Με την αγωνία εάν το επόμενο φαρμακείο θα έχει το σκεύασμα που έγραψε ο γιατρός κινούνται χιλιάδες Ελληνες ασφαλισμένοι, «θύματα» των όλο και εντεινόμενων ελλείψεων φαρμάκων.
Η λίστα των ελλείψεων συνεχώς ανανεώνεται και το μόνο σίγουρο είναι ότι τους τελευταίους μήνες δεν «πέφτει» κάτω από τα 40 φαρμακευτικά σκευάσματα. Αντιυπερτασικά, αντιλιπιδαιμικά, αντιθρομβωτικά, φάρμακα για τον διαβήτη, τη σχιζοφρένεια, ακόμα και φάρμακα για τους μεταμοσχευθέντες «φιγουράρουν» στον πιο πρόσφατο κατάλογο των ελλείψεων ή των «μειωμένης διάθεσης φαρμάκων» που έχει κληθεί να ελέγξει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Οι ελλείψεις μπορεί να είναι ολικές, που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα σκευάσματα στα φαρμακεία, ή και μερικές: ο φαρμακοποιός παραγγέλνει δέκα κουτιά από ένα σκεύασμα και του στέλνουν πέντε, λόγω περιορισμένης διάθεσης. Και η ταλαιπωρία για τους ασθενείς είναι συνεχής, αφού είναι καθημερινό φαινόμενο σε φαρμακεία να ζητούν σκευάσματα τα οποία δεν βρήκαν σε άλλα αντίστοιχα καταστήματα.
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις -είτε ολικές είτε μερικές- σε τουλάχιστον 100 σκευάσματα. Ο λόγος για τις ελλείψεις αυτές έχει να κάνει με την πρόσφατη αναστάτωση που προκάλεσε η έκδοση του νέου δελτίου τιμών (εταιρείες που είχαν ενστάσεις δεν προμήθευαν με φάρμακα), λανθασμένο προγραμματισμό εταιρειών, αλλά κυρίως τις παράλληλες εξαγωγές που διαρκώς διογκώνονται λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που έχουν πλέον τα φάρμακα στην Ελλάδα.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι στα φαρμακεία των νοσοκομείων που παραλαμβάνουν φάρμακα απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες, και όχι μέσω των φαρμακαποθηκών, το πρόβλημα των ελλείψεων έχει άλλη αιτία και αφορά τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν επιλέξει να δίνουν φάρμακα μόνο μετρητοίς ή (εν μέρει) με την εξόφληση παλαιών τιμολογίων. Eτσι, νοσοκομεία που έχουν καλό προγραμματισμό -και κυρίως ρευστότητα- έχουν επάρκεια φαρμάκων και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δανείζουν σε άλλες μονάδες υγείας ή εξυπηρετούν ασθενείς από άλλα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που ανέφερε στην «Κ» διευθυντής φαρμακοποιός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας, όπου ασθενής από την Εδεσσα δεν μπορούσε να βρει το φάρμακό του σε όλη τη βόρεια Ελλάδα και το βρήκε μέσω γνωστού του στην Αθήνα. Από την άλλη, συχνά τα νοσοκομεία με ελλείψεις σε φάρμακα «στέλνουν» τους ασθενείς τους να εκτελέσουν συνταγές στα φαρμακεία. Φυσικά, υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ελλείψεων λόγω εξάντλησης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, με πιο ενδεικτική αυτή του Τζάνειου Νοσοκομείου το οποίο ενημέρωσε προχθές ότι εξαντλούνται τα αντιρετροϊκά φάρμακα που διαθέτει για τους ασθενείς της μονάδας λοιμώξεων.
Πάντως, για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ θέτουν σε λειτουργία ένα νέο σύστημα άμεσης ειδοποίησης και ελέγχου. Σύμφωνα με αυτό, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συλλέγει «αναφορές» για ελλείψεις σε σκευάσματα και θα ενημερώνει online τον ΕΟΦ, ο οποίος θα ελέγχει -βάσει των στοιχείων από τις πωλήσεις φαρμάκων και τις παράλληλες εξαγωγές- την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Εν συνεχεία, θα ενημερώνει ηλεκτρονικά τους γιατρούς για τις ελλείψεις προκειμένου να συνταγογραφούν άλλα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας.
Της Πεννυς Mπουλουτζα
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινή