γιατρό και φάρμακα. Αν δεν δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, όλοι, η Πολιτεία, οι Κοινωνικοί εταίροι, ο καθένας από το Φορέα που εκπροσωπεί, θα δούμε σύντομα την ανθρωπιστική κρίση να μετατρέπεται σε κοινωνική έκρηξη, σε μια κοινωνία που θα θρηνήσει πολλές ανθρώπινες ζωές.”