1. Η ζάχαρη παραμονεύει
Πολλά τρόφιμα που δεν τα θεωρείς γλυκά, όπως ζυμαρικά, σούπες, δημητριακά, σάλτσες, dressing για σαλάτες περιέχουν ζάχαρη & συχνά σημειώνονται με διαφορετικό όνομα όπως νέκταρ, γλυκόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, μελάσα, σιρόπι κριθαριού κ.ά. Αν η διατροφή σου είναι υψηλή σε ζάχαρη, χάνεις σημαντικό θρεπτικών συστατικών & αυξάνεις την κατανάλωση καθώς η ζάχαρη διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες. Επίσης προκαλείται απότομη αύξηση & πτώση του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να μειώσει την ενεργητικότητά σου & να πεινάς ξανά.
Λύση: Διάβασε τις ετικέτες των τροφίμων & έλεγξε αυτά που επιλέγεις να μην έχουν πάνω από 8γρ. ζάχαρης ανά μερίδα. Αν θες γλυκό, διάλεξε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα & απέφυγε να αναψυκτικά.
2. Μήπως ασκείσαι πολύ χαλαρά;
Μη βασίζεσαι στις θερμίδες που γράφει το μηχάνημα ότι καις ή στις υποσχέσεις ότι με πολύ λίγη προσπάθεια θα χάσεις βάρος. Για να κάψεις 100 θερμίδες την ώρα, θα πρέπει να διατηρήσεις ένα υψηλό επίπεδο αερόβιας δραστηριότητας ολόκληρη την ώρα.
Λύση: Καθόρισε το στόχο σου για βέλτιστη άσκηση με βάση την καρδιακή συχνότητα & έλεγξε τους παλμούς σου κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας (καρδιοσυχνόμετρο) για να είσαι συνεχώς σε αυτή τη ζώνη καύσης θερμίδων. Δοκίμασε τη διαλειμματική άσκηση (εναλλαγή γρήγορου & αργού ρυθμού), τάξεις Zumba ή υπαίθρια άσκηση για να είσαι απασχολημένος & καις θερμίδες στο μέγιστο.
3. Ξεχνάς το πρωινό;
Όλο & περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε πρωινό μπορούν να χάσουν βάρος & να το διατηρήσουν πιο εύκολα από αυτούς που το παραλείπουν. Όσο πιο υγιεινό είναι το πρωινό, τόσο το καλύτερο γιατί είναι λιγότερο πιθανό να ξεφύγεις αργότερα μέσα στην ημέρα.
Λύση: Το ιδανικό πρωινό είναι ένας συνδυασμός των υδατανθράκων πρωτεϊνών & λίπους. Δοκίμασε ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά με φρούτα & ξηρούς καρπούς, τοστ με άπαχο τυρί & γαλοπούλα ή χυμό.
4. Μήπως τρως πολύ εκτός σπιτιού;
Η εμπειρία δείχνει ότι η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού συχνά σημαίνει περισσότερο φαγητό. Μεταξύ του ορεκτικού, του κυρίως πιάτου & του επιδόρπιου μπορεί να καταναλώσεις πολλές θερμίδες χωρίς να το καταλάβεις. Μπορεί να νιώθεις πίεση για να ότι πρέπει τελειώσεις το πιάτο σου γιατί το πλήρωσες.
Λύση: Δεσμεύσου ότι θα τρως πιο συχνά στο σπίτι. Βρες απλές συνταγές μαγειρικής. Προγραμμάτισε τα γεύματά σου για την εβδομάδα & προετοίμασε τα σνακ που θα έχεις μαζί σου. Περιόρισε το φαγητό εκτός σπιτιού σε μία φορά την εβδομάδα.
5. Μήπως το περιβάλλον σου ενθαρρύνει το φαγητό;
Το χρώμα του δωματίου, το είδος του φωτισμού, το αν ακούς μουσική ή βλέπεις τηλεόραση μπορεί να επηρεάσει την όρεξή σου, σύμφωνα με έρευνα στο Εργαστήριο Τροφίμων του Cornell. Ζεστά χρώματα όπως κόκκινο & κίτρινο διεγείρουν την όρεξη, ενώ ψυχρά χρώματα όπως μπλε & πράσινο την καταστείλουν. Ακούγοντας μουσική & βλέποντας τηλεόραση ή διαβάζοντας μπορεί να φας περισσότερο, είτε γιατί αυξάνεται η όρεξη είτε γιατί τρως μηχανικά. Ο δυνατός φωτισμός μας κάνει να τρώμε πιο γρήγορα, ενώ το φαγητό έξω με φυσικό φωτισμό μειώνει την κατανάλωση.
Λύση: Χαμήλωσε το φωτισμό, απενεργοποιήστε τυχόν περισπασμούς όπως ραδιόφωνο, τηλεόραση, υπολογιστή & κατανάλωσε το γεύμα σου στο τραπέζι όσο το δυνατόν συχνότερα.
Βασιλική Δέδε
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Κύπρου 1, Τρίπολη, Τηλ.: 2710232841
Email: vasodede@gmail.com