Ιατρικός Σύλλογος Χανίων. Ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές Χανίων

Αξιότιμοι,

Αποφάσεις ειλημμένες πιθανώς και υπό το κράτος πανικού στην προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων, μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά  για το  παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Την ώρα που όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  (όλοι μιλούν για αύξηση προσέλευσης ασθενών κατά 30%), πράγμα το οποίο ζούμε καθημερινά και εμείς, εξετάζεται συγχώνευση Κλινικών με ήδη αυξημένο φόρτο εργασίας, με τεράστιο κίνδυνο για την ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών. Ταυτόχρονα υποπίπτει στην αντίληψή μας ότι γίνεται προσπάθεια να διατηρηθούν ανά την Ελλάδα κλινικές οι οποίες δημιουργήθηκαν χωρίς πραγματικές ανάγκες στα πλαίσια του πελατειακού κράτους, με υπαρκτά παραδείγματα. Στο νοσοκομείο μας λειτουργούν δύο χειρουργικές και δύο παθολογικές κλινικές από την δεκαετία του 1970 με αντικειμενικά πληθυσμιακά δεδομένα και με γνωστό επίσης ότι η Χειρουργική και η Παθολογία είναι ειδικότητες κορμού που να δικαιολογούν την ύπαρξή τους. Αυτό προκύπτει και από το πολύ μεγάλο κλινικό και υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο τους. Η αύξηση του όγκου εργασίας  των παραπάνω κλινικών καθίσταται πρόδηλη λόγω αύξησης του πληθυσμού του  νομού μας, της  αύξησης του τουρισμού από την δεκαετία του ‘70 και της μεγαλύτερης προσέλευσης στο ΕΣΥ  λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η παγκόσμια πρακτική στο θέμα οργάνωσης κλινικών εντός των νοσοκομείων, πράγμα που αποδέχεται και το υπουργείο Υγείας σε πρόσφατη ανακοίνωση σχετικά με τη συγχώνευση κλινικών, προβλέπει κλινικές δυναμικότητας 20 έως 25 το πολύ κλινών (μελέτη Λιαρόπουλου). Με την προτεινόμενη δημιουργία στο νοσοκομείο Χανίων μιας παθολογικής κλινικής με 69 κλίνες και μιας χειρουργικής κλινικής με 60 κλίνες καταρρίπτεται η παραπάνω λογική. Είναι σαφές ότι κλινικές με δυναμικότητα 20 έως 25 κλινών πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλή ιατρική παρακολούθηση και ορθή νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών. Αντίθετα, η συγκεκριμένη συγχώνευση Α’ και Β’ Χειρουργικών και Α’ και Β’ Παθολογικών κλινικών του Γ.Ν.

Χανίων δημιουργεί τεράστιους κινδύνους και διακυβεύει την ομαλή λειτουργία τους, πράγμα που είναι αντιληπτό στον κοινό νου. Καθίσταται σχεδόν ανέφικτη η ορθή ιατρική παρακολούθηση και νοσηλευτική φροντίδα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ασθενών, δεδομένης και της καθημερινής γενικής εφημερίας των κλινικών (το Νοσοκομείο μας εφημερεύει καθημερινά). Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια που έχουν άλλοι νομοί ή πόλεις, μιας και είμαστε το μοναδικό νοσοκομείο στην πόλη των Χανίων. Για παράδειγμα, μια κλινική στην Αθήνα εφημερεύει κάθε οχτώ ημέρες. Έχει καταγραφεί σε μελέτη πως διπλασιάζοντας τον αριθμό των ασθενών ανά νοσηλευτή σημειώθηκε αύξηση του απόλυτου αριθμού θανάτων κατά 1.000 στην περιοχή έρευνας της μελέτης.

Το θέμα της εξοικονόμησης χρημάτων, αναφορικά με τις συγκεκριμένες συγχωνεύσεις, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται, διότι μπορεί να συνδεθεί ακόμα και με απώλειες ανθρώπινης ζωής. Αλλά κι αν στηριχθούμε στη λογική εξοικονόμησης χρημάτων, αυτή είναι μηδαμινή, γεγονός που αποδεικνύεται πολύ εύκολα καθότι είναι της τάξεως των 200 περίπου ευρώ μηνιαίως, που είναι το ένα επίδομα ευθύνης διευθυντού. Ακόμα και εάν δεχθούμε ότι σε δύσκολες  συνθήκες υπάρχει αυτό το πενιχρό οικονομικό όφελος, αυτό θα εξανεμίζεται από τις προκύπτουσες δυσλειτουργίες λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών (δυσχερέστερη διακίνηση ασθενών, αύξηση νοσοκομειακών λοιμώξεων, λάθη στην ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα που θα προκαλούσαν οικονομική ζημία στο νοσοκομείο).

Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι είναι αστείο να συζητούμε, προς χάριν του συγκεκριμένου  οικονομικού οφέλους, συγχώνευση των Α’ και Β’ Χειρουργικών και Α’ και Β’ Παθολογικών κλινικών.  Εξ’ άλλου είναι γνωστό ότι σε ανύποπτο χρόνο και πάντως στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας , συνεδρίασε το Δ.Σ του νοσοκομείου και προτάθηκε στο Υπουργείο Υγείας συγχώνευση των δύο νευρολογικών κλινικών Α’ και Β’ σε μία και των τριών ψυχιατρικών κλινικών Α’, Β’ και Γ’ σε μία. Συγχώνευση των χειρουργικών  κλινικών Α’ και Β’ σε μία όπως επίσης και των παθολογικών κλινικών Α’ και Β’ σε μία δεν επροτάθη. Απ’ όλα τα παραπάνω είναι εμφανές ότι η ύπαρξη δύο παθολογικών και δύο χειρουργικών κλινικών είναι όλως απαραίτητη και στην ουσία δεν προκαλεί πρόσθετο οικονομικό βάρος αλλά αντίθετα δημιουργεί οικονομικό όφελος και θέτει τις προϋποθέσεις για την πιο εύρρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Αξιότιμοι, στο ήδη βασανιζόμενο ΕΣΥ, το Σύστημα Υγείας που βάλλεται από παντού, που συρρικνώνεται επικίνδυνα, που υποχρηματοδοτείται και στραγγαλίζεται με την εφαρμογή νέου μισθολογίου ευτελισμού, σε ένα Σύστημα Υγείας όπου σε οκτώ μήνες, από τον Φεβρουάριο έως και τον Αύγουστο 2012, είχαμε καθαρή μείωση ιατρικού προσωπικού κατά 2.092 άτομα, σε αυτό το περιβάλλον οι ιατροί βρίσκονται ακέραιοι στις θέσεις τους. Αμύνονται και μάχονται για τη Δημόσια Υγεία, για την άμβλυνση του ανθρώπινου πόνου, τελικά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σας καλούμε να μας βοηθήσετε για να αποτρέψετε την ολοκληρωτική διάλυση της Υγείας στη χώρα και να χαρίσετε ζωή και διέξοδο στην Κοινωνία που αγωνίζεται για την επιβίωσή της.

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μ. ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ                                       Μ. ΜΑΡΚΑΤΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *