Μια καλά ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της υγείας. Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, θα πρέπει να απολαύσουν μια ποικιλία τροφών, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, υγιεινά λιπαρά οξέα, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Οι ειδικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά σε όλα τα στάδια της ζωής των γυναικών, είναι μεταβαλλόμενες και εξατομικευμένες. Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, παρέχουν ενέργεια για την πολυάσχολη ζωή των γυναικών, βοηθούν στην πρόληψη και στη μείωση κινδύνου εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.
Μια υγιεινή καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει:
- Τουλάχιστον τρεις μικρομερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως ολικής αλέσεως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ ρύζι ή βρώμη.
- 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (ή χωρίς λιπαρά), όπως χαμηλών λιπαρών ή χωρίς λιπαρά γάλα, γιαούρτι ή τυρί.
- 5 – 6 μικρομερίδες απαραίτητης πρωτεΐνης για τον οργανισμό, όπως πρωτεΐνη άπαχου κρέατος κοτόπουλο και γαλοπούλα, μέτρια λιπαρού όπως τα ψάρια,και τέλος συμπληρωματική πρωτεΐνη φυτικής προελεύσεως (όπως τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια, ρεβίθια) σε συνδυασμό με αμυλώδη τρόφιμα (π.χ ρύζι).
- 2 φλιτζάνια φρούτα όπως μήλα, μούρα, πορτοκάλια, μπανάνες και αχλάδια.
- 2-3 φλιτζάνια λαχανικά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ντομάτα, κολοκύθα, πιπεριές, κρεμμύδια, μπρόκολα, μανιτάρια και καρότα.
Γράφει: Κολυβίρας-Τζιβανιώτης Στέλιος, Διαιτολόγος Διατροφολόγος
http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=20029